Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 56
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
12 sati uređuje videa

Čovjek čija je momčad srušila Dinamo je opsjednuti fanatik: 'To je praktički bolest'

Europa League - Quarter Final First Leg - GNK Dinamo Zagreb v Villarreal
Foto: Antonio Bronic/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/8
09.04.2021.
u 07:00

– Doslovce je opsjednut nogometom, to je praktički bolest – rekao je Joaquin

“Nisam rođen kao trener, od sebe sam napravio trenera”, svojedobno je izjavio Unai Emery (49) i imao je pravo. Kao igrač nije imao zavidnu karijeru, ali je zato kao trener jedan od najtraženijih.

Emery sada svoje vještine pokazuje u Villarrealu s kojim trenutačno ima jedan cilj – izbaciti Dinamo iz Europske lige i na kraju sezone osvojiti trofej.

Nije mu to nepoznato jer je već tri puta bio pobjednik Europske lige vodeći Sevillu.

Opsjednuti fanatik

No, tko je taj Bask za kojeg mnogi kažu da je opsjednut nogometom?

Rođen je u baskijskom gradu Hondarribiji u Španjolskoj, i već tada bilo je jasno da će imati neku ulogu u nogometnom svijetu. Naime, njegov otac Juan pa i njegov djed Antonio bili su nogometaši, obojica vratari, a ujak Roman igrao je kao vezni igrač. Pa se mladi Unai nogometno razvio relativno rano, sa 16 godina.

Emery, inače lijevi vezni igrač, počeo je igrati u Real Sociedadu, ali nikad nije ušao u prvu momčad. Nakon toga je karijeru nastavio uglavnom u španjolskim nižim ligama, dalje od 2. lige nije mogao doći. Igrao je i za Toledo, Racing Ferrol, Leganes, a umirovio se kao igrač Lorca Deportiva u dobi od 32 godine. Mučile su ga ozljede koljena pa je nastavak profesionalne karijere bio gotovo nemoguć, posebice na nekoj višoj razini.

No, koliko god “pravi” nogomet nije okusio kao igrač, sada kao trener u njemu i te kako uživa.

– Nisam rođen s prezimenom koje bi mi omogućilo da igram u elitnoj ligi, pa sam morao raditi sam za sebe. Vjerodostojnost proizlazi iz rezultata zacementiranih u predanosti koju prenosim. Ako sam se poboljšao i bio uspješan, to je zato što sam imao grupu odlučnu da radi naporno kao i ja, a ona osjeća potrebu da radi jače i teže baš onda kada propadnemo – pojasnio je svojedobno trener koji sada vodi Villarreal, koji je trenersku karijeru započeo 2004. u Lorci Deportivo u kojoj je okončao igračku karijeru.

Nakon dvije godine, prešao je u Almeriju, a pravi posao započeo je tek kada je 2008. godine sjeo na klupu Valencije, u kojoj se zadržao četiri sezone.

Zatim je vodio moskovski Spartak, a od 2013. bio je u Sevilli, gdje je vodio i bivšeg našeg reprezentativca Ivana Rakitića. S tim je klubom postigao i prve velike rezultate jer je tri godine zaredom osvojio naslov pobjednika Europske lige, a potom je 2016. prešao u PSG. U sezoni 2018./2019. vodio je Arsenal, a od prošle, koronske godine glavni je čovjek u Villarrealu.

Voli atraktivan, lijep i brz nogomet, “Žutu podmornicu” preuzeo je u srpnju prošle godine i odmah je igrački podigao. Villarreal je trenutačno na šestom mjestu španjolskog prvenstva, a Emery je srušio i klupski rekord tako što je u 18 utakmica u nizu njegova momčad bila neporažena.

Za njega kažu da je opsjednuti fanatik koji živi za nogomet. Navodno svaku utakmicu gleda četiri puta, zatim i manje istaknute dijelove, a na kraju na brifingu s igračima svaki od njih mu na stol donosi isječke svoje igre. Informacije su, kako smatra, moć.

Jednom je Joaquin, njegov igrač iz doba dok je radio u Valenciji, za Emeryja rekao:

– Doslovce je opsjednut nogometom, to je praktički bolest. On je jedan od najboljih trenera s kojima sam radio, a vodio me tri godine. Moram reći da prve godine nisam uspijevao izdržati njegove treninge. No tada nisam shvaćao koliko mi je pomogao.

Štoviše, toliko je posvećen svom poslu i svojoj nogometnoj filozofiji da je napravio i svoju web stranicu na kojoj je objavljivao i svoja razmišljanja o životu i nogometu. Bio je interaktivan pa je pozivao navijače da prognoziraju postavu s kojom će krenuti u sljedeću utakmicu, a onaj tko je pogodi dobio bi od njega nagradu.

Voli igrati padel

Zanimlljivo, za osobu koja toliko voli videa, nema videoanalitičara, već sam radi i krati snimke. Od 12 sati materijala, izvuče jedan sat koji onda prikazuje igračima.

– Za svaku utakmicu moram potrošiti najmanje 12 sati slažući videoisječke. Moram pregledati 12 sati i onda složiti jedan sat snimke najboljih, najpoučnijih detalja – rekao je jednom.

Inače voli igrati padel, spoj skvoša i tenisa, a navodno je dopuštao i igračima Seville da ga igraju u stankama kako bi se opustili.

Kada je pak riječ o Emeryjevu privatnom životu, ima sina Landera Emeryja Fernandeza koji je rođen 2003. i kojeg je dobio u braku sa suprugom Louisom.

Upoznao ju je u jednom madridskom restoranu u kojem je bio na večeri s prijateljima. Ona je ondje radila, a ti njegovi prijatelji su je poznavali pa su ih i spojili. Vjenčali su se 1998. godine.

Nema kod njega nekih velikih tajni. Čovjek je to koji je, kako je i sam rekao, sam sebe izgradio kao trenera, koji je vodio klubove veće od njega samoga i čovjek koji želi ostaviti trag. Mnogi su ga prozvali “Prometnik” jer pretjerano gestikulira tijekom utakmice pa izgleda kao prometni policajac nasred raskrižja, a hoće li Villarreal uputiti prema sljedećem krugu Europske lige, znat ćemo kada završi četvrtfinale, 15. travnja. Do tada, nitko nema pravo na pretpostavke.

Ključne riječi

Komentara 2

MA
matkopeic
08:58 09.04.2021.

Bilo je loše zadnjih 15 minuta, ostalo OK, falilo malo sreće. Penal/ruka, a to su uvijek može ovak i onak. Pobjeda u gostima je dostižan cilj. Klupa mora dati jači doprinos. Nema predaje.

MM
mmiksa22
10:20 09.04.2021.

Za tjedan dana ko plitak potok

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije