Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KOŠARKAŠ GODINE

Izbornik Repeša: Bojan mora u NBA otići na velika vrata

bojan bogdanović
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
14.01.2014.
u 12:00

– Rekao sam Bojanu da razumijem njegovu želju da ode u NBA i da nemamo o čemu razgovarati ide li tamo da bi odmah igrao. No čeka li ga tamo sjedenje na klupi, neka dobro razmisli o sastavu Netsa, jer onda mu je bolje da ostane u Europi - rekao je Repeša.

Za najboljeg hrvatskog košarkaša u 2013. godini izabran je Bojan Bogdanović (24). Tako su odlučila desetorica članova ocjenjivačke komisije u tradicionalnoj anketi Večernjeg lista koja traje još od 1978. godine. Podudarnost je da je i tada laureat bio Mostarac (Dalipagić), a da je i 36 godina kasnije pobjednik izbora opet košarkaš iz Mostara. I to momak kojeg sve više uspoređuju s njegovim slavnim mostarskim prethodnikom koji je te 1978. bio najbolji igrač SP-a u Manili.

Repešina pedagoška mjera

Statua “Košarkaš” akademskog kipara Stipe Sikirice Bojanu će biti uručena na nekoj od pripremnih utakmica reprezentacije. Babo je bio prvi strijelac Top 16 prošle Eurolige i prvog dijela aktualne Eurolige, no najbolji dojam ostavio je kao prvi igrač hrvatske reprezentacije, koja je na EP-u ulaskom u četvrtfinale probila tu psihološku barijeru, pa je honoriran i mjestom u najboljoj petorci EP-a.

Izbornik Jasmin Repeša nije sudjelovao u anketi, no o Bojanovu košarkaškom razvoju govorio je sa zadovoljstvom. Čak i o tome kako ga je 2011. izbacio iz reprezentacije pa u nju vratio.

– Mislim da mu je ta pedagoška mjera pomogla jer je to došlo od čovjeka koji ga voli, cijeni i koji poštuje njegovu obitelj. Naime, njegov otac Mario i ja zajedno smo igrali košarku i zaista smo dobri prijatelji. Iza Bojana je izuzetno kvalitetno igračko ljeto, profilirao se u igrača najviše europske klase, što potvrđuje i igrama u Fenerbahçeu. Znamo da je pakleni napadač koji je uz iznimno dobar šut razvio i igru leđima okrenut košu kojom također donosi prednost i stvara tzv. višak. No, time se ne bi trebao zadovoljiti pa bi u sljedećoj fazi razvoja trebao poboljšati i vođenje lopte, da još više može stvarati tzv. višak iz igre jedan na jednoga ili dvojica na dvojicu.

NBA skauti su se tijekom EP-a mogli uvjeriti da Bojan i u obrani može igrati dovoljno kvalitetno za NBA ligu.

– To što je u obrani imao jako važnu ulogu mnoge je iznenadilo. Premda takve poslove dosad nije obavljao, njemu su te kvalitete urođene i nisam imao problema u to ga uvjeriti, posebice nakon što se ozlijedio Tomas. Mlad je i zdrav pa energetski može zadovoljiti na obje strane terena, a u tim defenzivnim zadacima jako puno mu je pomogao Roko Ukić – kaže izbornik.

Netsi su stalna tema

S obzirom na to da na njega pravo na draftu imaju Brooklyn Netsi, Bojanov odlazak u NBA ligu stalna je tema. Srećom, za trenera je dobio najtrofejnijeg klupskog stručnjaka u Europi pa je odgodio selidbu preko Atlantika zahvaljujući i Obradoviću:

– Rekao sam Bojanu da razumijem njegovu želju da ode u NBA i da nemamo o čemu razgovarati ide li tamo da bi odmah igrao. No čeka li ga tamo sjedenje na klupi, neka dobro razmisli o sastavu Netsa, jer onda mu je bolje da ostane u Europi.

– Bojan u NBA ligu mora otići na velika vrata, kada bude imao zajamčenu minutažu – ističe Jasmin Repeša.

Konačni poredak za 2013.

Večernjakov ocjenjivački sud činila su osmorica trenera, jedan direktor i jedan dekan: Žan Tabak, Dario Gjergja, Ivan Rudež, Danijel Lutz, Damir Mulaomerović, Mladen Erjavec, Krešo Novosel, Vladimir Anzulović, prof. dr. Damir Knjaz i Velimir Perasović.

1. Bojan Bogdanović (Fenerbahce) 92
2. Ante Tomić (Barcelona) 62
3. Roko Leni Ukić (Panathinaikos) 40
4. Dario Šarić (Cibona) 20
5. Luka Žorić (Unicaja/Fenerbahce) 19
6. Zoran Planinić (Himki/Efes) 14
7. Kruno Simon (Unicaja/Lokomotiv) 7
8. Andrija Žižić (Cibona) 3
9. Damjan Rudež (Zaragoza) 2
10. Dontaye Draper (Real Madrid) 1

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije