Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VELIKI RIVALI

Dali su Hrvatu 300 tisuća eura, a sada ga se boje!

Foto: Goran Jakus/PIXSELL
25.07.2017.
u 16:45

Dobar sam sa svojima iz Pro Recca, ali u utorak se ne poznajemo - kaže Sukno

S Talijanima je uvijek bilo "povuci-potegni" i često su te utakmice imale neku dodatnu priču, nije se uvijek sve rješavalo u bazenu. Još za vrijeme bivše Jugoslavije bilo je to veliko rivalstvo. Sjećamo se polufinala EP-a u Bonnu kada su naši vaterpolisti pobijedili s 8:7.

Do incidenta je došlo nakon što Tellegen nije dosudio očit prekršaj nad Šimencom, Talijani su imali posljednji napad. No, Campagna je "potopio" loptu, što je Lalov i sankcionirao. To je sasvim razbjesnilo "azzurre" koji su krenuli na suca i naguravali ga. Sudac je ipak ostao na suhome, ali je zato u vodi završio dr. Rade Repac, liječnik jugoslavenske reprezentacije.

Dobili nas dva puta u 2017.

Na samim počecima hrvatske vrste, na EP-u u Sheffieldu 1993., doživjeli smo bolan poraz od Italije koju je tada vodio Ratko Rudić (7:13) i ostali smo bez medalje. A na utakmici su talijanski igrači zbunjivali naše pričom da je dogovoren remi.

"Zar vi to ne znate?", dobacivali su našima i igrali još oštrije.

U Sheffieldu je stradao Duško Antunović, a na OI u Atlanti 1996. Rudiću je uzvratio Bruno Silić. Hrvatska je u polufinalu pobijedila Italiju sa 7:6 i poslije osvojila srebro. A zato što se zdušno zalagao da pobijedi njegova momčad (što bi valjda trebalo biti normalno), Rudića je verbalno napao i izvrijeđao Antun Vrdoljak.

U Pekingu 2008. Rudić je na našoj strani, a njegovi su dupini u skupini pobijedili Italiju s 11:7. Sjajno je branio Vićan, a Bošković je postigao tri pogotka.

Na EP-u u Zagrebu 2010. osvojili smo zlato pobijedivši u finalu Italiju sa 7:3. Rudić je nadmašio svog učenika Campagnu, a Pavić Tempestija.

A uspješniji smo bili i u finalu OI u Londonu kada smo pobijedili sa 8:6. Možda je to bila i naša najveća pobjeda nad zapadnim susjedima. Na sljedećim OI u Riju 2016. svladali smo Italiju u skupini s 10:7.

Ove godine, međutim, Talijani su nas dva puta pobijedili: u polufinalu završnog turnira Svjetske lige u Ruzi (47 sekundi prije kraja imali smo vodstvo i napad, a onda izgubili na peterce 7:9) i u finalu turnira na Siciliji (9:6). Pro Recco 'mala Italija'.

- Ni ovaj put neće biti lagano s Talijanima. U grupnoj fazi imate pravo na popravak ako negdje uprskate, sada više ne. Znamo što nas čeka i spremni smo. Naša forma je tempirana tako da se stalno diže. Tako smo se spremali, tako radili, ja se nadam da će tako i biti - kaže Anđelo Šetka koji dobro poznaje Talijane jer je do ovog ljeta igrao u talijanskoj ligi (sada je pristupio splitskom Jadranu).

Naš kapetan i najbolji igrač Sandro Sukno ostaje u Italiji kad je klupska pripadnost u pitanju. Član je Pro Recca, što mu je omogućilo da s 300.000 eura godišnje zarade bude naš najplaćeniji vaterpolist. U talijanskom će sastavu biti čak sedmorica njegovih suigrača iz Pro Recca: Tempesti, Volarević, Di Fulvio, Figlioli, Fondelli, Aicardi i Bodegas.

- Pro Recco je najbolja momčad u Italiji, pa je normalno da daje i najveći broj reprezentativaca. Tako je i s našim Jugom kad je Hrvatska u pitanju. Dobar sam sa svojima iz Pro Recca, ali u utorak se ne poznajemo. Barem ne dok utakmica traje - napomenuo je Sukno.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije