Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POBJEGAO I NJEN SUPRUG

Diplomatski incident: Poljaci nude zaštitu bjeloruskoj atletičarki koju su pokušali oteti

Foto: Twitter
1/8
02.08.2021.
u 14:37

Tsimanoskaja je u zračnoj luci odbila ukrcati se na let za Bjelorusiju te je zatražila pomoć japanske policije, a Reutersu je rekla da "se neće vratiti u Bjelorusiju".

Bjeloruska atletičarka Kristina Tsimanoskaja ušla je u ponedjeljak u poljsko veleposlanstvo u Tokiju nakon što je, poslije jučerašnjeg odbijanja da se protiv vlastite volje ukrca na zrakoplov za Bjelorusiju, noć provela pod paskom japanske policije u hotelu na aerodromu.

Suprug bjeloruske atletičarke Arseni Ždanevič ušao je pak u ponedjeljak iz Bjelorusije u Ukrajinu, objavio je izvor iz ukrajinskog ministarstva vanjskih poslova, prenosi Reuters.
 
Tsimanoskaja (24) će zatražiti azil u Poljskoj, kazao je član lokalne bjeloruske zajednice u Tokiju koji je s njom u kontaktu. Poljski konzularni dužnosnici u Tokiju nisu bili dostupni za komentar, no ranije je dužnosnik poljskog ministarstva vanjskih poslova Marcin Przydacz napisao na Twitteru da je Tsimanoskaji ponuđena "humanitarna viza i slobodan nastavak sportske karijere u Poljskoj, ako to zatraži".

Foto: Reuters

Bjeloruska sprinterica stigla je, kombijem srebrne boje bez registarskih oznaka, u pet sati poslijepodne po lokalnom vremenu pred poljsko veleposlanstvo te se iskrcala s prtljagom s oznakama bjeloruske reprezentacije.

Dvije žene sa zastavicama bijele i crvene boje, koje se smatraju simbolom bjeloruske oporbe, došle su joj pred veleposlanstvo dati potporu.
 
U diplomatskom incidentu koji se od jučer zbiva usporedno s natjecanjima na Olimpijskim igama u Tokiju, Tsimanoskaja je,  odbijanjem da se protiv vlastite volje ukrca u zrakoplov za Bjelorusiju, dovela u žižu pozornosti ovu bivšu sovjetsku republiku kojom autokratski vlada njen predsjednik Aleksandar Lukašenko.

Sprinterica, koja je u ponedjeljak trebala nastupiti u atletskoj utrci na 200 metara, rekla je za Reuters da joj je trener u nedjelju došao u sobu i zatražio da se spakira te da "odlukom odozgor" mora natrag u zemlju letom Turkish Airlinesa tijekom dana. Razlog su, po njenim riječima, bile neke kritike koje je izrekla na račun trenera i vodstva reprezentacije.

Tsimanoskaja je u zračnoj luci odbila ukrcati se na let te je zatražila pomoć japanske policije, a Reutersu je rekla da "se neće vratiti u Bjelorusiju".

Foto: Reuters

 
Bjeloruski olimpijski odbor priopćio je pak da su treneri odlučili povući sportašicu s igara "zbog njena emocionalnog i psihičkog stanja".

Glasnogovornik Međunarodnog olimpijskog odbora (IOC) rekao je u ponedjeljak da će dužnosnici nastaviti razgovore sa Tsimanoskajom te da je zatraženo kompletno izvješće bjeloruskog olimpijskog odbora.
 
Japanska vlada objavila je da će sportašica biti na sigurnome dok organizatori i Međunarodni olimpijski odbor ne provjere njezine namjere. "Japan je u koordinaciju s relevantnim stranama i nastavlja poduzimati odgovarajuće akcije", kazao je šef kabineta vlade Katsunobu Kato.

Odgovarajući na brojna pitanja novinara o tome hoće li IOC osigurati zaštitu drugim sportašima u olimpijskom selu, glasnogovornik IOC rekao je da još prikupljaju informacije o tome što se zapravo dogodilo.

U ponedjeljak je glasnogovornik rekao da je IOC poduzeo neke mjere protiv bjeloruskog olimpijskog odbora uoči igara, slijedeći prosvjede diljem Bjelorusije.

U ožujku je IOC odbio prihvatiti izbor sina bjeloruskog diktatora Lukašenka, Viktora Lukašenka, za čelnika bjeloruskog olimpijskog odbora. I ocu i sinu je zabranjen dolazak na Olimpijske igre.
 
Bjeloruskoj atletičarki vizu su do sada ponudile Češka i Poljska, a francuski ministar za europska pitanja kazao je da bi Francuskoj bila čast ako bi joj Europa odobrila politički azil.

U međuvremenu je Njemačka pozvala Bjelorusiju da poštuje osnovna demokratska prava i slobode svojih građana, uključujući i sportašice i sportaše.

Komentara 4

PL
@ploto@
19:13 02.08.2021.

Ovo je isplanirano do detalja.Žena je namjeravala zbrisati,a muž joj je već u Ukrajini.Valjda misli kako će dobro prodati svoj talent i namlatiti lovu.

KE
Kemo
16:11 02.08.2021.

A u isto je vrijeme njen muž setao psa i dijete i zalutao u Ukrajinu. Nema sad smisla vraćati se kad mu je žena izbjegla zlu sudbinu. Mogli su svi završiti u gulagu. Kako su ga samo do sad izbjegli? Ona u 24 godine. Pa samo zbog njenih slika na instagramu je trebala tucati kamen.

KE
Kemo
16:06 02.08.2021.

Nokon par godina u novoj zemlji će početi gurati domaće atletičare i ova će pasti u zaborav i onda što joj život da. Konobariti ili koja joj je profesija. Ali eto trava je uvijek zeleni ja drugdje. Njoj nova zemlja a nekome politički bodovi. Stvarno su je izmaltretirali tjerali je da trči u disciplini koju nije htjela i onda kad je odbila poslali kući u Bjelorusiju da radi u kamenolomu. Zaslužuje azil i 1000000 eura za početak i ministarstvo sporta kad jednom skinu tog zlog diktatora. I kupe plodnu zemlju i kupe im banke i otvore samoposluge i kupe njihovo oružje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije