Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kvalifikacije za EP

Izbornik Dalić: Situacija se promijenila, a igrači toga moraju biti svjesni

Zlatko Dalić
Foto: Marko Prpić/Pixsell
1/7
05.03.2019.
u 17:33

Prema Dalićevim riječima, prva Dinamova špica još ima izgleda probiti se i na glavni popis

Izbornik je ipak honorirao sjajnu Dinamovu europsku sezonu i na glavni popis te na pretpozive za kvalifikacijske utakmice s Azerbajdžanom u Zagrebu (21. ožujka) i Mađarskom u Budimpešti (24. ožujka) stavio trojicu nogometaša plavih: Livakovića, Leovca i Petkovića.

Prema Dalićevim riječima, prva Dinamova špica još ima izgleda probiti se i na glavni popis.

>> Pogledajte video: izbornik Dalić objavio popis

– Petković je pokazao je kvalitetu, dobre igre. Trenutačno u reprezentaciji nemamo igrača takva profila, pogledat ćemo kako će se snaći protiv Benfice i donijeti konačnu odluku – kazao je Dalić, a na njega se na istu temu nadovezao i njegov pomoćnik Ivica Olić.

– Bio sam napadač, mogu reći da je Petković skrenuo pozornost na sebe odličnim igrama. Ovo mu je prva ozbiljnija sezona nakon par godina lutanja po Italiji. Napravio je dobar potez što se vratio u Dinamo.

Očekivano, Dalić nije podlegao kampanji za pozivanje Darija Srne čiji problem, naravno, nisu njegova motivacija, kvaliteta i karizma, nego – godina proizvodnje (1982.).

– Uz naše dužno poštovanje i veliki respekt prema Dariju Srni kao igraču, čovjeku i kapetanu, naša odluka je da u kvalifikacije idemo s mlađim i dugoročnijim rješenjem za poziciju desnog beka. Naš je cilj plasirati se na Euro, a drugi cilj složiti momčad za to prvenstvo – istaknuo je Dalić.

Potvrdio je kako je Šime Vrsaljko izgubljen za cijeli kvalifikacijski ciklus koji će se odvijati u pet termina ove godine: u ožujku, lipnju, rujnu, listopadu i studenome.

Zlatko Dalić
1/5

– Vrsaljkov oporavak trajat će šest-sedam mjeseci, zato sam i rekao da moramo naći neko dugoročno rješenje u nekom mlađem igraču. Mi se nadamo da će Šime biti spreman za Euro, ali za to vrijeme moramo naći neko drugo rješenje. Ozljede su, nažalost, dio sporta – ističe Dalić koji za poziciju desnoga braniča ima Jedvaja i Karla Bartoleca.

Okupljanje 18. ožujka

Reprezentativci se okupljaju u Zagrebu 18. ožujka, a već tri dana kasnije čeka ih sraz s Azerbajdžanom, na čijoj klupi će sjediti Nikola Jurčević. Zanimljivo, Hrvatska u dva prethodna sučeljavanja s Azerima nema maksimalan učinak: remi (0:0) i pobjedu (6:0).

– Nemamo puno vremena, samo dva prava treninga. Glavno da smo ozbiljni i odgovorni. Mi smo favoriti, ali ako ne shvatimo protivnika ozbiljno, imat ćemo problema. Sigurno da je neka prednost Azera što imaju hrvatski pečat na klupi. Jurčević zna sigurno sve o nama. Ali ovisit će sve o nama jer smo bolji. Očekujem i dobru podršku navijača. Sad se okreće situacija, mi smo ti koji moramo dominirati. Imat ćemo puno loptu u nogama i treba biti strpljiv. To očekujem, bit će teško probiti blok u prvoj utakmici, a moramo se paziti kontri i polukontri – naglasio je Dalić.

>> Pogledajte video: izbornik Dalić u razgovoru za Večernji TV

Iako izbornik svojim popisom nije iznenadio, ipak su zapele za oko pozivnice nekim igračima koji u klubovima nemaju veliku minutažu. Naime, Dalić je prošle jeseni, nakon završetka Lige nacija, najavio da više neće zvati igrače koji nemaju kontinuitet nastupa, a onda je na popisu opet osvanulo ime Marka Pjace, igrača s vrlo malom minutažom u Fiorentini (744 minute u 19 nastupa) i samo s po jednim pogotkom i asistencijom.

Ladić prati i Baraća

Marko Rog u dresu Napolija i Seville igrao je još manje (14 nastupa, 481 minuta na travnjaku), ali Dalić ga i dalje poziva. To jedino možemo u staviti u kontekst izbornikova opredjeljenja od početka mandata: da se iz reprezentacije ne ispada olako, osobito ne igrači koji ipak imaju određeni rejting u najjačim europskim ligama.

Izbornikov asistent Dražen Ladić otkriva kako je bio zadužen za skautiranje dvojice nogometaša iz austrijske lige; Marina Pongračića iz Red Bull Salzburga te bivšega stopera Osijeka, danas igrača Rapida, 24-godišnjega Sinjanina Matea Baraća, dečka s 24 nastupa ove sezone.

Pod upitnikom je za nadolazeće akcije svakako i Dejan Lovren koji nema pravo nastupa protiv Azerbajdžana, a zbog ozljede za Liverpool nije zaigrao još od 7. siječnja.

– Dejan Lovren počeo je trenirati, sada je zdrav. Bit će spreman igrati za Liverpool već ovaj tjedan. Ne veseli me što imamo igrača bez prave minutaže, ali nadam se da će početi igrati što prije – zaključio je Zlatko Dalić koji će kao izbornik ovoga ožujka prvi put povesti reprezentaciju od početka kvalifikacijskoga ciklusa.

Zlatko Dalić
1/9

Dalićev popis, VRATARI: Lovre Kalinić (Aston Villa)
Dominik Livaković (Dinamo)
Simon Sluga (Rijeka)

BRANIČI: Domagoj Vida (Beşiktaş)
Dejan Lovren (Liverpool)
Tin Jedvaj (Bayer Leverkusen)
Duje Ćaleta-Car (Marseille)
Antonio Milić (Anderlecht)
Borna Barišić (Glasgow Rangers)
Marin Leovac (Dinamo)

VEZNI: Luka Modrić (Real Madrid)
Ivan Rakitić (Barcelona)
Mateo Kovačić (Chelsea)
Milan Badelj (Lazio)
Marcelo Brozović (Inter)
Marko Rog (Sevilla)
Mario Pašalić (Atalanta)
Filip Bradarić (Cagliari)

NAPADAČI: Ivan Perišić (Inter)
Andrej Kramarić (Hoffenheim)
Ante Rebić (Eintracht)
Marko Pjaca (Fiorentina)
Nikola Vlašić (CSKA Moskva)
Josip Brekalo (Wolfsburg)

Pretpozive su dobili Karlo Bartolec (Nordsjaelland), Bruno Petković (Dinamo), Marin Pongračić (RB Salzburg) i Josip Posavec (Hajduk)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije