Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Danijel Lutz:

Ove zemlja je čudo, izgubite li novčanik, naći ćete ga na istome mjestu!

Lutz
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/6
03.01.2018.
u 22:03

- Ovdje se ne morate brinuti za svoju sigurnost. Izgubite li novčanik, naći ćete ga na istome mjestu, a izgubite li mobitel, naći ćete ga napunjenog...

Za nove bodove u izboru za košarkaša godine otišli smo telefonskim pozivom do daleke Južne Koreje gdje se ljetos skrasio negdašnji trener Cibone Danijel Lutz (37). Uvrstili smo ga u ocjenjivačku komisiju da bismo od trenera savjetnika u Seul Samsung Thundersima ponešto saznali o košarci u toj nama egzotičnoj zemlji, a Lutz je svoj izbor obrazložio ovako:

- Nakon što je bio vođa reprezentacije i ovo ljeto, u svom novom NBA klubu Bojan Bogdanović uspio je podići svoju igru na višu razinu, a najviše me impresionira koliko je sazrio na terenu, ali i izvan njega. Šarić je pak prvi pratitelj kao i u izboru za NBA novaka godine. Plemenit je to igrač koji se još razvija i kada mu šut bude konstantan bit će još bolji.

U prvih 5 dvojica cedevitaša

Među pet najboljih igrača našlo se mjesta i za dvojicu cedevitaša.

- Krušlin je vrhunski dokaz da se radom može postići jako puno pa tako i postati kapetan reprezentacije u kvalifikacijama za SP. Ukić je impresivan u Cedevitinu dresu, šteta što nije bio potpuno zdrav u reprezentaciji. Između Zupca i Žižića, presudile su Žižićeve igre u Euroligi. Volio bih da sam obojicu prošlo ljeto vidio u reprezentaciji.

Kako je Lutz dospio na to nama nepoznato košarkaško tržište. Je li mu referenca bila to što je svojedobno individualno radio s Bojanom Bogdanovićem?

– Preporučen sam im još prije nekoliko godina kada je Šarić igrao kod mene u Ciboni. Ljeto prije angažirali su me kao trenera za individualni rad, a sljedeće ljeto ponudili su mi ugovor. S obzirom na to da stranac ovdje ne može biti prvi trener, ja sam savjetnik prvog trenera.

Kako izgleda najjača korejska liga?

- Sastavljena je od 10 profesionalnih klubova iza kojih stoje veliki sponzori poput Samsunga, Hyundaija, Kije, Telecoma, jedne osiguravajuće tvrtke... Liga je koncipirana tako da se igraju 54 utakmice u šest krugova. Igra se vrlo često, slično NBA ritmu, a dvorane su preko vikenda pune.

Koja je to razina kvalitete?

- Svaka momčad ima barem jednog reprezentativca, a korejska reprezentacija je na azijskom prvenstvu svladala Novi Zeland i osvojila treće mjesto. Klubovi mogu imati po dva Amerikanca, a svake godine za domaće igrače održava se draft. Stranci ne mogu biti plaćeni više od pola milijuna USD, a ostala momčad ne može biti plaćena više od tri milijuna dolara. Ovdje ne postoji kašnjenje plaća, svi klubovi moraju imati bankovna jamstva.

Kakav je status košarke u odnosu na druge sportove?

- Bejzbol je prvi sport, a potom slijede nogomet i košarka. U osnovnom dijelu sezone igraju se 54 utakmice i mi smo 54 puta na televiziji, a svi prijenosi su po NBA principima uz obvezatni light-show, plesačice, “kiss cam” i slično. Pet klubova ima vlastitu dvoranu veličine Višnjika, a mi igramo u dvorani u kojoj je 1988. igran olimpijski košarkaški turnir.

Danijel je vrlo zadovoljan uvjetima u kojima živi.

- Stanujem u klupskom hotelu u kojem su i ostali treneri i sportaši iz šest Samsungovih profesinalnih klubova kao što su ženska košarka, odbojka, te-kvon-do, stolni tenis i hrvanje. Sve te ekipe imaju svoju dvoranu, a u tom kompleksu su i restoran i rehabilitacijski centar. U našem hotelu na sedam katova živi oko 110 sportaša.

Samsung Thunders je trenutačno sedma momčad lige KBL.

- Imali smo peh da se ozlijedio Amerikanac koji je do tada imao prosjek od 27 koševa i 14 skokova. Osim toga, dvojici talentiranih igrača prijeti odlazak u vojsku koja traje dvije godine, a vojske su oslobođeni samo oni koji osvajaju medalje na Azijskim igrama, svjetskim prvenstvima i Olimpijskim igrama.

Južna Koreja nije jeftina zemlja.

- Standard življenja vrlo je visok. Recimo, prosječna je cijena kave 25 kuna, a piva između 50 i 100 kuna. Hrana u restoranima je 30 posto skuplja nego kod nas.

Neke su stvari iznad svih hrvatskih standarda.

- Ovdje se ne morate brinuti za svoju sigurnost. Izgubite li novčanik, naći ćete ga na istome mjestu, a izgubite li mobitel, naći ćete ga napunjenog...

Zemlja ekonomskog buma

Sve to dijametralno je suprotno uvjetima u kojima je Lutz svojedobno radio u Kosovu gdje se treniralo u dvorani bez grijanja.

- Ovo je zemlja ekonomskog buma pa su sve veća i ulaganja u košarku. Uz SAD, Kinu i Njemačku, J. Koreja jedina je zemlja kojoj je vrijednost izvoza veća od trilijun dolara.

Da li se u zemlji jutarnje smirenosti, kako Južnoj Koreji tepaju zapadnjaci, osjeća ikakva nelagoda zbog raketnih ekshibicija i zvecakanja oružjem sjevernokorejske braće?

- Meni u tome “pomaže” što ne razumijem jezik, no i unatoč tome ne bih rekao da se išta od toga osjeća u svakodnevnom životu. Povremeno pitam ljude u klubu o tome, no kod njih nema nikakvih znakova uznemirenosti

Lutzov izbor

Bojan Bogdanović (Indiana) 10

Dario Šarić (Philadelphia) 7

Filip Krušlin (Cedevita) 5

Roko Leni Ukić (Cedevita) 3

Ante Žižić (Cleveland) 1

Komentara 2

Avatar comandante
comandante
08:52 04.01.2018.

pa koga ti savjetuješ jadna li mu majka....

Avatar poljicanin
poljicanin
15:11 04.01.2018.

Nije nam objasnio kako zna na kojem mjestu ga je izgubio.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije