Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MEKTIĆ I PAVIĆ

Najdominantniji start jednog para u povijesti (suvremenog) tenisa!

08.03.2021.
u 20:44

– U parovima kvaliteta tenisača još više dolazi do izražaja. Važna je igra na mreži, važan je urođeni osjećaj kad treba uletjeti, kad treba presjeći...

Odigrali su zajedno četiri turnira na kojima su osvojili čak tri naslova, a na onom četvrtom bili su u polufinalu Australian Opena. Takvu suradnju iz snova imaju dvojica naših tenisača Nikola Mektić (32) i Mate Pavić (27). Nakon Antalyje i Melbournea (Murray River), trećim su se trofejem okitili na ATP 500 turniru u Rotterdamu, nakon što su u finalu pobijedili njemačko-rumunjsku kombinaciju Krawietz/Tecau sa 7:6 (7), 6:2, nakon 78 minuta igre.

Ključni trenutak meča dogodio se po našem sudu u tie-breaku prvog seta, kada su Mektić i Pavić najprije anulirali vodstvo suparnika od 3:1, potom kod 6:5 propustili prvu set-loptu (Krawietz je pogodio as), kod 6:7 spasili set-loptu (Mektićev as), a na kraju kod 8:7 i druge set-lopte Mektićev retern bio je neuhvatljiv. Fantastičan niz od 16 pobjeda u 17 mečeva!

Dominiramo u parovima

To je najdominantniji i, ako hoćete, najsenzacionalniji start jednog para u povijesti (suvremenog) tenisa. Slavna braća Bryan su, primjerice, prvi zajednički naslov osvojila tek 2001. godine (s 23 godine), četiri godine nakon što su počela nastupati na profesionalnim turnirima. Woodbridgeu i Woodfordeu to je pošlo za rukom tek u šestom pokušaju... Jasno, Nikola i Mate su se uparili kao već formirani i iskusni igrači parova, ali svejedno, takva rezultatska eksplozija ipak je bez presedana u povijesti ATP Toura.

Pavić i Marach su, recimo, svoju suradnju započetu 2017. godine okrunili naslovom (Stockholm) tek u 17. pokušaju, iako su prije toga igrali i finale Wimbledona (poraz od Kubota i Mela, 11:13 u petom setu). A slično je bilo i s jednim drugim uspješnim parom: Ivan Dodig i Marcelo Melo 2013. osvojili su naslov u 17. nastupu (Šangaj), iako su i oni prije toga igrali finale Wimbledona (poraz od braće Bryan u četiri seta).

A Nikolin i Matin uspjeh u Rotterdamu samo je nastavak lijepe hrvatske priče u parovima. Započeo ju je Ivan Dodig, on je bio taj koji je utro put u dublu i ostalim našim igračima. Kad su vidjeli da se u toj konkurenciji može i do najvećih uspjeha (a da se i pristojno zaraditi), parovima su prionuli i Mate Pavić, Nikola Mektić, Franko Škugor..., prije njih i Marin Draganja. U posljednje vrijeme gotovo da i nema tjedna kad netko od Hrvata ne osvoji naslov u parovima. Primjerice, u drugom dijelu prošle sezone Pavić je s Brunom Soaresom osvojio US Open, Mektić s Koolhofom završni Masters u Londonu, a na početku ove godine Pavić i Mektić u paru su osvojili najprije Antalyju, a potom i Melbourne, Dodig i Slovak Filip Polašek Australian Open, a Pavić i Mektić sada i Rotterdam.

Zaradili 29.100 eura

Dodig i Pavić vode ljuti boj oko ukupnog broja naslova u paru (Pavić 20, Dodig 16, Mektić čeka u prikrajku s 11), a već iz toga se vidi da Hrvatska nikad nije bolje stajala u konkurenciji parova i da su naši igrači vrh vrhova u toj kategoriji. Posebno nakon umirovljenja legendarne braće Bryan.

– U parovima kvaliteta tenisača još više dolazi do izražaja. Važna je igra na mreži, važan je urođeni osjećaj kad treba uletjeti, kad treba presjeći... Takve se stvari teško mogu naučiti. I Dodig i Pavić, pa i Mektić, do uspjeha su dolazili s različitim partnerima, što samo potvrđuje njihovu kvalitetu – ističe Branimir Horvat koji se u tenisu pojavljivao u više različitih uloga: bivši je tenisač, trener, direktor turnira, a sada je i otac 19-godišnjeg Roka koji čini prve korake u profesionalnom tenisu.

A u čemu je tajna parova? Kako naći najboljeg partnera, srodnu dušu?

– Neke stvari se jednostavno moraju isprobati, mora se vidjeti kako će ta suradnja funkcionirati. Tenis je i tjelesno i mentalno težak sport, a kad su u pitanju dvije osobe, sve to postaje kompleksnije. Njihov uspjeh ovisi o tome koliko su usklađeni, o toj kemiji koje ima ili nema, o njihovim dobrim i lošim danima, važni su njihovi servisi, reterni, voleji, psihološka stabilnost, dobro igranje važnih poena... Parovi su posljednjih godina i puno popularniji nego prije, postali su zanimljiviji za gledanje, čemu su pridonijela i izmijenjena pravila, prilagođavanje publici, mečevi su malo skraćeni... Mnogi igrači su specijalizirali parove, a može se i vrlo lijepo zaraditi – napominje Horvat.

Za naslov u Rotterdamu Nikola i Mate podijelit će 29.100 eura (oko 220.000 kuna).

Ključne riječi

Komentara 3

TR
Travno221
12:43 09.03.2021.

Njihovo uparivanje je pravi potez. Očekujem da će ove godine osvojiti jedan od Grand Slam turnira i olimpijsku medalju. A Dodig bi u Tokio mogao u paru s Čilićem, tako da Međugorje dobije i olimpijsku medalju. Sedam Grand Slam titula već ima.

SL
slavenZadravec
22:08 08.03.2021.

Bravo dečki. Veliki sportski uspjeh i to u tenisu. Istina, ne radi se o pojedinačnoj konkurenciji, no još uvijek znatno iznad npr rukometa ili bacanja tanjura. Uz to, ne uzimaju niti kune iz državnog proračuna.

PR
pravednik2
22:38 09.03.2021.

Super momci. Bit će titula. Samo naprijed.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije