Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prvi put na SP-u

Milijun ljudi na ulicama, svim Panamcima slobodan dan

12.10.2017.
u 13:10

Vratilo nam se za onaj peh od prije četiri godine, kada smo u presudnoj utakmici za SP izgubili od SAD-a, iako smo vodili 2:1 u 90. minuti. Ovo je najsretniji dan u našim životima, slavit ćemo nekoliko dana - rekao je Roman Torres

Kristofor Kolombo upoznao je Panamu još 1502. godine, a nogometni svijet tu je najjužniju državu Srednje Amerike upoznao u nedjelju navečer. I to zahvaljujući senzacionalnom plasmanu Paname na Svjetsko prvenstvo u Rusiju.

Naravno, bit će to prvi nastup Paname, države od tri i pol milijuna stanovnika, na najvećoj nogometnoj smotri.

Fantomskim golom do SP-a

U noći sa subote na nedjelju Panama je izgledala kao zemlja u kojoj se slavi Nova godina, svjedoci kažu da je ispucana u zrak sva pirotehnika koja se nalazila u Panami. A sve zbog junaka panamskog izbornika Hernana Darija Gomeza. Ipak, najveći junak od svih bio je Roman Torres, koji je gol vrijedan Svjetskog prvenstva, za pobjedu 2:1 protiv Kostarike, zabio u 87. minuti.

A prije toga, Panamci su izjednačili na 1:1 u 51. minuti, fantomskim golom Gabriela Torresa. Naime, lopta uopće nije prešla crtu, no sudac je pokazao na centar. A utakmicu je obilježila još jedna kontroverza.

U sudačkoj nadoknadi, dok su Kostarikanci pokušavali izjednačiti, domaći igrač koji se zagrijavao za ulazak u igru, zaletio se prema gostujućem igraču koji je taman izvodio aut te ispred njega ispucao loptu daleko prema tribinama. Na kraju su Panamci, uz pomoć sudaca i kršenja fair-playa, ostvarili čudo.

– Vratilo nam se za onaj peh od prije četiri godine, kada smo u presudnoj utakmici za SP izgubili od SAD-a, iako smo vodili 2:1 u 90. minuti. Ovo je najsretniji dan u našim životima, slavit ćemo nekoliko dana. A u Rusiji sigurno nećemo biti samo promatrači – poručio je junak Panamaca Roman Torres, koji igra u američkom MLS-u, za Seattle. Valjda mu Amerikanci neće raskinuti ugovor zato što ih je izbacio sa SP-a...

Odlazak na SP izazvao je toliku euforiju u zemlji da je na ulice izašao milijun ljudi, odnosno skoro trećina stanovništva.

I predsjednik Paname Juan Carlos Varela podlegao je euforiji, istu je večer proglasio nacionalni praznik, odnosno neradni dan za srijedu.

- Slušam glas naroda. Veselite se, slavite, u srijedu je nacionalni praznik, neće raditi nitko u državnim, ali ni privatnim tvrtkama. Neće raditi ni škole i vrtići, neka se obitelji zajedno vesele.

A praznik zbog velike pobjede Panamcima neće teško pasti, uostalom, vole praznike, jer jedina su zemlja u svijetu koja slavi dva dana neovisnosti. Prvi zbog 1821. godine, kada su se odcijepili od Španjolske, a drugi slave zbog odcjepljenja od Kolumbije 1903.

A Panamci su u utorak navečer bili dvostruko sretni, jer iza sebe su ostavili omraženi SAD, koji je zbog kiksa protiv Kostarike (1:2) ostao na tablici iza Paname, pa neće vidjeti Svjetsko prvenstvo prvi put nakon 1982. godine.

Naime, Panamci i SAD dugo su se sporili oko prava na nadležnost nad Panamskim kanalom, koji spaja Atlantski i Tihi ocean. Amerikanci su 1989. i vojno napali Panamu zbog tog spora, a nadležnost nad Panamskim kanalom prepustili im tek 1999., odnosno 85 godina nakon što je otvoren.

A kanal je nevjerojatno važan za panamsku ekonomiju, generira čak trećinu prihoda zemlje. Brodovi plaćaju velike cifre kako bi prošli kanalom, rekorder je norveški kruzer koji je 2011. morao ostaviti čak 376.000 dolara!

Na svjetsko prvenstvo su otišli, a tamo će sigurno biti najpoželjnija reprezentacija. S kim će god igrali, bit će autsajderi, što uostalom potvrđuje da njihovih 23 reprezentativaca ukupno vrijede tek osam milijuna eura, odnosno jednako kao Mario Pašalić, koji je tek 16. ili 17. igrač hrvatske reprezentacije.

Zanimljivo, niti jedan panamski reprezentativac po transfermarktu nema vrijednost veću od 750 tisuća eura.

Igraju najviše u panamskoj, gvatemalskoj i kolumbijskoj ligi, no ima ih i u američkom MLS-u, rumunjskoj (Dinamo Bukurešt)i slovačkoj ligi (Dunajská Streda)...

U zemlji u kojoj je prosječna plaća 500 dolara, reprezentativci koji igraju u panamskoj ligi imaju 1500 dolara mjesečne plaće. No, i s takvima su stigli do najveće svjetske nogometne smotre, SP-a u Rusiji 2018. godine. I zato su Panamci najromantičnija priča ovih kvalifikacija, kad to već nisu bili ratom napaćeni Sirijci, koji su u utorak u kvalifikacijama za SP ispali od Australije nakon produžetka.

Veliki gubici za Fox TV i SAD

Dok Panama slavi, nogometni SAD tuguje. Ne samo zato što su prvi put poslije 196. ostali bez nastupa na SP-u, već i zato što je to velik udarac nogometu u njihovoj zemlji.

Savez je ostao bez 50-ak milijuna dolara koje bi zaradio od Fife i sponzorskih ugovora, a u velikoj je drami i televizijska kuća Fox, koja je TV prava kupila za čak 350 milijuna dolara, a sada to neće moći vratiti jer će SP bez SAD-a na njemu biti puno manje gledan u toj zemlji.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije