Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VRATIO SE

Sjećate li se nade Dinama koja je 'pobjegla' u Ajax?: 'Danas sam u HNL-u, ali ne žalim'

Robert Murić
Foto: Pixsell
1/12
18.04.2019.
u 07:13

Njegov nasljednik u Ajaxovim rukavicama danas je 19-godišnji Dominik Kotarski, bivši dinamovac rodom iz Zaboka koji brani za Ajaxovu drugu momčad

Ajaxova sezona iz snova u Ligi prvaka još više dobiva na težini ako se zna da su kopljanici svoj europski put započeli još tamo u srpnju prošle godine, u 2. pretkolu, zajedno s Dinamom, pa onda i Bjelorusima, Albancima, Azerbajdžancima, Bugarima... Naime, Ajax, budući da nije bio prvak Nizozemske, bio je u ždrijebu svrstan među neprvake, i onda je redom izbacio austrijski Sturm (2:0, 3:1), belgijski Standard Liege (2:2, 3:0) i ukrajinski Dinamo iz Kijeva (3:1, 0:0).

Mag iz Haaksbergena

Slijedila je skupina Lige prvaka koju je Ajax također odradio bez poraza: AEK (3:0, 2:0), Bayern (1:1, 3:3) i Benfica (1:0, 1:1), a u osmini finala, prije izbacivanja Juventusa, nokautirao je i madridski Real (1:2, 4:1).

Sve to remek-djela su trenerskog maga iz Haaksebergena, 49-godišnjeg, dojučer malo poznatog nogometnog stratega Erika ten Haga, koji je 2017. godine klupu Utrechta zamijenio Ajaxovom. Trener zasad bez ijednoga trofeja, ali sa skalpovima Reala i Juventusa u istoj sezoni.

Zanimljivo je, međutim, da je europska nogometna senzacija iz Amsterdama još u siječnju u nizozemskom prvenstvu doživjela totalnu katastrofu u derbiju s Feyenoordom (2:6), te da trenutačno vodi mrtvu utrku s PSV-om za naslov prvaka.

Robert Murić (23), danas igrač Rijeke, tri je godine (2014.-2017.) proveo u Ajaxu, igrajući uglavnom za drugu momčad, tzv. Jong Ajax, u drugoj nizozemskoj ligi. U istoj momčadi s gotovo svim današnjim amsterdamskim junacima, Onanom, Van de Beekom, De Ligtom, De Jongom...

- Iz sadašnje momčadi Ajaxa nisam igrao samo sa Ziyehom, Neresom i Tadićem - kaže Murić i dodaje:

- Uživao sam gledajući moje ajaxovce u Torinu, super su igrali, baš su me oduševili. Znam da puno naših ljudi navija za Juve zbog Mandžukića, pa i Ronalda, ali ja sam u Ajaxu proveo tri krasne godine i uvijek ću navijati za njih.

Foto: Reuters/Pixsell

Vaši tadašnji suigrači iz druge momčadi Ajaxa strelovito su napredovali i danas oduševljavaju Europu, dok ste vi krenuli u sasvim suprotnom smjeru. Žalite li zbog toga?

- Nimalo. Ja ću uvijek biti zahvalan Ajaxu što mi je omogućio da napredujem, da postanem bolji nogometaš. Kod trenera De Boera bio sam dio prve momčadi Ajaxa, ali nakon što je on otišao i momčad preuzeo Peter Bosz, koji je sa sobom doveo nekolicinu igrača, za mene više nije bilo mjesta - nastavlja Murić.

Kakav ste odnos imali s današnjim Ajaxovim zvijezdama?

- Ispočetka, u prvoj sezoni, bilo mi je teško jer nisam znao jezik, ali nakon što sam probio tu barijeru, dečki su me sjajno prihvatili.

Zna li De Jong gdje vi sada igrate?

- Ha-ha, zna, naravno. Lajka mi objave na Instagramu. A ja imam njegov broj mobitela i često razmjenjujemo poruke. Čestitao sam mu na pobjedi u Torinu - ističe Murić.

Što vas je najviše bilo impresioniralo dok ste bili u Ajaxu?

- Rad u njihovoj školi. Tamo sve momčadi, od limača do seniora, treniraju na isti način, i igraju u istim formacijama. Posebna priča su Ajaxovi navijači; nigdje još nisam vidio da publika navija s istim žarom i u istome ritmu od prve do devedesete minute. Čudesni su! - naglašava Murić.

Foto: REUTERS

U čemu je tajna Ajaxova uspjeha u Europi ove sezone?

- Sve su to izvrsni, jako nadareni nogometaši, za kojima se otimaju europski klubovi. Evo, De Jong ide u Barcelonu, De Ligta traži pola Europe... I uza svu njihovu “kemiju” i talent, dogodilo im se da su ih i Real i Juventus malo podcijenili.

Može li Ajax do finala?

- Nastavi li ovako, sigurno može. Nakon što su izbacili Real i Juve, treba ih zaista ozbiljno shvatiti. Oni su to u stanju izvesti, protiv bilo kojega suparnika. I plasira li se Ajax u finale, sigurno ću u Madrid na tu utakmicu.

Didulica i Kotarski

Čuvate li još Ajaxov dres i biste li se, da vam se ukaže prilika, opet vratili u Ajax?

- Naravno da čuvam dres, a za ovo drugo ne bih imao dvojbu: rado bih se vratio u Ajax - zaključio je drugi hrvatski nogometaš koji je igrao u slavnom nizozemskom klubu, upisavši dva nastupa u sezoni 2015./2016.

Prvi Hrvat u Ajaxu bio je bivši vratar naše reprezentacije Joey Didulica, koji je, igrajući s Maxwellom, Chivuom, Midom, Ibrahimovićem..., osvojio dvostruku krunu 2002. godine.

Njegov nasljednik u Ajaxovim rukavicama danas je 19-godišnji Dominik Kotarski, bivši dinamovac rodom iz Zaboka koji brani za Ajaxovu drugu momčad.

Slavni pak splitski trener Tomislav Ivić je, vodeći Ajax, u sezoni 1976./1977. osvojio naslov nizozemskoga prvaka, naslijedivši na klupi kopljanika najvećega europskoga trenera Rinusa Michelsa.

A upravo na Michelsovu tragu danas je samozatajni ćelavac Erik ten Hag; “haški sud” za europske nogometne velikane. 

>>> Pogledajte koliko vrijede hrvatski nogometaši

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije