Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Susret u Londonu

Bilić otkrio zašto nije doveo Hrvata i što bi pokrenulo lavinu u našem nogometu

14.08.2017.
u 18:53

– Naši igrači meni su bili jako zanimljivi. No ove najbolje poput Modrića, Rakitića, Kovačića, Perišića nisam mogao dovesti jer su za nas jednostavno preskupi.

Slaven Bilić, trener nogometaša West Hama, u pratnji glasnogovornika kluba, stigao je točno u sekundu na druženje s novinarima uoči početka sezone i prve utakmice protiv Manchester Uniteda na Old Traffordu. Stigao je s treninga koji je odradio u trening-kampu koji je od Londona udaljen dvadesetak minuta vožnje automobilom.

Slaven je u inozemstvu od 2012. godine kada je preuzeo nogometaše Lokomotiva iz Moskve. Nakon jedne sezone u Rusiji, proveo je dvije sezone u Beşiktaşu, a u West Hamu počinje već svoju treću sezonu. No, ima potpisan ugovor samo na godinu dana. Osjeća li pritisak uoči nove sezone?

– Ne, nema pritiska. Postoji pritisak koji sam sebi sam nametnuo. Nije to kao kod nas. Kad sam bio trener Hajduka i reprezentacije Hrvatske, onda je pritisak bio nevjerojatno velik. Kad si trener doma, onda to puno više utječe i na moju obitelj, djecu, oni to drugačije proživljavaju nego kad si trener negdje vani. Nevjerojatan podatak je da sam saznao kako sam pod velikim pritiskom u West Hamu čitajući naše novine i portale koji su me smjenjivali iz kola u kolo. Engleski mediji nisu nijednom postaviti to pitanje. Jer, ni West Ham ni ja nismo glavna tema engleskih novina. To su Chelsea, Manchester United, Manchester City, Arsenal i Liverpool. To su Mourinho, Conte, Guardiola, Wenger i Klopp. Ne ja. Mi smo dobar klub, ali ne piše se o nama tako puno kao što se piše u našim medijima – kaže Slaven.

Zanimljiv mi je Vlašić

West Ham je ove sezone doveo nekoliko zaista velikih imena kao što su Javier Hernandez, Marko Arnautović, Joe Hart, Pablo Zabaleta. Jeste li zadovoljni kako ste tržili?

– Jesam, zadovoljan sam. Ali, sve su to pojačanja zasad samo na papiru. Svi ti igrači bili su moja želja, i zadovoljan sam što smo ih doveli – rekao je Bilić.

Jeste li razmišljali da dovedete nekog našeg igrača?

– Naši igrači meni su bili jako zanimljivi. No ove najbolje poput Modrića, Rakitića, Kovačića, Perišića nisam mogao dovesti jer su za nas jednostavno preskupi. Pa čak i da možemo platiti, njima naš klub vjerojatno ne bi bio zanimljiv. Sigurno je da takvi igrači ne bi željeli doći, kako se kaže, s konja na magarca. Mogao sam riskirati i uzeti dva, tri igrača iz HNL-a. Jer, ima tu puno zanimljivih igrača, primjerice Nikola Vlašić. No, on i neki drugi igrači ne mogu doći jer, da bi dobili radnu dozvolu, moraju igrati za reprezentaciju. A kad već zaigraju za reprezentaciju, onda žele ići u jače i bogatije klubove – istaknuo je trener West Hama.

Koliki je hendikep što igrate na olimpijskom stadionu koji je golem i nema pritiska navijača kakav je bio na starom stadionu Upton Park?

– Lani nam je to bio veliki hendikep. Ja to nisam htio naglašavati tada jer bi svi shvatili kako si stvaram alibi. Na našem starom stadionu nitko nije mogao sa sigurnošću odnijeti bodove i sve momčadi nevoljko su dolazile u goste. U drugom dijelu prošle sezone već smo se naviknuli na puno veći stadion, došli su i dobri rezultati. Još ta prilagodba na žalost nije gotova, ali mislim da će biti bolje nego lani – istaknuo je.

Nema ‘Indijanaca’ u HNL-u

Dolazeći k vama na razgovor, Sandra Perković poručila je da vas pozdravim i da vam kažem kako imate lijep stadion...

–Ha, ha. Hvala joj. Ma mislim da će taj olimpijski stadion sve više i više biti naša prednost – kaže Slaven.

Kad smo već kod stadiona, u Hrvatskoj ih baš nema tako lijepih poput onoga u Skopju gdje se nedavno igrao Super kup Europe.

– Dobro pitanje, ali ne znam odgovor. To isto su me pitali kada sam prije desetak godina bio izbornik Hrvatske. Ako se usko gleda nogomet, onda naša reprezentacija zaslužuje bolji, ljepši i veći stadion. I naši klubovi zaslužuju bolje stadione jer nam je liga sve bolja i bolja. Ne govorim tu o stadiona kapaciteta 50.000 gledatelja i više. Govorim tu o manjim stadionima, poput onog u Mariboru. Ti stadioni pokrenuli bi lavinu. Opet, kako očekivati da se grade stadioni kada u Hrvatskoj nema novca ni za gradnju vrtića – ističe Bilić.

Sva četiri hrvatska kluba još uvijek igraju Europu?

– To je odlična stvar. To je za svaku pohvalu. To je dokaz da nam je liga dobra. Nije to samo Dinamo, Hajduk i Rijeka. Tu je sve bolji Osijek, pa Slaven Belupo. Ni ovi drugi nisu “Indijanci” koji se mogu pobijediti lijevom rukom. Imamo pet dobrih klubova, a Škotska liga ima samo jedan dobar klub, Celtic. Mi u našoj regiji, kada se gledaju zemlje bivše Jugoslavije, imamo najbolju ligu.

Uskoro će susret između Hajduka i Evertona, dva kluba u kojima ste igrali...

– Uh, volio bih otići na utakmicu na Goodison Park. I da Hajduk prođe dalje. Ali, bojim se da to neće biti ostvarivo jer imam obveza s klubom – zaključio je Bilić.

Odlazeći iz trening-kampa, na izlazu smo ugledali poveću skupinu navijača. Oni vrebaju svaki automobil s igračima koji prolaze kroz glavni izlaz. Ima tu i starih i mladih.

– Svi se igrači zaustave. Nijedan nije projurio. Strpljivo potpisuju autograme, a napravi se tu i tamo koji selfi – rekao nam je jedan navijač West Hama.

A svi navijači jako vole Bilića...

Komentara 10

PR
prajdali100
21:29 14.08.2017.

Hrvatska nije u stanju napraviti nacionalni nogometni stadion !!! Ali Makedonija moze.Tugo moja kakvi nas bijednici vode.Sram ih bilo.Bruka.

LU
lunar777
22:20 14.08.2017.

Stadioni su investicija i morali su vec biti izgrađeni, sviih grade osim nas...

ST
staromlad
19:36 14.08.2017.

"Sva četiri hrvatska kluba još uvijek igraju Europu? – To je odlična stvar. To je za svaku pohvalu. To je dokaz da nam je liga dobra. Nije to samo Dinamo, Hajduk i Rijeka. Tu je sve bolji Osijek, pa Slaven Belupo. Ni ovi drugi nisu “Indijanci” koji se mogu pobijediti lijevom rukom. Imamo pet dobrih klubova, a Škotska liga ima samo jedan dobar klub, Celtic. Mi u našoj regiji, kada se gledaju zemlje bivše Jugoslavije, imamo najbolju ligu." Ovo je rekao S. Bilić, dugogodišnji internacionalac, jedan od najvećih igrača u povijsti Hajduka i reprezentacije, sad trener u Premiershipu. oN to vidi ovako, a Flak, Alač i ostali istraživački novinari pišu da je sve jadno, vode hajku protiv "močvare", blate reprezentaciju itd. Mislim da bi savki Hrvat trebao malo otići u Mađarsku, Slovačku, Austriju, ili ako hoćte Srbiju i ostale male ili srednje europske zemlje i pitati ih što misle o našem nogometu...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije