Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SP 2006. Opsadno stanje uoči otvaranja najgledanijeg događaja u povijesti

München još dobro pamti masakr 1972.

sp-mun-txt.jpg
import
08.06.2006.
u 22:00

Vijest dana u Njemačkoj nije da u petak počinje 18. svjetsko nogometno prvenstvo, nego da Michaela Ballacka i dalje jako boli list i da neće igrati protiv Kostarike. Hvala Bogu, nogomet više nije igra koju svi igraju, ali u kojoj uvijek pobjeđuju Nijemci, pa, eto, čak ni trijumf nad Ticosima sada više nije "zicer". Jedino što spaja elf iz 1974. i 2006. je golemi motiv, a koliko vrijedi današnja njemačka momčad, najbolje su oslikale riječi Franza Beckenbauera prije nekoliko godina:

- Dobivanje SP-a najbolja je vijest za našu reprezentaciju. Ne vidim kako bismo inače na njemu nastupili. U međuvremenu, Kaiser je ublažio stav, ali svima je jasno da nije bio daleko od istine... Utakmicom Njemačka - Kostarika u münchenskoj Allianz Areni (kapacitet 64.7000) bit će podignuta zavjesa najvećega sportskoga događaja u ovome tisućljeću. Ne po broju sudionika, nego po općem globalnom interesu, uloženom novcu i medijskoj pokrivenosti. SP 2006. bit će najgledaniji sportski događaj u povijesti. Kampanja za SP počela je u jesen 2003. Sudjelovale su 194 države, u kvalifikacijama odigrano je 847 utakmica. Na finalnom turniru odigrat će se još 64, a uživo će ih gledati 3 milijuna gledatelja.

Sve utakmice na superluksuznim stadionima odavno su rasprodane. I nagradni fond je bogatiji nego ikada prije. Fifa će svakoj reprezentaciji samo za sudjelovanje isplatiti po 4,5 milijuna CHF, a prvaku svijeta pripast će rekordnih 15,5 milijuna CHF. Za SP akreditirano je više od 10.000 novinara... Otvorenje SP-a, uz naravno berlinski finale 9. srpnja, bit će utakmica najvišega sigurnosnoga rizika. Njemačka policija angažirala je čak 250.000 ljudi za opasnih 30 dana, a zrakoplovi NATO-a nadlijetat će svakodnevno zračni prostor gradova domaćina. Tako će danas München, grad od 1,3 milijuna stanovnika, biti u opsadnom stanju jer još je svježe sjećanje na masakr izraelskih sportaša na Olimpijskim igrama 1972. Kad je u pitanju sportski dio priče o SP-u, kladionice najviše vjeruju Brazilcima. Šesti svjetski naslov nameće se kao imperativ jer Seleç?o nikada nije bio jači. - Da, očekujem Brazil na tronu i žestoko ću za njega navijati - kazao je veliki Pele i dodao: - No, velika natjecanja kriju mnoge zamke i na njima nema favorita.

Ne bismo se bunili kada bi jedna od zamki za Brazil bila Hrvatska, treći put sudionik SP-a. Iako Kranjčarova momčad u predvečerje SP-a ne igra briljantno, uzdamo se u nju zbog odličnih igara u kvalifikacijama. Hrvatska je igrajući protiv najjačih uvijek bila najbolja i Brazil sigurno nije nedodirljiv.


Hrvati na otvaranjima

Na otvaranjima SP-a sudjelovalo je deset hrvatskih nogometaša, svi u dresu bivše Jugoslavije. U Lausanni 1954. Jugoslavija je u prvoj utakmici pobijedila Francusku s 1:0, a igrali su Beara, Crnković, Čajkovski, Horvat, Vukas, Bobek i Zebec. Dvadeset godina kasnije, u Frankfurtu, Jugoslavija i Brazil igrali su 0:0, uz trojicu Hajdukovih igrača u prvih 11: Buljana, Šurjaka i Mužinića. (td)


Njemačka četvrti put otvara

Od SP-a 1974. do 2002. na otvaranju je uvijek igrao svjetski prvak, no sada je taj običaj promijenjen i prvenstvo ponovo otvara domaćin. Njemačka je do sada tri puta igrala prvu utakmicu; 1938. sa Švicarskom (1:1), 1978. s Poljskom (0:0) i 1994. s Bolivijom (1:0). Najviše su puta na otvaranju SP-a igrali Meksiko i Njemačka (4), po triput Brazil i Francuska, dvaput Jugoslavija, Švicarska, Argentina i Italija, a po jedanput Čile, SSSR, Urugvaj, Švedska, Bolivija, Engleska, SAD, Škotska, Senegal, Kamerun, Poljska, Belgija, Bugarska i Kostarika. (td)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije