Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISTRAŽIVANJE

HNL najmlađa u Europi, a velikani prate naše talente već 
od 13. godine

Dominik Livaković
Foto: Goran Kovačić/Pixsell
1/5
08.10.2018.
u 22:57

I dok je na Dalićevu popisu za utakmicu s Engleskom samo jedan nogometaš iz 1. HNL, Dominik Livaković, kod Nenada Gračana su za odlučujuću utakmicu kvalifikacija mladih vrsta protiv Grčke čak šestoric

Što za budućnost hrvatskog nogometa predstavlja podatak koji je izbacila neovisna skupina nogometnih istraživača pod nazivom CIES iz švicarskog Neuchatela – da je Hrvatska nogometna liga, s prosjekom starosti igrača od 24,62 godine, najmlađa liga u Europi.

Nema straha za budućnost

– Ta je činjenica ohrabrenje i još jedna potvrda da naši klubovi nastavljaju kontinuitet razvijanja mladih hrvatskih nogometaša – kazao nam je izbornik selekcije do 19 godina Ivan Gudelj i dodao:

– Meni je u nedavnom derbiju Hajduka i Dinama bilo iznimno drago vidjeti naše dečke na djelu, Livakovića i Šunjića u Dinamu te Posavca i Palaversu u dresu Hajduka. Na žalost, da naši klubovi nisu osuđeni na prodaju igrača kako bi preživjeli, naših mladih igrača bilo bi u njihovim sastavima i više. No, tome se trendu ne možemo oduprijeti; skauti velikih klubova prate naše najveće talente već od 13. godine, znajući da imamo najbolji sustav za proizvodnju igrača na svijetu. I zahvaljujući tom sustavu i darovitosti nogometaša našega podneblja, ja ne strahujem za budućnost hrvatskog nogometa.

>> Pogledajte i što je Dalić rekao uoči novih reprezentativnih obaveza

Gudelj će otkriti podatak kako u njegovoj selekciji, do 19 godina, samo jedan reprezentativac standardno igra u Hrvatskoj ligi, 18-godišnji hajdukovac Ante Palaversa. Dinamov talent, 17-godišnji Antonio Marin, također je član prve momčadi, a u Hrvatskoj ligi ove sezone skupio je samo 30 minuta. U Marinovoj dobi primjerice Mateo Kovačić već je bio Dinamov veteran. Legendarni izbornik promjenu trendova u razvoju mladih igrača ilustrirao je jednom zanimljivom paralelom.

– Kada smo kolega Grnja i ja prije dvadesetak godina kao izbornici vodili selekcije do 17 i do 19 godina, hrvatski klubovi rado su nam izlazili u susret i slali nam svoje igrače čak i izvan Fifinih termina, za neke neslužbene turnire. A danas su igrači u tim godinama već ili u režimu prve momčadi u Hrvatskoj ligi, ili su već u inozemnim klubovima i moramo biti presretni ako ih sve dobijemo i u službenim terminima – ističe Gudelj, kroz čije su ruke prošli gotovo svi reprezentativci.

I dok je na Dalićevu popisu za utakmicu s Engleskom samo jedan nogometaš iz 1. HNL, Dominik Livaković, kod Nenada Gračana su za odlučujuću utakmicu kvalifikacija mladih vrsta protiv Grčke čak šestorica: lokosi Grbić, Ivanušec i Babić, hajdukovac Posavec, dinamovac Šunjić te Petar Mamić iz Rijeke, jedini od njih s vrlo malom, gotovo simboličnom minutažom kod Keka.

Gorica je najstarija

Prema podacima švicarskih analitičara, najmlađa europska momčad je danski Nordsjaeland, s prosječnom dobi od 21,40 godina, a odmah do njega su dva hrvatska kluba – Istra 1961 s prosjekom 22,7 te Rudeš s 22,25 godina, no nijedan od ta dva kluba nema nijednoga hrvatskog reprezentativca u kategorijama do 19 i do 21 godine. Istra 1961 u svojem rosteru od 35 igrača (izvor: Transfermarkt) ima čak 19 stranaca ili 54,3 posto te i Španjolca na klupi Curru Toresa, dok Rudeš ima 11 stranaca, pa ako i među svojim igračima nema potencijala za reprezentacije, barem ima perspektivnog hrvatskog trenera, 30-godišnjega Marka Lozu.

Novi prvoligaš Gorica najstarija je hrvatska momčad, s prosjekom godina 26,66 i s 53,6 posto stranaca, Rijekina prosječna dob igrača je 25,53, Dinamova 25,04, a Hajdukova 24,63.

Najstarija liga u Europi je turska Superliga s prosječnom dobi nogometaša od čak 28,89 godina, najstarija europska momčad je Beşiktaş, s prosjekom 30,97 godina, a među prvih deset najstarijih momčadi još su tri turska kluba (Ankaragücü, Istanbul Basaksehir, Sivasspor).

Usput, Hrvatska liga u ovom trenutku ima 42,6 posto stranaca, što je manje nego što ih svome kadru imaju Dinamo (46,4 posto), Hajduk (50 posto) i Rijeka (čak 56,5 posto, plus inozemni trener).

Od 31 lige koje su bile obuhvaćene ovim istraživanjem, među pet najstarijih su, uz tursku, ciparska (prosjek 28,42 godina), ruska (28,01), grčka (27,65) i mađarska (27,59).

>> Pogledajte i što su igrači rekli na okupljanju reprezentacije

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar CENTARFOR
CENTARFOR
08:32 10.10.2018.

Koja Budućnost Hrvatskog Nogometa !!!! Već odavno je Hrvatska među Velikanima !!!! Sad su ih konačno pustili do Kraja!!!!Bravo Hrvatska!!!! Bravo Hrvatska Reprezentacija !!! Bravo Momci Hrvatski !!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije