Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PORAZ OD AUSTRIJE

Legenda Modrih: 'Ne sjećam se Zokija kao trenera, ionako ga se nije ništa pitalo...'

dinamo zagreb
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/9
12.02.2021.
u 15:00

– Tog ljeta razmišljao sam o odlasku iz Dinama, u glavi sam već bio vani, a takvo mi se raspoloženje još pojačalo nakon poraza u Beču – kazao nam je Jorge Sammir, legendarna Dinamova desetka

Sutra je na rasporedu treći međusobni ogled između velikih trenerskih rivala Zorana Mamića i Nenada Bjelice. Prethodni, igran 21. studenoga 2020. u Gradskom vrtu, pripao je Bjeličinu Osijeku s 2:0 (pogoci Pilja i Žapera), dok je od prvoga susreta između Bjelice i Mamića prošlo već sedam i pol godina. Ta je čuvena utakmica između bečke Austrije i Dinama iz kolovoza 2013. godine bila doista sudbonosna za oba kluba i imala je još veći naboj i težinu od nadolazećega sraza Dinama i Osijeka, budući da se izravno odlučivalo o putniku u Ligu prvaka. Zanimljivo, dok je Bjelica tada već bio trener s iskustvom (Kärnten, Lustenau, Wolfsberger), Zoranu Mamiću je utakmica s Austrijom u Beču bila tek druga u trenerskoj karijeri. Tri dana prije nje debitirao je u utakmici Hrvatske lige protiv Slavena Belupa i u Koprivnici slavio pobjedu 3:1.

Treneri su najvažniji

Ovo je podsjetnik na prvi međusobni susret Bjelice i Mamića, koji se zbio tjedan dana nakon što je Austria u Zagrebu svladala Dinamo s 2:0. Nakon te utakmice smijenjen je bio Dinamov trener Kruno Jurčić i ustoličen je Mamić. Koji je u kratkom vremenu uspio preporoditi momčad i u Beču posve nadigrati Bjelicu i pobijediti s 3:2, ali nedovoljno za prolaz. Još u 82. minuti bilo je 3:1 za plave, a onda se ukazao Roman Kienast i zamračio Dinamu put u Ligu prvaka.

Kako je utakmica u Beču izgledala iz perspektive Dinamovih nogometaša?

– Tog ljeta razmišljao sam o odlasku iz Dinama, u glavi sam već bio vani, a takvo mi se raspoloženje još pojačalo nakon poraza u Beču – kazao nam je Jorge Sammir, legendarna Dinamova desetka, i dodao:

– Puno je vremena prošlo od te utakmice. Ne sjećam se baš detalja; znam da me trener Mamić bio zamijenio, te da smo nakon završetka utakmice bili strašno utučeni i da smo dugo poslije nje u svlačionici šutjeli. Imali smo prolaz u rukama, igrali smo dobro, a onda smo šokantno ostali praznih ruku.

Kakav je za vas tada Zoran Mamić bio trener?

– Ne sjećam se kakav je bio trener. Njega se tada u Dinamu ionako nije ništa pitalo – kaže Sammir.

Je li Dinamo favorit u utakmici s Osijekom?

– Osijek je jak, dobar, čvrst, zna igrati na rezultat, često pobjeđuje s 1:0 i u njegovoj igri nema ljepote. Dinamo pak voli držati loptu, graditi igru. Dinamova je prednost u odnosu na Osijek iskustvo igranja velikih utakmica. No, rekao bih da su izgledi u toj utakmici u postocima 50:50 – dodao je Sammir.

Josip Pivarić potvrđuje Sammirove riječi o tuzi u svlačionici plavih u Beču.

– Mi smo tada prolaz prokockali u prvoj utakmici u Zagrebu, kada smo bili poraženi 0:2, a ni tada, pa ni u uzvratu Austria nije bila bolja od nas. Dođu jednostavno takve utakmice. Evo, moja Lokomotiva nedavno je bila poražena od Osijeka 0:3 kod kuće i rezultat bi sugerirao da su nas pregazili, a mi smo im bili ravnopravni, dali smo im tri poklon-bona i glatko izgubili.

Koliko će u utrci Dinama i Osijeka biti presudni treneri?

– Treneri su najvažniji, možda odlučujući kotačići. A obojica, i Zoran kod kojega sam igrao, i Bjelica o kojemu sam čuo sve najbolje, vrhunski su treneri s kapacitetima za još veće klubove – naglasio je Pivarić.

Brozović je briljirao

Josip Šimunić također je 2013. godine bio Dinamov igrač.

– Sjećam se da smo mi, nakon poraza od Bjelice, bili maksimalno koncentrirani i fokusirani na uzvrat, uvjereni da smo bolji od Austrije. Sjećam se i da je Brozović u uzvratu igrao čudesno i da smo bili nadomak prolazu. Ali, to je nogomet; kapa do poda Bjelici i Austriji tada, a nama utjeha da smo veliku europsku utakmicu odigrali na pravoj razini. Na žalost, nismo imali sreće – kazao je Šimunić.

Za Dinamo su u Beču protiv Bjeličine Austrije nastupili: Sandomierski, Pinto, Addy, Šimunić, Pivarić, Ademi, Brozović, Husejinović (od 59. Beqiraj), Sammir (od 73. Antolić), Fernandes, Soudani (od 75. Leko). Strijelci su bili Brozović, Fernandes i Beqiraj.

Nenad Bjelica diplomirao je na Nogometnoj akademiji HNS-a 2014. gdine s diplomskim radom “Kontranapad u sustavu 1-4-3-3”. Zoran Mamić diplomirao je 2016. godine s radom pod nazivom “Razlike u pripremi ekipe GNK Dinamo za nacionalno prvenstvo i Ligu prvaka”.

POGLEDAJTE VIDEO: Pogledajte kako se pripremala spektakularna izložba Hrvatska svijetu

Komentara 1

ZD
Zdravkecmali
17:01 12.02.2021.

O evo i Tomice, kao i uvijek afirmativno raspoložen...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije