Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAKON 18 GODINA!

Hrvatska u polufinalu! Repeša: Priča je predobra da ovdje završi!

Hrvatska košarkaši slavlje (1)
Foto: Igor Kralj/Pixsell
1/16
19.09.2013.
u 19:15

Izabranici Jasmina Repeše sa 84:72 svladali su Ukrajinu i prošli u polufinale Eura!

Hrvatska košarkaška reprezentacija u polufinalu je Europskog prvenstva u Sloveniji! Prvo je to polufinale Hrvatske nakon 18 godina i momčadi koja je naprasito napustila pobjedničko postolje nakon što je primila brončane medalje u Ateni 1995. Aco Petrović, Vranković, Kukoč, Rađa i društvo nisu željeli slušati srbijansku himnu...

Izabranici Jasmina Repeše prekinuli su to prokletstvo, u četvrtfinalnoj su utakmici svladali Ukrajinu (84:72).Još jednom su naši dečki u Ljubljani potvrdili kemiju i dobitnu kombinaciju s Jasminom Repešom.

Koliko su Ukrajinci opasni vidjelo se odmah na početku susreta. Atletski moćni i, čini se, manje tjelesno potrošeni, poveli su sa 12:5. Naša obrana ni približno nije funkcionirala kao u počecima prijašnjih utakmica što je iskoristio Gladyr za ubojito otvaranje. Njegov čuvar Bogdanović bio je u napadačkom kontra ritmu (izgubio dvije lopte i promašio tri šuta) pa su naši cijelu prvu četvrtinu stizali suparnika.

Srećom, funkcionirao je napad, ponajprije Simon, koji je zabio dvije trice i tri puta asistirao za koš. Drugu energetski poticaj dao nam je Dontaye Draper. On je u pet minuta upisao šest koševa, tri asistencije i dvije ukradene lopte za prvo hrvatsko ozbiljnije vodstvo (38:28). Drugi ulaz Bogdanovića bio je puno bolji pa je Hrvatska napravila seriju 19-1 za vodstvo od 15 koševa razlike. Nakon trećer Simonove trice poveli su naši i sa 17 koševa, a na veliki odmor se otišlo sa 51:35 za Hrvatsku. Ključan taktički potez za takvo vodstvo bio je zonski presing kojeg je hrvatski izbornik Jasmin Repeša postavio kod 31:28 i na koji se Ukrajinci nisu snašli.

Naši su drugo poluvrijeme otvorili s tricom Simona za 54:35, pogodio je Simon još jednu za 59:41, pa Ukić dvicu za 61:42, no onda su suparnici nekoliko dobrih obrana pretvorili u par lakih koševa i već je bilo samo devet razlike. S toliko je završila i treća četvrtina (70:61) pa je izbornik imao puno toga za reći u te dvije minute odmora.

A u posljednjoj četvrtini posebno važna bila je trica Darija Šarića za 75:61 kojom smo stvorili dovoljnu zalihu za završnicu utakmice.

– Zaista veličanstveno. Presretan sam sa spojem nacionalne koš-vrste i nacije, to je najveći dobitak za košarku. Druga je činjenica da smo se vratili na velika natjecanja jer mi to zaslužujemo. No, priča je predobra da završi ovdje! Nadam se da ćemo u polufinalu u ovakvom ambijentu ići do nove pobjede - komentirao je nakon utakmice izbornik Jsmin Repeša.

Hrvatska je igrala presing preko cijelog terena na što Ukrajinci nisu imali odgovor.

- „Izneredili“ smo Ukrajinu s presingom, napravili veliku razliku. U početku su nam dali previše laganih koševa, pa smo tada promijenili ritam. Šteta što smo se u jednom trenutku malo opustili, no mislim da pobjeda nije dolazila u pitanje.

Simon je iznenadio, odigrao jednu od utakmica karijere i zabio 23 koša!

– Nije trenirao ni jučer, prosjedio je trening, a njegova želja i volja za svaku su pohvalu. Užitak je raditi s njim.

Bojan Bogdanović je dodao 14 koševa, dok je Damir Markota ubacio 12. Vrlo dobru partiju pružio je i Dontaye Draper s po šest poena i asistencija.

Koliko ulaznica će trebati za hrvatske navijače za sljedeću utakmicu?

– Srećom, dečki imaju dobre ugovore pa ih mogu nabaviti, a sigurno će biti velika potražnja.

U polufinalu u 17:45 u petak ćemo igrati protiv Litve.

>> Repeša: Ljeto je naše! Tomić: Došli smo po medalju

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije