Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KVALIFIKACIJSKI TURNIR

Hrvatska večeras kreće u konačnu bitku za OI, evo gdje gledati prijenos protiv Francuza

Graz: Hrvatska i Srbija susreli se u posljednjem kolu skupine A Europskog prvenstva u rukometu
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/3
12.03.2021.
u 10:20

U odnosu na Svjetsko prvenstvo, Francuska će biti oslabljena za nekoliko igrača. Zbog ozljeda nema sjajnog vratara Pardina, srednjaka RN Löwena, Romaina Lagardea, Elohima Prandija iz PSG-a.

Rukometaši Hrvatske otputovali su u četvrtak ujutro čarter-letom za Montpellier gdje danas počinje kvalifikacijski turnir za odlazak na Olimpijske igre u Tokiju.

Hrvatska će prvu utakmicu u skupini igrati protiv domaćina, Francuske (21 sat, prijenos je na RTL-u), a onda slijedi Portugal (subota) i Tunis (nedjelja). Prve dvije momčadi izborit će nastup na Igrama.

– Da se mene pitalo, mogao sam debitirati protiv neke ipak malo slabije reprezentacije. Nije se dogodilo i vatreno krštenje imat ću protiv Francuske, jedne od najboljih svjetskih reprezentacija u posljednjih 15 godina – rekao je Hrvoje Horvat, izbornik Hrvatske.

Možemo pobijediti svakoga

Francuska je na posljednjem Svjetskom prvenstvu u Egiptu osvojila četvrto, a Hrvatska tek 15. mjesto. No puno toga izmijenilo se u ovih nekoliko mjeseci koliko je prošlo od Egipta.

– Gledajući roster, mislim da smo jači za potpuno zdrave Karačića i Cindrića te puno spremnijeg i odmornijeg Duvnjaka. Ako ta trojka bude na svom nivou, onda nema straha. Možemo pobijediti svakoga, pa i Francusku na njihovu parketu – priča Horvat.

Uoči Svjetskog prvenstva Srbija ih je pobijedila na svom parketu, a u uzvratu, u Parizu, Francuzi su jedva izvukli bod...

– Te utakmice nikako nisu mjerilo. Jer, njihov izbornik u to vrijeme tempirao je formu za Svjetsko prvenstvo, a utakmice protiv Srbije nisu bile toliko bitne jer je znao da će i eventualni kiks moći ispraviti do kraja kvalifikacija. Ne zavaravam se tim lošim nastupima Francuza – istaknuo je na izbornik.

U odnosu na Svjetsko prvenstvo Francuska će biti oslabljena za nekoliko igrača. Zbog ozljeda nema sjajnog vratara Pardina, srednjaka RN Löwena, Romaina Lagardea, Elohima Prandija iz PSG-a.

– Sve su to igrači koji nisu iz prve postave, osim vratara. U redu, taj Lagarde imao je 25 asistencija na Svjetskom prvenstvu, ali neće im tako jako puno nedostajati. Imaju četiri sjajna igrača u vanjskoj liniji koje će njihov izbornik rotirati – Remili, Mem, Mahe i N’Guessan. Ta četiri igrača bit će najopasnija za našu obranu premda imaju i sjajne kružne napadače pa i oba krila. Mi moramo dobro posložiti obranu i nikako im ne smijem dozvoliti da imaju brze kontre i polukontre jer tu su najjači – rekao je Horvat.

Važno će biti i kako su nam vratari raspoloženi?

– Naravno. Svi se odmah sjete Ivana Stevanovića koji je na kvalifikacijskom turniru u Herningu, za odlazak na Igre u Rio “uništio” Norvežane j prvih dvadeset minuta kada je imao deset obrana. Trebat će nam obrane i vjerujem da će naši vratari biti na visini zadatka – naglašava Horvat.

Triput u kvalifikacijama

U Montpellier je doputovalo dvadeset igrača, a za večerašnji susret na klupi će sjediti njih 16.

– Do utakmice ćemo odraditi dva treninga i onda ću odlučiti tko će na tribine – zaključio je Horvat.

Hrvatska je do sada nastupala na Igrama u Atlanti (1996.), Ateni (2004.), Pekingu (2008.), Londonu (2012.) i Riju (2016.). Imamo dva zlata i jednu broncu, jednom smo bili četvrti (Peking), a jednom smo zaustavljeni u četvrtfinalu (Rio).

Propustili smo samo nastup u Sydneyu 2000. godine. A obranu zlata iz Atlante propustili smo u Zagrebu kada smo izgubili od Slovenije u susretu za peto mjesto, pred 12.000 navijača u Ledenoj dvorani.

Triput smo prolaz na Igre tražili na kvalifikacijskim turnirima. Dva puta smo bili domaćini turnira, u Zadru za Igre u Pekingu te u Varaždinu za Igre u Londonu. Na tim turnirima nismo imali tešku zadaću. U Zadru smo bez problema svladali Japan (37:22) i Alžir (37:26) te nešto teže Rusiju (25:24), a u Varaždinu smo upisali lagane pobjede nad Japanom (36:22) i Čileom (35:15) te nešto težu nad Islandom (31:28).

Na turniru u Herningu za Igre u Riju upisali smo do sada jedini poraz u kvalifikacijama za OI, od Danske (24:28), ali plasirali smo se zahvaljujući pobjedama nad Norveškom (27:21) i Bahreinom (33:22). Inače, kvalifikacijski turniri znali su u povijesti biti kobni za neke jake reprezentacije. Tako se Švedska nije plasirala u Peking, a Španjolska u Rio. 

Komentara 4

DU
Deleted user
12:01 12.03.2021.

gdje cemo gledati...tamo gdje placamo harac...tzv pristojbu...ali ne to ne moze ...pupavac stopira...po memorandumu II sanu treba minorizirati športske uspjehe hrvata...a pupavac je mestar te loze...

SS
sokac sa drave
11:14 12.03.2021.

Mislim da se nevaram kada kazem da imamo dobre golmane ali su slabi za vece domete.

VK
vječni krojf
11:48 12.03.2021.

Da Francuzima fali pola momčadi oni bi nas pobijedili.Hrvatska ne može jednostavno njih pobjediti.Tako je bilo,tako će i biti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije