Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stojko Vranković

Da smo imali novca, išao 
bih ja i po Phila Jacksona

07.12.2018.
u 16:34

Neću reći da nema pogrešaka, ali one sigurno nisu namjerne. Glavni sam čovjek HKS-a i preuzimam odgovornost i za one poraze koji nam se nisu smjeli dogoditi, pa tako i za poraz od Rumunjske u Zadru - kaže Stojko Vranković

Nakon još jedne noćne more hrvatske košarkaške reprezentacije i tri probdjevene noći, predsjednik HKS-a Stojko Vranković izišao je pred novinare.

Kakav je to osjećaj ne plasirati se na SP, među 32 najbolje vrste svijeta?

1/10

– Loš. Propustiti veliko natjecanje nikada nije dobro. Neuspjeh je to.

Koliko je u tome bilo više sile, a koliko pogrešaka u koracima?

– Objektivne prepreke se znaju, a to je prije svega sukob Eurolige i Fibe čije smo mi najveće žrtve. Jer, našli smo se u situaciji da se moramo kvalificirati za veliko natjecanje, a ne možemo koristiti najbolje igrače. Izvršni direktor Fibe Europe kazao mi je da sve reprezentacije imaju iste probleme, s čime se ne slažem. Jer, ne možete uspoređivati Hrvatsku s Francuskom koja ima igrača koliko mi imamo stanovnika.

Rumunjska je nedopustiva

O subjektivnim faktorima, Stojko je kazao:

– Neću reći da nema pogrešaka, ali one sigurno nisu namjerne. Glavni sam čovjek HKS-a i preuzimam odgovornost i za one poraze koji nam se nisu smjeli dogoditi, pa tako i za poraz od Rumunjske u Zadru.

Ni jedan od izbornika koji su doživjeli te poraze nije izravno priznao svoje pogreške.

– Neću odgovarati na pitanja koja trebaju biti upućena struci. I nemojte me uvlačiti u svađu. Prihvaćam da sam najodgovornija osoba za sve, ali neka i ostali preuzmu svoj dio odgovornosti.

Jeste li tražili da svoj dio odgovornosti prizna i izbornik Anzulović?

– Razgovarali jesmo i još ćemo razgovarati.

Je li njegova pozicija stabilna?

– Jest. Iako su nam izgledi nikakvi, čekaju nas još dvije utakmice kvalifikacija.

Bi li prigodom izbora sastava za te utakmice trebalo pozivom nagraditi i najboljeg kadeta Europe Roka Prkačina ili ćete ga čekati sve dok potpuno ne sazrije?

– Iako ima samo 16 godina, tjelesno je iznad svojeg naraštaja, da ne govorim čak i juniora. No, to je cvijeće koje je niknulo i koje treba zalijevati. Uostalom, on i dečki iz te reprezentacije nametnut će se u domaćim ligama koje su i napravljene da se razvijaju mladi igrači.

Potkrijepio je to brojkama:

– U HT Premijer ligi imamo 67 igrača mlađih od 21 godinu, od kojih njih 18 ima aktivnu minutažu. U razinu nižoj Prvoj ligi imamo ih 111, od toga s aktivnom minutažom njih 30.

Zamjera li si išta vezano uz izbornika nakon što je raskinuta suradnja s Acom Petrovićem?

– Prvi izbornik Skelin bio je slijed nečega u što smo ulagali. On je bio dva ljeta pomoćnik izborniku.

1/5

Kako je prošao u prve četiri utakmice kvalifikacija (1-3), ispalo je da se s time nije mogao nositi.

– Slažem se, no da smo imali novca, pucao bih ja i na Phila Jacksona. A ne mogu to ni danas.

No, zato se moglo pozvati neke veterane koji su bili voljni pomoći reprezentaciji da se kvalificira za SP? A s tim stavom krenulo se već od prvog kvalifikacijskog “prozora”!

– Rekao sam da je to bila pogreška, ali nisam siguran da bi bilo bolje. Jer, uz tu reprezentaciju doživio sam svašta. Neke mušice mogu istrpjeti, ali sve baš ne.

Čini se da izbornik Anzulović na te mušice nije reagirao.

– Ja sam još i izborniku Petroviću kazao da mi samo kaže tko radi probleme, a moje je da mu uručim avionsku kartu za odlazak kući. No, nitko od njih to nije učinio.

Nama je ipak žao što nismo iskoristili sve postojeće snage da se ode na SP, onako kako su to koristili, recimo, Španjolci?

– Mislim da su iskorištene sve raspoložive snage, a trenerski smo se pokrili koliko nam je deka duga. Ne mogu očekivati od ove momčadi da se plasiramo preko Litve, kada nam je najjača vrsta, s NBA igračima, izgubila i od Poljske i Litve.

Kad ja krenem neke će žuljati

Roko Ukić, rekorder po broju utakmica za Hrvatsku, podsjetio je da je u utakmici s Litvom cijela reprezentacija imala 10 asistencija, a da je on u posljednjim utakmicama francuskog prvenstva na 11 asistencija. A nije bio pozvan.

– Imam odgovor na svako njihovo pitanje, samo čekam vrijeme. A kada ja postavim javno nekoliko pitanja, neke će to zažuljati.

Mislite li time na igrače?

– Mislim na sve. No, ostavit ćemo nešto i za drugi put.

Koliko će izostanak Hrvatske sa Svjetskog prvenstva i Olimpijskih igara utjecati na popularnost košarke?

– Nadam se da neće puno jer ćemo sve drugo učiniti da djeca zavole taj sport. Eto, imat ćemo i Junior NBA ligu u kojoj će sudjelovati učenici 30 osnovnih škola koji će biti podijeljeni u momčadi s imenima svih 30 NBA sastava čije će dresove i nositi.

>> Pogledajte tko su najskuplje plaćeni hrvatski sportaši

 

Komentara 12

Avatar rubinet
rubinet
17:50 07.12.2018.

Par pitanja odličnom /bivšem / košarkašu i slabom glavnom čovjeku HKSa: Uvaženi, zašto ste smijenili Petrovića? Jer je imao integritet i nije se htio svijati po Rađinoj i vašoj volji?Jer je izgubio od Rusa u osmini finala Eurobasketa ?Zar nijee ostvario uspjeh dovodeći Hrvatsku na OI u Riu igravši u 4završnici? Kako ste uspjeli nakon Petrovića dovesti lošije,puuuno lošije izbornike?..i zaključno pitanje: Zašto ne date neopozivu ostavku?Časan čovjek bi tako učinio...

Avatar comandante
comandante
12:12 09.12.2018.

ne sumnjam u dobre namjere ali on ništa ne razumije... a onaj drugi Vranković još manje!!!

NO
Nordovest
16:48 07.12.2018.

"da smo imali novaca...." , ma nema tih novaca da bi se moglo vama "stručnjacima" kupiti dovoljno pameti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije