Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LJUBIČIĆ U ZAGREBU

Federer? Mogao bi on i bolje

Ivan Ljubičić i Roger Federer
Foto: Reuters/PIXSELL
03.03.2018.
u 13:27

– Radim s dobrim ljudima, to je najbitnije. U Zagreb sam stigao u četvrtak navečer, u nedjelju ujutro moram natrag u Monte Carlo. Imam tjedan dana za obitelj.

U Zagrebu je jučer počeo trodnevni međunarodni tečaj za teniske trenere. Organizator je Svjetska udruga profesionalnih teniskih trenera (GPTCA), a predsjednik te udruge za Hrvatsku je Ivan Ljubičić (38). On je, naravno, i voditelj tečaja i jedan od glavnih predavača i demonstratora. Kad znamo da je on i trener najboljeg tenisača svijeta Rogera Federera, pa menadžer Tomašu Berdychu, Borni Ćoriću, Marti Kostjuk, Zhizhenu Zhangu, Duji Ajdukoviću, pokretač agencije Sporting Advantage Monaco..., logičnim se postavlja pitanje kako to naš proslavljeni bivši tenisač sve stigne. Otkud mu vremena za sve to?

– Nemam vremena, ali...

Dobro ste organizirani?

– Radim s dobrim ljudima, to je najbitnije. U Zagreb sam stigao u četvrtak navečer, u nedjelju ujutro moram natrag u Monte Carlo. Imam tjedan dana za obitelj. Sad su školski praznici u Francuskoj i Monaku pa idemo na odmor. Federeru ću se pridružiti tek u Miamiju – kazao je Ljubičić pojasnivši:

– Željeli smo ovim tečajem pomoći našim mladim trenerima da se snađu na Touru, da ih upoznamo s pravilnikom, s tehnikom i nekim bazičnim stvarima... Nama koji smo u tenisu 20-30 godina to se čini logičnim, ali neki mladi trener koji je ambiciozan, koji želi raditi, ima puno nepoznanica. To je općenito ideja GPTCA-e.

Nemam pojma što Lüthi radi

Vidjeli smo da je Federer trenirao kod Piattija u njegovoj akademiji u Monte Carlu?

– Samo jedan dan. Bili smo na dodjeli Laureusovih nagrada u Monaku pa je jedan dan trenirao kod Piattija.

Uglavnom, možete biti zadovoljni. Otkad ste preuzeli Federera, on je osvojio devet turnira, od čega tri Grand Slam naslova i vratio se na prvo mjesto ATP liste?

– Dobro je, ali može i bolje – kazao je Ivan nasmijavši se.

Postoji li neka podjela posla između vas i drugog Federerova trenera Severina Lüthija?

– Nema. Nema pravila. Zapravo, nemam pojma. Nekad smo zajedno, nekad nismo, tako da ja ne znam što on radi kad mene nema – još se jednom nasmijao Ljubo. Bilo je očito da ne želi govoriti detaljnije o nadasve uspješnoj suradnji s Federerom. Teško da može bolje...

Koja vam je od svih ovih vaših uloga najdraža?

– Najdraži mi je tenis, sve je to tenis. Sve je super! Trenerski je posao izazovan, trenirati najboljega je sjajno, ali lijepo mi je vidjeti i mlade koji igraju i napreduju. Kad ima uspjeha, onda je sve ljepše i lakše.

Biste li u budućnosti trenirali i neku od tenisačica?

– Tenis je tenis. Ukrajinka Marta Kostjuk u našoj je ekipi.

Zanima li vašu djecu Leonarda (9) i Zaru (6) tenis? Igraju li?

– Igraju. Igraju lijepo, sviđa mi se kako igraju. Trener im je jedan čovjek tamo u Monaku. Nisam ja. Ponekad zaigram s njima, ali nisam im trener, ne petljam se – napomenuo je Ljubičić.

Nešto više o tečaju kazao nam je Luka Kutanjac (38), jedan od predavača, u posljednje vrijeme Ljubina desna ruka i sve poznatiji trener.

Marti Kostjuk ništa nije teško

– To je organizacija koja ima licenciju ATP Toura. Svaka država ima svog predsjednika, pa je tako Ljubičić predsjednik za Hrvatsku. Predsjednik cijele udruge je Alberto Castellani koji je također u Zagrebu. Ivanova je želja bila da kroz ovaj seminar, dijelom u učionici, dijelom na terenu, prenese svoje iskustvo hrvatskim trenerima. Naravno, i strancima koji su došli. Radi se o međunarodnoj organizaciji pa imamo i trenera iz SAD-a, Ukrajine, Španjolske, Italije, Slovenije i BiH. Ukupno 45 njih, no većina je naših. Nije mogao doći bilo tko, polaznici su morali imati trenersku licenciju, završenu višu školu ili učiteljski tečaj. U nedjelju će dobiti GPTCA licenciju, većina C razine, ali neki i B – kaže Luka, bivši trener Tomaša Berdycha, ali i još nekih tenisača i tenisačica.

– Nakon što sam lani prekinuo suradnju s Berdychom, sad se brinem o 15-godišnjoj Ukrajinki Marti Kostjuk. Lijepo je počela godinu, rezultati su čak i bolji od očekivanoga (Kostjuk je na Australian Openu prošla kvalifikacije i stigla do 3. kola glavnog turnira – op. a.). Sigurno će biti odlična igračica, ali polako, ima vremena. Prije Australije trenirali smo tu u Zagrebu na otvorenome na pet stupnjeva. To njoj nije teško, a to je i jedna od tajni njezina uspjeha: kad dođe treći set, ona je malo čvršća od drugih – naglasio je Kutanjac.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije