Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GRAF KOJI DOKAZUJE

Diljem svijeta je stvoren narativ da Hrvatska igra najsporije, taj narativ je lažan

KATAR 2022 - Susret Hrvatske i Japana u osmini finala Svjetskog prvenstva u Kataru
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/4
06.12.2022.
u 14:38

Kao što nam pokazuje sjajni graf dr. Marka Careyja iz The Athletica, Hrvatska je od velikih nacija zapravo u igri jedna od najbržih reprezentacija

Narativi su čudna stvar, pogotovo u nogometu. Nerijetko se stvaraju na nekom dojmu nakon odgledane utakmice, a taj dojam može itekako prevariti kad pogledamo činjenično stanje.

Tako su jučer engleski, španjolski, njemački, francuski, talijanski, američki, brazilski i mnogi drugi sportski mediji iznijeli tezu i stvorili narativ o Hrvatskoj kao najsporijoj ekipi Svjetskog prvenstva u Kataru, a posebice je kreativan bio članak britanskog medijskog giganta The Guardiana.

"Nijedna druga vrhunska reprezentacija nije toliko spora, ali je toliko sposobna da to na kraju uopće ne bude važno. Za to je potrebno ogromno kolektivno znanje i samouvjerenost. Vjera u filozofiju da najviše metara treba prijeći lopta, a ne igrač", stoji u analizi britanskog lista.

Ivan Perisic and Mateo Kovacic of Croatia during Japan v Croatia match of the Fifa World Cup Qatar 2022 at Al Janoub Stadium in Doha, Qatar on December 5, 2022. Photo by Laurent Zabulon/ABACAPRESS.COM Photo: Zabulon Laurent/ABACA/ABACA
Foto: Zabulon Laurent/ABACA/ABACA

Iako su to pokušali upakirati u kompliment, rečenica da "nijedna druga vrhunska reprezentacija nije toliko spora" jednostavno nije istinita. Pod ovim je jasno da novinari Guardiana, kao i većina ovih diljem svijeta pod "spora" nisu mislili na brzinu samih igrača, nego na brzinu igre, i to je u svim tim izvještajima i analizama naglašeno. 

No, kao što nam pokazuje sjajni graf dr. Marka Careyja iz The Athletica, Hrvatska je od velikih nacija zapravo u igri jedna od najbržih reprezentacija. Prema grafu, brzina napada se računa prema dva kriterija; prvi je broj dodavanja po napadačkoj akciji, a drugi je koliko metara po sekundi momčad osvoji prosječno po posjedu.

Foto: The Athletic

Kad gledamo preostale reprezentacije na ovom turniru, napade od Hrvatske sporije grade Francuska, Engleska, Argentina, Nizozemska, Portugal, a reprezentacija s daleko najsporijom igrom na ovom turniru je, pretpostavljate - Španjolska. Jedina reprezentacija od 'preostalih velikana' na turniru koja igra brži i direktniji nogomet od Hrvatske je naš idući protivnik, Brazil.

Podsjetimo, dvoboj četvrtfinala Svjetskog prvenstva između Hrvatske i Brazila na rasporedu je u petak na Education City stadionu u Al Rayyanu s početkom u 16 sati po našem vremenu.


 

Komentara 3

Avatar zidam spremno
zidam spremno
15:26 06.12.2022.

Sporost bi nam mogla biti najveći adut protiv Brazila. Držanje lopte kratkim, točnim pasevima i umrtvljavanje igre, razvlačenje Brazilaca po dubini terena nam je objektivno najbolja šansa. Krenemo li trčati i nadigravati se, gotovi smo. Em nemamo snage za trčanje, em su oni bolji u nadigravanju. Hrvatska može dobiti Brazil jedino ako ih umrtvi i razvuče po terenu. Za to treba maksimalni fokus tokom svih 90 minuta i besprijekorna točnost u dodavanju, te izostanak neforsiranih grešaka.. što je jako teško, ali moguće.

ZP
Zabranjen pristup
15:09 06.12.2022.

Bitno da njihovi brzi dobiju od nasih sporih redovito po piksi

KP
Karlovacko pivo
15:11 06.12.2022.

Najspriji a stigli prije puno reprezentacija do četvrtfinala nekužim ako smo toliko spori kad će oni drugi stići možda tek za četiri godine

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije