Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Legendu je stvorio – Dinamo!'

Lukina genijalnost je rasla iz dana u dan! Izabrali smo 20 njegovih najvećih utakmica

27.04.2020.
u 08:26

Prije 20 godina stigao je u Maksimir jedan mali plavi iz Zadra... I veliko je putovanje počelo!

Dvadeset godina prošlo je otkad je najbolji hrvatski nogometaš svih vremena Luka Modrić ušao “u svijet velikih” dečki i iz rodnoga se Zadra, pun emocija, preselio u Zagreb.

Otkad je postao Dinamov nogometaš, Modrićeva genijalnost rasla je iz dana u dan, iz treninga u trening, iz utakmice u utakmicu, i upravo je u Maksimiru ostvario ključne korake grandiozne karijere.

>> VIDEO Pogledajte godinu iz snova za Luku Modrića

Prvih dana u Dinamu Modrić se prisjetio u svojoj autobiografiji “Moja igra”, autora Roberta Matteonija. Izdvajamo nekoliko zanimljivih sekvenci.

– U Dinamu sam odmah osjetio razliku u kvaliteti i intenzitetu treninga. U kadetskoj momčadi prvi mi je trener bio Miroslav Stipić, kasnije i Stjepan Deverić. Osim na treninzima, brzo sam spoznao i veliku razliku kad je riječ o igranju u Dinamovim selekcijama. U Zadru je atmosfera bila opuštenija i poraz se nije doživljavao dramatično. U Dinamu je on značio alarm. U prvim kolima kadetske lige dogodio nam se poraz u Vinkovcima, od Cibalije. Bilo je očito da su treneri ljutiti, a ja sam bio među onima čijim učinkom nisu bili zadovoljni.

Zato sam sljedeću utakmicu protiv Šibenika počeo na klupi. Koliko sam razumio, problematična je bila moja neobavezna igra. Od mene se tražila igra u oba pravca. Da sam ušao u novi nogomet, u kojem, ako ne ispunim postavljene zahtjeve, neću proći, postalo mi je jasno nakon onog što mi je ondašnji direktor škole Hrvoje Braović rekao na poluvremenu utakmice koja nije išla u našu korist:

– Ulaziš u igru i očekujemo da promijeniš rezultat i pokažeš koliko možeš. S igrom koju si do sada pokazivao ni Zdravko Mamić neće te spasiti! (kraj citata).

Luka Modrić u Dinamu je bio kadet, potom mlađi junior, a onda i član mlade momčadi koju je formirao Ilija Lončarević, a vodio je Romeo Jozak. U njoj su nastupali i Čale, Ćorluka, Lončarić, Šarić, Glavina, Kardum, Mikulić...

Iz Dinama je išao na dvije posudbe, u mostarski Zrinjski i zaprešićki Inter, odakle se u siječnju 2005. vratio kao – klasa od igrača. Na žalost, talent je najprije morao demonstrirati u – Ligi za ostanak.

“Liga za ostanak bila mi je možda i najmučniji period karijere. Situacija u momčadi bila je očajna, loše se treniralo. Posebno je bilo mučno na utakmicama jer su se gledatelji s tribina sprdali s nama (...) Dok su mi se tijekom te 2004./2005. u nogometu izmjenjivali dani sreće i tuge, život mi je u tom razdoblju donio najveću sreću. Upoznao sam ženu svog života.” (kraj citata).

>> Pogledajte ljubavnu priču Vanje i Luke

Sve ostalo je povijest, čak antologija. Luka je u Zagrebu upoznao buduću suprugu Vanju Bosnić, a na profesionalnom planu sve je krenulo raketno.

S Dinamom je osvojio tri naslova prvaka (2006., 2007., 2008.), dva Kupa (2007., 2008.) i Superkup (2006.). Kao Dinamov igrač u proljeće 2006. godine debitirao je za A reprezentaciju i nastupio na SP-u u Njemačkoj, a u jesen 2007. odigrao je za Dinamo prvu veliku europsku utakmicu, protiv Ajaxa u Amsterdamu.

Dvadeset godina je prošlo, a u velebitskom kamenu jednoga dana bit će uklesano: “Legendu je stvorio – Dinamo!”

1. Hrvatska – Engleska 2:1, 11. lipnja 2018.

Prva violina polufinala Svjetskog prvenstva u Moskvi odlučenoga pogotkom Marija Mandžukića u 109. minuti.

Iako je već u 5. minuti skrivio prekršaj nakon kojega su Englezi poveli iz slobodnog udarca, Luka je bio dominantna figura ove epske utakmice sve do minutu prije kraja kada je bio zamijenjen.

Hrvatska je pod vodstvom Zlatka Dalića igrala u sastavu: Subašić, Vrsaljko, Lovren, Vida, Strinić (od 95. Pivarić), Brozović, Rakitić, Perišić, Modrić (od 119. Badelj), Rebić (od 101. Kramarić), Mandžukić (od 115. Ćorluka)

2. Hrvatska – Argentina 3:0, 21. lipnja 2018.

Briljantna Modrićeva izvedba i spektakularan pogodak protiv Messijevih gauča u Nižnjem Novogorodu, u drugom nastupu naše reprezentacije u skupini na SP-u u Rusiji.

Antologijski je bio Modrićev gol u 80. minuti; hicem s 25 metara u donji lijevi kut vratara Caballera. Preostala dvojica strijelaca za vatrene bili su Ante Rebić i Ivan Rakitić.

Dalić je izveo sastav: Subašić, Vrsaljko, Lovren, Vida, Strinić, Brozović, Rakitić, Perišić (od 82. Kovačić), Modrić, Rebić (od 57. Kramarić), Mandžukić (od 90. Ćorluka).

3. Real Madrid – Atlético Madrid 4:1, 25. svibnja 2014.

Prvi Lukin finale Lige prvaka u Lisabonu i prvi europski naslov. Modrić je, izvevši udarac iz kuta, u 90. minuti asistirao Sergiju Ramosu za izjednačujući pogodak, kojim je utakmica otišla u produžetke.

U njima su za Real zabili Bale, Marcelo i Ronaldo. Trener Reala bio je Ancelotti, a igrali su: Casillas, Carvajal, Varane, Sergio Ramos, Coentrao (od 59. Marcelo), Modrić, Khedira (od 59. Isco), Di Maria, Bale, Benzema (od 79. Morata), Ronaldo. Luka je, slaveći titulu, drastično skratio kosu i promijenio imidž.

4. Hrvatska – Turska 1:0, 12. lipnja 2016.

Maestralan Lukin nastup na pariškom Parku prinčeva (pred 43.842 gledatelja) u našoj prvoj utakmici na Europskom prvenstvu 2016. godine, spektakularan pogodak u 41. minuti, volejem s 25 metara.

Za moćnu Hrvatsku su pod vodstvom izbornika Ante Čačića u toj utakmici nastupili: Subašić, Srna, Ćorluka, Vida, Strinić, Badelj, Brozović, Perišić (od 87. Kramarić), Modrić, Rakitić (od 90. Schildenfeld), Mandžukić (od 90. Pjaca). Turke je s klupe vodio legendarni Fatih Terim, a u momčadi su bili Arda Turan, Calhanoglu...

5. Man. United – Real Madrid 1:2, 5. ožujka 2013.

Pogodak na Old Traffordu u 66. minuti, kod rezultata 1:0 za Manchester, za Realov plasman u četvrtfinale Lige prvaka. Drugi pogodak za goste postigao je Cristiano Ronaldo.

Real Madrid, pod Mourinhovim vodstvom, ipak nije došao do finala, jer ga je u polufinalu zaustavila Borussia Dortmund (prethodno je u četvrtfinalu izbacio Galatasaray).

U ovoj utakmici igrali su: López, Arbeloa (od 59. Modrić), Varane, Ramos, Coentrao, Alonso, Khedira, Di Maria (od 45. Kaká), Özil (od 71. Pepe), Ronaldo, Higuaín...

6. Dinamo – Kamen Ingrad 2:1, 12. ožujka 2005.

Prvi službeni nastup za Dinamo, trener Lončarević

7. Hajduk – Dinamo 0:1, 12. veljače 2006.

Prvi pogodak u velikom hrvatskom derbiju, trener Kuže

8. Argentina – Hrvatska 2:3, 1. ožujka 2006.

Debitantski nastup za Hrvatsku u Baselu, trener Kranjčar

9. Hrvatska – Japan 0:0, 18. lipnja 2006.

U Nürnbergu prvi nastup na Svjetskom prvenstvu, trener Kranjčar

10. Ajax – Dinamo 2:3, 4. listopada 2007.

Prvi plasman plavih u Europsku ligu, pogodak za 0:1, trener Ivanković

11. Engleska - Hrvatska 2:3, 21. studenoga 2007.

Jedna od najvećih pobjeda vatrenih u povijesti, trener Bilić

12. Dinamo – Rijeka 6:1, 10. svibnja 2008.

Oproštajni nastup za Dinamo u Maksimiru pred 20 tisuća gledatelja, trener Soldo

13. Hrvatska – Austrija 1:0, 8. lipnja 2008.

Pogodak za pobjedu na otvorenju Eura u Beču, trener Bilić 

14. Hrvatska – Njemačka 2:1, 12. lipnja 2008.

Pobjeda nad elfom u Klagenfurtu na EP-u, trener Bilić

15. Tottenham – Werder 3:0, 24. studenoga 2010.

Prvi pogodak u Ligi prvaka, trener Redknapp

16. Real Madrid – Atlético Madrid 6:4 (p), 28. svibnja 2016.

Drugi finale LP i drugi naslov, osvojen u Milanu, trener Zidane

17. Barcelona – Real Madrid 1:1, 3. prosinca 2016.

Lukin najbolji Clásico, zasjenio Messija i Ronalda, trener Zidane

18. Real Madrid – Juventus 4:1, 3. lipnja 2017.

Treći finale LP i treći naslov, osvojen u Cardiffu, trener Zidane

19. Real Madrid – Gremio 1:0, 6. prosinca 2017.

Najbolji igrač finala Svjetskog klupskog prvenstva, trener Zidane

20. Real Madrid – Liverpool 3:1, 26. svibnja 2018.

Četvrti finale LP i četvrti naslov, osvojen u Kijevu, trener Zidane

>> Pogledajte što voze hrvatski reprezentativci

1/17
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije