Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAJMANJE IGRAČA IZ 'BEOGRADSKOG PAŠALUKA'

Jugoslavija je na SP '82. otišla kao favorit, a vratila se posramljena. Izigrali su je – Sjeverni Irci

ivan gudelj
Foto: Dusko Marusic/PIXSELL
1/5
15.11.2016.
u 17:27

Rijetko kada je neka selekcija Jugoslavije imala tako malo igrača iz “beogradskog pašaluka” kao ta koja je otišla na SP u Španjolsku, prvi na kojem su igrale 24 reprezentacije

Tadašnji izbornik Miljan Miljanić nije imao lagan izbor pri sastavljanju reprezentacije Jugoslavije koja je na Svjetskom prvenstvu u Španjolskoj 1982. godine slovila za jednog od favorita. Ta reprezentacija imala je cijeli niz igrača iz hrvatskih klubova. U momčadi su bili Pudar, Gudelj, Zo. Vujović, Zl. Vujović iz Hajduka, Zajec i Deverić iz Dinama, Jerolimov i Hrstić iz Rijeke, a među 22 izabranika našli su se i “inozemci” Šurjak (PSG) i Jerković (Zürich).

A Miljanić je uzeo i nogometne majstore iz BiH poput Safeta Sušića, Predraga Pašića, Vahida Halilhodžića i Edhema Šljive. Rijetko kada je neka selekcija Jugoslavije imala tako malo igrača iz “beogradskog pašaluka” kao ta koja je otišla na SP u Španjolsku, prvi na kojem su igrale 24 reprezentacije. Godinama kasnije Miljanić se neuspješno branio od kritika, na Svjetsko prvenstvo nije poveo odlične igrače poput Zlatka Kranjčara i Marka Mlinarića, koji su tada, pod vodstvom Ćire Blaževića, s Dinamom bili prvaci.

Gudelj u najboljih 11 SP-a

– Bilo je previše naših – jednom nam je Ćiro pričao zašto su s Miljanićeva popisa otpali Kranjčar i Mlinarić.

– Otišli smo kao favoriti, a vratili se posramljeni, ispali smo nakon prvog kruga – sjeća se Ivan Gudelj, koji je igrao sjajno i bio izabran u najbolju momčad kao jedini igrač sa samo tri odigrane utakmice.

Jugoslaviju je izbacila Sjeverna Irska, s kojom Hrvatska večeras igra u Belfastu. Prvi je to susret Sjeverne Irske i Hrvatske, najbliža poveznica do sada nam je bio baš taj prvi dvoboj na SP-u u Španjolskoj 1982. kada je u reprezentaciji bivše države bilo puno Hrvata.

– Igralo se u Zaragozi, bilo je iznimno vruće, sparno, nismo mogli disati. Sjećam se Šurjaka, koji je bio kapetan. Ja sam trčao kao navijen, ali osjećao sam sparinu. Pitam Šuru može li, a on mi kaže: “Mogu, mogu, vidiš da letim”. A jedva je hodao. Na kraju je ostalo 0:0, ne znam uopće je li netko i šutirao. Znam da su se oni branili kao ludi i da je rezultat 0:0 za Sjevernu Irsku bio veliki uspjeh. Nakon te utakmice nismo ni sanjali da bismo u skupini s njima, domaćinom Španjolskom i autsajderom Hondurasom mogli ispasti. Međutim, na kraju smo otišli kući odmah nakon prvog kruga. A bili smo među četiri favorita Svjetskog prvenstva – prisjetio se Ivan Gudelj.

Sudac izmislio jedanaesterac

Miljanićeva momčad izgubila je od Španjolske, bila je to ona luda i opjevana utakmica kada je švedski sudac Lund Sorensen, pri vodstvu Jugoslavije od 1:0, dosudio jedanaesterac za Španjolsku premda je Zajec napravio prekršaj metar izvan kaznenog prostora. Pa je i ponovio izvođenje jedanaesterca.

– Ja sam dao vodeći gol, u toj smo utakmici igrali odlično, ali zahvaljujući sucu nesretno smo izgubili – kaže Gudelj.

Ključna je bila utakmica s Hondurasom, Jugoslavija je pobijedila samo s 1:0 i time omogućila razne kombinacije.

– Ispadali smo samo u slučaju da Sjeverna Irska pobijedi Španjolsku s 1:0. Naravno, upravo to se i dogodilo. Ne može se sto posto reći da su namjestili, nema dokaza, ali svima je sve jasno – kazao je Gudelj.

Raspričao se Gudelj o Sjevernoj Irskoj, koje se sjeća iz 1982., ali i iz bližih vremena.

– Uvijek su mi bili dragi, dosta sam se s njima susretao kao izbornik mlađih kategorija Hrvatske. Uvijek su puni naboja kada igraju za reprezentaciju, po tome me podsjećaju na nas. Ali, uoči dvoboja koji je pred nama valja istaknuti da je Hrvatska puno kvalitetnija momčad, s puno igrača koji su vrhunska klasa svjetskog nogometa. Sjeverna Irska nema takve igrače, što nije čudno jer ih ima rijetko koja reprezentacija. I to je ono što nas izdiže u odnosu na druge, kada je na travnjaku ravnopravan odnos snaga, kada dođe situacija da više ni treneri ne mogu pomoći, tada do izražaja dođe ta pojedinačna kvaliteta naših igrača. Jednostavno je nevjerojatno koliko vrhunskih igrača stalno stvaramo – zaključio je Gudelj.

>> Tjednik Max! i sport Večernjeg lista pratite i na Facebooku

Komentara 15

Avatar Titanov sin
Titanov sin
19:03 15.11.2016.

Vl daj sad ozbiljno......hahaha kome vi mater servirate u pirueti bez da je umjetničko klizanje u pitanju?

AC
achill
18:38 15.11.2016.

Zato su tako i prošli.

UN
unbekant
20:13 15.11.2016.

U nogometu nema "najbolji" i nepobjedivi reprezentacija,jer skoro smo to vidjeli,kako smo mi tukli engleze ,i to dva puta zaredom,pa Njemacka ponizila do bola jedan Brazi,sa 7:1,sto bih mnogi rekli da je tako nesto nemoguce,pa kakvo je cudo sto je Irska izbacila Jugoslaviju u prvom klubu,pa bolje je ispasti u prvom krugu,nego recimo u polufinalima,od nekog slabijeg,nogomet je carobna igra,i sve je u njoj moguce.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije