Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 97
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
FRACNUSKI LE MONDE:

HNS funkcionira na mafijaški način, a Zdravko Mamić sve kontrolira

Mamić
Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
1/6
22.06.2016.
u 11:38

- Postoje snažne veze između Zdravka Mamića i predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović - rekao je Loïc Tregoures

Ugledni francuski dnevnik Le Monde prostor je posvetio neredima hrvatskih navijača na Europskom nogometnom prvenstvu. Sugovornik za ovu temu bio im je Loïc Tregoures, doktorand na sveučilištu Lille-II koji se istražuje Balkan i navijače toga područja.

- Hrvatski građani, ne samo navijači, znaju kako funkcionira mafijaški sustav Hrvatskog nogometnog saveza. Oduševljenje reprezentacijom palo je nakon 1998. Hrvatski savez dobio je najviše Uefinih kazni. To je cilj navijača koji stoje iza ovih provokacija - smatra Tregoures.

Mafija je poprilično teška riječ...

- Jedan čovjek, Zdravko Mamić, kontrolira HNS i Dinamo. Predsjednik saveza je Davor Šuker koji ništa ne odlučuje nego je marioneta. Zdravko Mamić bio je izvršni predsjednik Dinama, a sada je savjetnik. Njegov brat Zoran vodi Dinamo, a Mario ima agenciju za igrače. Mamić odlučuje kolike će plaće igrači u Dinamu imati, a a kada ih proda, odlučuje koliki će postotak uzeti jer su igrači pod ugovorom s njegovim sinom. Optužuje ga se da koristi reprezentaciju kako bi podignuo vrijednost nekih igrača. U srpnju 2015. bio je uhićen zbog pranja novca i utaje, a suđenje bi trebalo početi u rujnu - kaže Tregoures.

Zar nisu šokantne akcije navijača kontraproduktivne?

- Pitanje je kako privući pozornost. SDP je 2015. donio Zakon o sportu, ali se HNS izuzeo od toga zakona. HDZ-ova vlada, koja je pala u petak, nije napravila ništa po tom pitanju. Postoje snažne veze između Zdravka Mamića i predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

Predsjednica je za izgrednike rekla da su "neprijatelji Hrvatske", a izbornik Ante Čačić ih proglasio "sportskim teroristima".

- Ti su nazivi smiješni i opasni. Kod navijača koji bacaju baklje postoji shizofrenična logika žrtve. Oni vole svoju momčadi i svjesni su da mu nanose štetu. Ali, rade to kako bi privukli pozornost. To je relativno - bacanje bakli i prekidanje utakmice nije nasilje. Topovski udar koji je eksplodirao blizu vatrogasca bio je nesretni slučaj. A da je Hrvatska slavila u toj utakmici, ton komentiranja bi bio sasvim različit - rekao je Tregoures koji ne strahuje od budućih izgreda hrvatskih navijača na Euru.

Komentara 106

Avatar EU MOJCA
EU MOJCA
11:55 22.06.2016.

Imate vi svog Platinija pa to rješavajte a da vam nema arapa ni kvalificirali se ne bi osim kao domaćini

BE
berogrga
12:54 22.06.2016.

Ljudi, ovakvi članci u stranim medijima se naručuju iz Hrvatske, to vam jako malo košta. Na primijeru afere PR agencije grizli smo vidjeli kako to funkcionira. Bez problema se naruči i malo plati (u Hrvatskoj 1500 do 3000 eura) da se nekoga po medijima na ovakav način pljuje.

GA
gafe
12:06 22.06.2016.

Zar nemozete ni danas uzivat u nasoj pobjedi ?! Sta se tice Francuza mislim da su oni zadnji koji mogu solit pamet

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije