Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 76
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HNL i zima – neprijatelja dva

Mogli bi paliti slamu kao Englezi 1930.

22.02.2013., Zagreb - MAXtv Prva liga, 21. kolo, NK Zagreb - NK Zadar.  Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/3
05.02.2015.
u 12:33

– Padne li 35 centimetara u subotu, ni to neće pomoći. Pa ne smiju zagrijati teren na deset stupnjeva, izgorjela bi trava – kaže Josip Brezni

Iz ureda naših nogometnih prvoligaša gotovo da su otvorene linije s hidrometeorološkim zavodom, stalno se gleda u nebo pa i zaziva Svevišnjega da baš ne iskrca na Lijepu Našu prevelike količine snijega.

Samo Maksimir grijan

Naime, u petak počinje pa se tijekom vikenda nastavlja Prva HNL. No, dočekuje se s priličnom skepsom baš zbog vremenske prognoze koja najavljuje snijeg. A infrastruktura u kojoj žive naši klubovi jadna je i bijedna. Neki stadioni nemaju krov, neki imaju slabu drenažu na terenu.

Pa bismo možda mogli kao Englezi 30-ih godina prošlog stoljeća teren prekriti slamom, pa je zajedno sa snijegom maknuti ili je jednostavno zapaliti. Kakve uvjete imamo, ne bi ni to trebalo čuditi.

Za povjerenika natjecanja Prve HNL ovo je vrijeme kad mu se zacijelo diže kosa na glavi. Pa je, da bi preduhitrio snježne nevolje, napravljena zamjena domaćinstva, Dinamo će ipak biti domaćin Lokomotivi i neće se igrati u Kranjčevićevoj, već u Maksimiru, koji jedini ima grijani travnjak. A Slaven Belupo neće biti domaćin u Koprivnici gdje već ima snijega, već se pokušati u nedjelju igrati u Kranjčevićevoj. Ne bude li moguće, ta bi se utakmica mogla prebaciti i na srijedu, jer nijedan od ta dva kluba ne igra u kupu (igra se u srijedu).

Ostale utakmice ne bi trebale biti upitne jer se igraju uz obalu. Osim ako ne bude prometnog kolapsa pa gostujuće momčadi ne budu mogle doputovati.

U Dinamu su već u utorak, kad su doznali da će biti domaćini utakmice, upalili grijanje terena.

– Padne li 35 centimetara u subotu, ni to neće pomoći. Pa ne smiju zagrijati teren na deset stupnjeva, izgorjela bi trava – kaže Josip Brezni.

Teren se ne smije zagrijati na više od plus jedan stupanj da trava ne "pomisli" da je stiglo proljeće i ne potjera. Kad bi se to dogodilo, trebalo bi cijeli mjesec ili dulje grijati travnjak, a to košta oko 150.000 kuna mjesečno. U Maksimiru su već pripremili crvenu boju za crte igrališta, crvene lopte, angažirano je 50 ljudi koji će čistiti i dvije tribine.

Bude li u subotu padalo kao ludo, još ako bude i hladno, onda ni grijanje terena neće početi.

Logično bi u takvim uvjetima bilo da se drukčije složi kalendar natjecanja. Ali, to tako samo izgleda na papiru, tehnički je nemoguće.

Nema slobodnih srijeda

– Prvenstvo mora završiti do kraja svibnja jer već 1. lipnja treba prijaviti klubove za Uefina natjecanja. Sljedeće sezone će zbog EP-a biti još gore, morat će biti gotovo do 15. svibnja. U ovom kalendaru može se redovno kolo igrati tijekom samo jednog tjedna i tada će se i igrati. Svi su ostali termini zauzeti, što zbog reprezentacije, što zbog Uefinih klupskih natjecanja. Naime, kad se igra Liga prvaka i Europska liga, ne može se igrati redovno kolo, već samo poneka odgođena utakmica – objasnio je Brezni.

No, i kod odgođenih utakmica treba biti oprezan. Takva utakmica mora završiti sat vremena prije nego što počne prva Uefina utakmica taj dan. Pa ako, primjerice, Zenit igra u 18 sati, utakmica HNL-a mora završiti do 17.

– Prošle sezone odgodio sam utakmicu Lokomotiva – Hajduk, a smetnuo sam s uma da je to termin Lige prvaka. Odmah je Uefa upozorila – sad vam opraštamo, ali to više ne smijete raditi.

K tome, termini tijekom tjedna su problem jer se u dva dana ne može osigurati pet TV prijenosa, a s televizijom postoji ugovor o prijenosima.

Stoga, ovaj vikend upitne su samo utakmice Dinamo – Lokomotiva i Zagreb – Slaven Belupo. Bude li teškoća, neće se odgoditi cijelo kolo, već samo pojedini susreti. Dotad, gledajmo u nebo.

>>Evo zašto je Tudor dao otkaz i tko bi ga mogao naslijediti u Hajduku

>>Evo kako se Nizozemci snalaze u snježnim uvjetima

Komentara 2

GA
galaxsor
14:44 05.02.2015.

a da stave neki celofan prek terena koji bi onda skinuli skupa sa snijegom? mislim malo improvizivano ali ocito nemaju bolje ideje

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije