Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Usporile ga ozljede

Legendarni Vatreni nahvalio dečka koju kuca na vrata 'izabranih': On je izniman potencijal!

05.02.2020.
u 07:00

Dečko rođen u Landshutu, gradu od 70-ak tisuća stanovnika na jugu Njemačke, debitirao je protekli vikend u službenoj utakmici za vukove, u pobjedi 4:2 u Paderbornu, no prva izvješća o njegovu nastupu nisu baš bila blistava.

Hrvatska je, uz Jedvaja, Kramarića i Brekala, ove zime dobila još jednoga potencijalnog reprezentativnog aduta, 22-godišnjeg stopera Wolfsburga Marina Pongračića.

Dečko rođen u Landshutu, gradu od 70-ak tisuća stanovnika na jugu Njemačke, debitirao je protekli vikend u službenoj utakmici za vukove, u pobjedi 4:2 u Paderbornu, no prva izvješća o njegovu nastupu nisu baš bila blistava.

Kicker ga je ocijenio slabom četvorkom, dok je na sofascore.comu s ocjenom 6,4 bio među trojicom najslabijih igrača Wolfsburga.

Zadnji nastup u studenome

I sam Pongračić bio je svjestan da nije bio na svojooj uobičajenoj razini pa je nastupio samokritično.

– Nisam zadovoljan onim što sam pokazao, bio sam nesiguran. Ne želim izgovor, ali nisam dugo igrao svih 90 minuta. U idućim utakmica bit ću sve bolji i bolji – kazao je Pongračić, koji je posljednji put cijelu utakmicu odigrao u dresu Red Bull Salzburga još u studenome prošle godine.

A tko je uopće Marin Pongračić, dečko od deset milijuna eura kojega je Wolfsburg doveo ove zime? Jeste li, primjerice, znali da je Marin još kao 13-godišnjak nastupio za – Hrvatsku. Bila je to selekcija nogometaša iz dijaspore koja je nastupila na sad već tradicionalnom Memorijalnom turniru u Vukovaru.

– Marin nije tada putovao s našom momčadi iz Njemačke u Vukovar, nego je u Hrvatsku doputovao naknadno, na svoj trošak iz Münchena, pa je naš tajnik iz Vukovara automobilom došao po njega. To vam govori koliko mu je bilo stalo da igra za Hrvatsku. On je prvi projekt dijaspore otkad smo 2011. godine započeli konkretnu suradnju s HNS-om – kazao nam je Danijel Lučić, naš čovjek koji u Njemačkoj selekcionira najtalentiranije hrvatske nogometaše.

Pongračić je u Njemačku stigao s etiketom “zločestoga dečka”, kako su nedavno pisali Nijemci. Pitali su ga o tome kada je potpisao za Wolfsburg.

– Jesam li bio nediscipliniran? Ne bih se tako opisao, možda mi je samo proces postajanja profesionalnog nogometaša trajao malo dulje nego drugim dječacima. I dalje se može dogoditi da kasnim minutu ili pet-deset minuta na sastanak. Ali, trudim se biti na liniji momčadi i da se sve to ne odrazi negativno na mene – kazao je Pongračić.

Pongračič je s Wolfsburgom potpisao do 2024. godine. Kao jedan od ciljeva postavio si je ulazak u A reprezentaciju.

– Za to se moram dokazati u Bundesligi, a onda poziv izbornika dolazi automatski – kaže Marin.

Prisjetio se vremena kada je u Münchenu 1860 bio suigrač Ivice Olića.

– Igrao sam utakmicu ili dvije s njim u Münchenu 1860, kada mi je poklonio svoje kopačke. Još smo u vezi. Nadam se da ćemo se vidjeti u reprezentaciji – naglasio je Pongračić.

Velik potencijal

Ivica Olić se vrlo dobro sjeća Pongračića iz tog vremena.

– Bio je 18-godišnjak kada je priključen prvoj momčadi Münchena 1860. Dugo ga poznajem, i od tada ga pratim. Moram priznati da sam se bio malo zabrinuo za njega jer je protekle jeseni, zbog ozljede, odigrao samo pet prvenstvenih utakmica za Salzburg. Utoliko me još više iznenadio njegov transfer u Wolfsburg ove zime – kazao je Olić i dodao:

– Pongračić je doista igrač iznimnog potencijala. Njega su i veći klubovi od Wolfsburga pratili i željeli angažirati, ali očito je presudio taj nedostatak kontinuiteta. A Wolfsburg je to jako dobro iskoristio. Da je Marin ostao do ljeta u Salzburgu, cijena bi mu bila možda i dvostruko veća – zaključio je Olić i napomenuo da je Marin Pongračić doista potencijal za reprezentaciju. 

Veliki transferi stopera

Lovren (iz Southamptona u Liverpool) 25,30

Ćaleta Car (iz Salzburga u Marseille) 19

Benković (iz Dinama u Leicester) 14,50

Ćorluka (iz Man. Citya u Tottenham) 13,75

Ćorluka (iz Dinama u Man. City) 13

NAPOMENA: Brojke označavaju iznose transfera u milijunima eura. Pongračić je u Wolfsburg prodan za 10 milijuna eura, kao i Lovren iz Lyona u Southampton

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije