Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dinastija na koljenima

LeBron James nakon debakla Lakersa ispao iz igre za najvećeg svih vremena!

LeBron James
Foto: Reuters
1/2
14.04.2022.
u 07:00

Lakersi su ovu sezonu završili na 11. mjestu Zapada s 32 pobjede i 49 poraza, a s obzirom na zvjezdani sastav dojam je još lošiji.

Rijetko su kada Los Angeles Lakersi bili na tako niskim granama. Klub koji ima 17 naslova prvaka NBA lige proživljava teške dane, a lošiji dojam od ovosezonskog imali su jedino 2016. kada su sezonu, koja je bila posljednja tada 37-godišnjem Kobeu Bryantu, završili sa 17 pobjeda i 65 poraza, u posljednjoj sezoni.

Lakersi su bili prestari

Sedmi put u posljednjih devet godina "jezeraši" se nisu plasirali u doigravanje i to ne bi bilo ništa čudno da u toj momčadi nisu igrala trojica od deset najboljih igrača proteklog desetljeća – LeBron James, Anthony Davis i Russell Westbrook – ali i dva bivša all-starovca Carmelo Anthony i Dwight Howard.

No problem je u tome što nijedan od spomenutih, osim Davisa (29), nije mlađi od 30 godina pa je momčad bila prestara, a i najmlađi među njima sklon je ozljedama. Uostalom, to je i svojevrsni aksiom, što ste stariji, to ste skloniji ozljedama, a čak i ako imate dobru genetiku, treba vam više vremena za oporavak. A uz velik broj putovanja, frekvencija odigravanja utakmica u NBA ligi ubitačna je.

Apr 8, 2022; Los Angeles, California, USA; Los Angeles Lakers forward LeBron James (6) sits with forward Anthony Davis (3) along with forward Kent Bazemore (9) and guard Avery Bradley (20) on the bench during the game against the Oklahoma City Thunder at Crypto.com Arena. Mandatory Credit: Jayne Kamin-Oncea-USA TODAY Sports Photo: Jayne Kamin-Oncea/REUTERS
Foto: Jayne Kamin-Oncea/REUTERS

A za to što su Lakersi stari odgovoran je i LeBron James koji je sudjelovao u izboru igrača za koje se mislilo da će biti pojačanja, a pokazalo se da su dehomogenizirajući faktor kao što je to bio njegov prijatelj Russell Westbrook. Premda je riječ o igraču koji je triput u karijeri sezonu završavao s "triple-double" prosjekom, dvaput je bio najbolji strijelac lige i jedini koji je bio najbolji košgeter i dodavač u istoj sezoni, Westbrook takvu dominaciju u Lakersima nije bio u stanju ponoviti. Jedan razlog za to je u biološkom satu, a drugi je u činjenici da on za takve brojke mora biti "one man show" što pokraj LeBrona i Davisa nije bilo moguće.

Nažalost po njega, najveći teret ovog neuspjeha nosit će LeBron James, koji je neki dan u Los Angeles Timesu mogao pročitati ovakav naslov: "LeBron traži izlike umjesto da bude vođa". A dogodilo mu se to jer je nakon 11. mjesta u Zapadnoj konferenciji i 49 poraza u sezoni kazao:

– Ovo uopće nije neuspjeh. Dolazili smo na posao svaki dan, trudili se maksimalno i pokušavali biti bolji. Rezultat to nije pokazao, no ovo nije neuspjeh.

Možda će tako u "samoobrani" govoriti i glavni menadžer Rob Pelinka (bivši menadžer mnogih košarkaša), koji najviše odgovara za izbor igrača, a upitno je može li dobro obavljati taj posao. Kako god joj se pokušali opravdati, teško će to za konačnu istinu prihvatiti i vlasnica kluba Jeannie Buss. A gospođa očito ni približno nema viziju kakvu je imao njen otac Jerry Buss, za čijeg gazdovanja je klub osvajao naslove, ali i srca brojnih hollywoodskih zvijezda koje sada nerado dolaze u dvoranu jer ne žele gledati gubitnike. Zbog toga je, na koncu, i stradao trener Frank Vogel, koji je vodio momčad i 2020. kada su Lakersi osvojili naslov, a saznao je da je smijenjen na Twitteru, nakon što su mnogi tu objavu poznatog novinara Wojnarowskog vidjeli prije njega.

Apr 1, 2022; Los Angeles, California, USA; New Orleans Pelicans forward Larry Nance Jr. (22) and Los Angeles Lakers forward LeBron James (6) collide in the first half of the game at Crypto.com Arena. Mandatory Credit: Jayne Kamin-Oncea-USA TODAY Sports Photo: Jayne Kamin-Oncea/REUTERS
Foto: Jayne Kamin-Oncea/REUTERS

Dakako, u kako god lošem stanju Lakersi trenutno bili, igrati i trenirati Lakerse uvijek je bilo jako privlačno zbog velike popularnosti i velikog tržišta. A na tu klupu zasjesti bi mogao Nick Nurse, trener Toronta, Doc Rivers, trener Philadelphije te Brad Stevens, bivši trener Lakersa. Spominje se i aktualni trener Utaha Quin Snyder, no njega od te ideje udaljava način na koji se vodstvo ponijelo prema Vogelu.

James neće stići Jordana

No vratimo se mi "prvooptuženom" Jamesu koji se baš nije ubijao u obrani, a i svojim govorom tijela pokazivao je nepovjerenje prema svojim manje talentiranim suigračima. Gledajući sve to, jezičavi novinar Stephen A. Smith ustvrdio je:

– Nakon sezone u kojoj je on zabijao prosječno 30 koševa, a Lakersi nisu ušli u doigravanje, priča o najvećem košarkašu svih vremena za LeBrona je i službeno završena. Za mene je najveći uvijek bio Jordan, no ako je ikada bilo kakvih dvojbi, cementirano je da LeBron ne može biti G.O.A.T.

Štoviše, s ovakvim ishodom "King James" nije u konkurenciji ni za najvećeg Lakersa jer njegovi doprinosi žutoj boji (samo jedan naslov) ne mogu parirati Jerryju Westu, Kareemu Abdul-Jabbaru, Kobeu Bryantu pa čak ni Shaquilleu O'Nealu.

>>> Uhićen ubojica Denisa Tota

Komentara 6

Avatar moranzilanovic
moranzilanovic
07:59 17.04.2022.

A kad je bio u igri?

MO
modovisisajteMaraschino
08:01 14.04.2022.

netko bi snimao filmove i igrao košarku...

Avatar southman
southman
08:35 14.04.2022.

Le Bron se ionako polako prebacuje na nogomet ulažući u Liverpool.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije