Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Janko Janković

Hrvat koji je razbio Barcelonu: Hajduk ima dvije prednosti protiv Evertona...

17.08.2017.
u 08:10

– Hajduk nije bez šansi. Bijeli imaju dvije prednosti. Prva je da mogu igrati bez opterećenja jer nemaju što izgubiti, a mogu puno dobiti.

Janko Janković desetak je godina igrao prvu španjolsku ligu. I danas je hrvatski nogometaš s najviše nastupa u elitnom razredu španjolskog nogometa u koji je stigao iz Rijeke krajem osamdesetih godina prošlog stoljeća. Real Valladolid bio je prvi od tri kluba za koje je Janković igrao u Španjolskoj. Također, još je igrao i u Real Oviedu i Herculesu iz Alicantea.

Janko stalno prati zbivanja u našem nogometu, posebice otkako se prije dvije godine iz Španjolske preselio u Zagreb. Trenutačno je pomoćnik Roberta Prosinečkog u reprezentaciji Azerbajdžana. A s Evertonovim trenerom Ronaldom Koemanom ima posebno iskustvo. Nizozemska zvijezda u Barcelonu je stigla 1989. godine. Bio je to najveći transfer katalonskog kluba u povijesti. Koemana su Španjolci PSV-u platili 14,1 milijun tadašnjih njemačkih maraka.

U zlatnoj desetki AS-a

– Bila je to njegova prva sezona u dresu Barcelone, odnosno debitantska utakmica. Pobijedili smo 2:0. Trener Valladolida bio je Joško Skoblar. Bio je to početak Cruijffove ere u Barceloni i stvaranja njihova dream-teama. Na toj mi je utakmici stalno dovikivao nešto: ‘A što je s fair playem.’ Razbili smo ih... – prisjeća se Janković.

Janko je na toj utakmici zabio prvi pogodak u pobjedi Reala iz Valladolida, a španjolski mediji proglasili su ga igračem utakmice. Njegovu su izvedbu ocijenili čistom desetkom! S druge strane, Andoni Zubizaretta, legendarni španjolski vratar, dobio je devetku. Kakva je to utakmica bila u kojoj su čuveni Barcin vratar i naš napadač dobili najbolje ocjene?

– I danas mi je to jedna od najdražih utakmica u karijeri. Jer bila je to velika Barcelona, s Johanom Cruijffom na čelu. U to doba u jednom klubu mogla su igrati samo tri stranca. Barcelona je imala poznati trojac Koeman, Laudrup, Stoičkov. Do tada je u Primeri vladala Realova “quinta del buitre”, čuvena kraljevska petorka Butragueno, Michel, Manolo Sanchis, Pardeza i Martin Vazquez – prisjeća se Janković koji se u nekoliko navrata na spomenutoj utakmici poigrao s Koemanom gurnuvši mu loptu kroz noge.

Janko je skroman i nije želio da previše potenciram priču o toj utakmici. No svakako zanimljivo zvuči i tretman koji mu je tada dao poznati španjolski list AS. U njihovu sustavu ocjenjivanja igrač s najboljom izvedbom kao maksimalnu ocjenu mogao je dobiti tadašnja “tri srca”. No za neke izvedbe pojedincima su dodjeljivana i “četiri srca”. Baš je tako AS tada ocijenio Jankovu izvedbu. U povijesti ovih novina takvu ocjenu dobilo je samo desetak nogometaša u Primeri!

Hajduk ima dobrog trenera

A kako Janković gleda na odnose snaga Hajduka i Evertona?

– Hajduk nije bez šansi. Bijeli imaju dvije prednosti. Prva je da mogu igrati bez opterećenja jer nemaju što izgubiti, a mogu puno dobiti. Također, ulogu bi mogla igrati činjenica da je Hajduk u natjecateljskom ritmu, dok Premier liga počinje tek za vikend.

A kakav koncept Koemanove igre možemo očekivati?

– Koeman je igrao kod Johana Cruijffa i radio je s Luisom van Gaalom, s kojim se na kraju razišao. Svi koji su igrali pod Cruijffom njeguju njegov stil, a to je ofenzivna igra uz posjed lopte. Nešto slično kao i, recimo, Guardiola ili Prosinečki.

A kakav posao radi Joan Carrillo u Hajduku?

– Očito je posložio neke stvari. Sigurno će izvući maksimum iz svakog igrača, kao što to sada primjerice radi s Vlašićem, Nižićem Ili Ercegom. Na taj način funkcionirat će mu momčad kao cjelina. Carrillo je veliki radnik, studiozno analizira suparnike i ima dobre treninge. On zna voditi momčad – zaključio je Janković. 

Komentara 4

Avatar Izvorni Pravi Hrvat
Izvorni Pravi Hrvat
09:31 17.08.2017.

Hajduk ima dvije prednosti protiv Evertona jer kao prvo dolazi iz zabačene balkanske zemlje gde su mitovi i bajke o pobjedama dio kulture a kao drugo mi hrvatski jadnici protiv engleskog premierligaša nemremo niš očekivati i svaku kantu koju ne primimo možemo smatrati za božji blagoslov i loto dobitak.

DU
Deleted user
11:43 17.08.2017.

Hajduk nema niti jednu prednost! Jasno?

Avatar Orlando!
Orlando!
08:22 17.08.2017.

Ako je Janko Janković Hrvat onda sa ja Marko Perkovic Thompson.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije