Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KOMENTAR BRANKA TUĐENA

Dok se sve vrti oko Mamićeva dosjea zapostavljeni su pravi junaci sezone

Zdravko Mamić
Foto: STR-2222/PIXSELL
1/5
18.06.2019.
u 07:04

U Hrvatskoj strukture vlasti doista ne vide nikakav problem ako netko tko je optužen, pa čak i nepravomoćno osuđen za korupciju ozbiljnih razmjera i dalje obavlja svoje funkcije, čak ga se i unapređuje

Hrvatska nije bez izgleda, no situacija je lošija nego 1999. kada jedini put nismo otišli na Euro. Manje je zajedništva, tek se ruše otpori nastupu reprezentacije u Splitu, a Savez je već godinu dana opijen planetarnim uspjehom u Moskvi na način da sebi pripisuje prevelike zasluge pa čak i dijeli nagrade.

O drugom mjestu na SP-u nije presudila organizacijska shema Šukerove družine nego usađenost nogometa u narodu i mnoge okolnosti i puno faktora tako da pojedinačna raščlamba i nije moguća. Osim što se tiče samih igrača i izbornika. Ipak, HNS je napokon povukao jedan dobar potez kada se sam odlučio za utakmicu s Mađarskom na Poljudu jer je to jedini način da se razotkrije “paralelna vlast” u gradu od koje strahuju čak i gradska uprava i predsjednik Hajduka.

Ako se opet dogodi neki izgred bit će odgovorna državna vlast za koju se ponekad čini da ne kontrolira situaciju u punom smislu u domenama u kojima bi to trebala. U Hrvatskoj strukture vlasti doista ne vide nikakav problem ako netko tko je optužen, pa čak i nepravomoćno osuđen za korupciju ozbiljnih razmjera i dalje obavlja svoje funkcije, čak ga se i unapređuje.

Glavni takav je od zatvorske kazne pobjegao u drugu državu, odande izaziva i prijeti da će otkriti svoje “donacije” ljudima na vlasti. Kad bi to bilo točno, bila bi to katastrofa za dotične. Mirko Barišić, predsjednik Dinama, slavodobitno kliče braći Mamić koji su u stvari glavni uzročnici i otpor iz Splita čini se razumljivim. Javnost uglavnom zna kako i s čijim blagoslovom je na čelo HNS-a došao Davor Šuker i kako je logično da s njim i ode.

I dok se sve vrti oko Mamićeva dosjea i opravdanih pohvala Dinamovu proljeću u Europi, neopravdano su zapostavljeni drugi junaci sezone koja je upravo pri kraju. To su Igor Bišćan, Siniša Oreščanin, Marinko Koljanin, Leon Benko i Igor Prijić.

Igor Bišćan još nije trener za “milijun eura”, ali je tom treneru s Rijekom “oteo” Kup. Od 11. prvenstvenog kola, kada je preuzeo ulogu od nekoliko sezona svemoćnoga Keka, osvajao je 2,04 boda po utakmici, odigrao briljantnih serija i na kraju je bio drugi sa slabijom momčadi nego što je bila ona koju je prijašnjih sezona imao slovenski trener. Prije dolaska u Rijeku, Bišćan se već proslavio osvajanjem slovenskog prvenstva i Kupa u samo jednoj sezoni.

Silan je bio i njegov početak u drugoligašu Rudešu. Prvo po posebnosti, kako se uopće prihvatio trenerskog posla, zatim po utakmici Kupa upravo s Rijekom 26. listopada 2016. i na kraju osvajanjem prvog mjesta kojim je Rudeš prvi put uveo među prvoligaše. No, Zdravko Mamić, koji je odlučivao o svemu, nije prepoznao Bišćanov trenerski talenat, kao ni mogućnosti Siniše Oreščanina, trenera u svom omladinskom pogonu.

Gotovo cijelu jednu godinu Mamić je na trenerskoj klupi Dinama držao Bugarina Peteva, možda najlošijeg u povijesti kluba, i to je bilo manje važno od pijanstva Cice Kranjčara kojega je otpustio poslije nekoliko mjeseci i plasmana u grupnu fazu Lige prvaka. Oreščanin je Hajduk vodio u pet utakmica manje nego Bišćan Rijeku i kad se zbroji učinak u 21 kolu, koliko je bio na klupi, Oreščanin je bolji i od Bišćana: ukupno 45 bodova, drugo mjesto, iza Dinama, i prosjek bodova po utakmici od 2,14.

Djelatnici koji vladaju nogometnom Rijekom su Damir Mišković, Saša Matijaš i Marinko Koljanin, sva trojica u mladosti vratari Orijenta 1919. Matijaš ima jedan nastup za juniorsku reprezentaciju Hrvatske, danas je međunarodni “kralj tekstila” i predsjednik sušačkog kluba, a najdalje je nogometno otišao Koljanin u NK Zagrebu i austrijskim klubovima. Bio je trener u sedam država i višegodišnji direktor HNK Rijeke, diplomirao je na Filozofskom fakultetu hrvatski jezik i književnost i također u Zagrebu na Kineziološkom fakultetu, gdje je postao vlasnik euro pro licencije.

Govori strane jezike, nezavisni je vijećnik skupštine grada Rijeke i nevjerojatno je kako osobe takvog profila nema na najvažnijim dužnostima u HNS-u. Ujedno je bio glavni operativac u NK Orijentu koji je u 3. ligi zapad od 26. do 33. kola postigao sedam pobjeda u nizu i time osigurao Drugu HNL. U jednoj utakmici sjeo je i na klupu. Orijent 1919 pobijedio je vodeći Vinogradar na svom terenu s 4:1 i drugu na ljestvici Dubravu TK s 2:1 u gostima pred 700 gledatelja u jednoj od najuzbudljivijih utakmica sezone.

Da nije bilo Leona Benka ne bi Varaždin ni ove sezone ušao u Prvu HNL pa da je na klupi sjedio i sam izbornik i glavni sponzor Zlatko Dalić. Gledao sam poraze Varaždina u Kustošiji koja se borila za drugoligaški status i u Lučkom koje je ispalo i to nije bilo ni blizu prvoligaškog. Najteže je bilo u Sigetu gdje se odvijala prava drama.

Varaždinu su bili isključeni trener Karačić i stoper Stolnik, Dragovoljac je bio bolji, ali je Varaždin poveo golom Benka iz slobodnog udarca i tako je ostalo do kraja. To je bilo treći i odlučujući put u prvenstvu da Benko sam samcat presudi. Dogodilo se to već u prvom kolu u pobjedi Varaždina u Bijelom Brdu s 1:0 u 93. minuti golom Benka. Drugi put bilo je to na svom terenu protiv Dugopolja u 80. minuti. Benko je donio devet izravnih bodova samo svojom zaslugom. Zabio je on i druge najvažnije golove, ukupno 21.

Igor Prijić nije samo posebnost nego i ne baš lako objašnjiva pojava hrvatskog nogometa. Prijić u trećeligaškom prvenstvu zabija sve više golova i u upravo završenom natjecanju zapadne skupine postigao ih je 55. Ne pamti se da je itko i u jednoj ozbiljnijoj ligi zabio više. U sezoni 2006./20007. Eduardo je za Dinamo zabio 34 gola. Još je važnije kako do tih 55 golova Prijić nije došao odmah.

U sezoni 2012./2013. za Segestu u 3. ligi postigao je 37 golova. Nošen tim dometom, pokušao je u višem rangu: nosio je majice Pomorca, Cibalije, Šibenika i Dugopolja, ali većih pomaka nije bilo. Samo četiri gola za Pomorac. Potom je otišao u Vinogradar. Triput u nizu bio je prvi. Najprije je izjednačio sisački rekord, potom ga je prestigao za jedan gol i u upravo završenoj sezoni postigao 55 golova. Poslije tog rekorda mnogi se pitaju zašto Prijić ne igra u Drugoj, ako već ne i u Prvoj ligi? Ali to je pitanje za trenere.

>>> Pogledajte što je Davor Šuker rekao o gostovanju reprezentacije na Poljudu

 

Komentara 8

DO
doktorica
07:18 18.06.2019.

kod nas su i lopovi poštenjačine

TO
TOMAŠKO
10:12 18.06.2019.

Mamićevi igrači su vam i u reprezentaciji i u Dinamu,sve su živo osvojili a vi se svojim konentarima samo možete gristi zbog toga.Ajmooooo Dinamo!

DU
Deleted user
18:28 18.06.2019.

Kako ste prozirni sa ovim nazovi novinarom. Nalogodavac i izvršitelj Brankec. Mamić vas u onaj mali džep na trapericama strpa. Ljudi vam ne puše te fore i izmišljotine.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije