Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Australski nogomet

Hrvatski vitezovi traže pomoć za odlazak na SP u Melbourneu

Australski nogomet
Foto: Željko Hladika/Pixsell
1/4
13.06.2017.
u 13:56

Hrvatsko sudjelovanje na prvenstvima je rezultat samofinanciranja i sponzorstva, a odlazak na svjetsko prvenstvo u Australiju iziskuje puno veća sredstva

Hrvatski vitezovi (Croatian Knights) su aktualni europski prvaci u australskom nogometu (footyju) i trebali bi od 5. do 19. kolovoza sudjelovati na svjetskom prvenstvu koje se održava u Melbourneu. 

- Hrvatski vitezovi do sada nikada nisu otišli na svjetsko prvenstvo radi financijskih problema, iako je muška reprezentacija jedna od najtrofejnijih reprezentacija u povijesti europskih natjecanja sa dvije zlatne, tri srebrne i tri brončane medalje od 2008. godine - izjavio je za Hinu predsjednik Saveza australskog nogometa Hrvatska Josip Kravar. 

- Trenutačno smo europski prvaci, titula je osvojena 2015. na europskom prvenstvu koje je održano u Umagu, dok su cure (Croatian Queens) brončane - dodao je Kravar. 

Hrvatsko sudjelovanje na prvenstvima je rezultat samofinanciranja i sponzorstva, a odlazak na svjetsko prvenstvo u Australiju iziskuje puno veća sredstva i zato je Hrvatska gospodarska komora iz Viktorije (VCCC), neprofitna organizacija koja radi na uspostavljanju mreže između hrvatske i australske zajednice, organizirala kampanju za prikupljanje sredstava. Kravar je istaknuo da akcija prikupljanja sredstava traje još tri dana, i da, ako se ne sakupi potreban novac za karte, reprezentacija neće otići u Melbourne. 

- Do sad smo prikupili 7.500 dolara, a potrebno nam je 20.000 dolara da platimo karte što je 50 posto sveukupnog iznosa jer su igrači sami spremni pokriti 50 posto troškova, a to je maksimalno koliko mogu", naglasio je Kravar. 

- Najbolji smo već duže vremena u ovom sportu, a spavamo po šatorima u kampu, dok su ostale reprezentacije u hotelima sa svim uvjetima. Kada dođe utakmica, lagano ih odradimo i vratimo se u kamp na roštilj - ispričao je predsjednik SANH-a. 

Dodao je i da su do sada već dva igrača iz Hrvatske otišla igrati profesionalno u Australiju, što je pošlo za rukom samo Irskoj, Danskoj i Velikoj Britaniji. Za usporedbu, naglasio je kako u Velikoj Britaniji ima 3.000 registriranih igrača, a u Hrvatskoj niti 100.

- Tomislav Cvetko je otišao u Norwood FC Adelaide, Josip Habljak u Sturt FC, Adelaide, a dogovor je da Hrvoje Kežić sljedeće godine, kada navrši 16, ode u Norwood FC Adelaide - kazao je Kravar.   

Ovogodišnje svjetsko prvenstvo, koje je šesto po redu i na kojem će nastupati i žene i muškarci, bit će za hrvatsku momčad prvi nastup u Australiji. 

Hrvatska je do sada bila domaćin AFL European Cup 2015. godine u Umagu, a prošlo je prvenstvo održano u Lisabonu 2016.

Komentara 1

13
134
16:57 13.06.2017.

bitno da mi lupamo pare u nogomet gdje realno i nemamo nekih rezultata, dok u ovom sportu imamo i onda ti momci ne mogu otici na prvenstvo jer se nema novaca

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije