Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stara rasprava

Čiji je Nikola Tesla? Đoković nehotice digao buru izjavom o veličanstvenom izumitelju

Nikola Tesla
23.04.2020.
u 12:33

Srpski tenisač nije baš ništa krivo kazao, ali su zato pojedini iskoristili njegove rečenice kako bi otvorili već staru i prilično dotrajalu prepirku na temu tko ima pravo svojatati nenadmašnog izumitelja

Novak Đoković, ponajbolji tenisač svijeta koji i u ova nesretna vremena pomaže kome stigne - bez obzira na vjeru ili nacionalnost - nehotice je izazvao buru u ovdašnjim medijima kada je spomenuo Nikolu Teslu.

Naime, Đoković je tijekom razgovora s dugogodišnjim prijateljem i suradnikom po pitanju sportske prehrane Chervinom Jafariehom kazao da se divi geniju rođenom u Smiljanima, što je izazvalo prepirku na naslovnicama portala, ali i u komentarima ispod članaka.

- Jedna od osoba u kojoj se vidim i kojoj se divim je Nikola Tesla. Razumio je značaj uma, kako se vraćati samom sebi i kako biti u savršenoj harmoniji. I njemu samom to je pomagalo kod ideja i izuma. Mi samo odgađamo ono neizbježno, potrebno nam se suočiti s najvećom potragom u životu, kako biti najbolja moguća verzija sebe - otkrio je tijekom tog razgovora Đoković.

Naravno, srpski tenisač pritom nije baš ništa krivo kazao, ali su zato pojedini iskoristili njegove rečenice kako bi otvorili već staru i prilično dotrajalu prepirku na temu tko ima pravo svojatati nenadmašnog izumitelja.

Neki srpski portali taj su razgovor u srijedu prenijeli uz naslove "Đoković otkrio kojem se Srbinu divi", pa u srijedu zamjerili hrvatskim kolegama što su u svojim verzijama tekstova napisali da je "Đoković otkrio da se divi geniju rođenom u Hrvatskoj".

Novinar portala Espreso upitao je u naslovu  dokle ćemo više tako i konstrukciju nazvao skandaloznom, dok je njegov kolega iz Blica napisao da su u Hrvatskoj opet izokrenuli činjenice. 

- Samostalna država Hrvatska nije postojala kada je slavni znanstvenik došao na ovaj svijet, 1856. godine. Njegovo rodno mjesto, Smiljan, bilo je na teritoriji Austrougarske, i to do 1918., kada je s ostatkom Like postalo deo Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca - kaže novinar Blica u tekstu.

Tako je siroti Tesla opet postao predmetom prebrojavanja krvnih zrnaca, iako se ostatak čovječanstva već odavno složio da taj dio njegova bića ni u promilima nije bio toliko važan koliko njegov um, a bio je veličanstven, neograničen i nedokučiv.  

Ključne riječi

Komentara 147

DU
Deleted user
15:18 23.04.2020.

ahahaaaa, dje su komentari, sto je govna iz vecernjeg. svrbi vas istina.

DO
DomagojKrnjak
16:07 23.04.2020.

Na rodnom listu, kao i na svim službenim dokumentima toga razdoblja (rodni list, vjenčani list, putovnica, smrtovnica...) na prednjoj strani u gornjem lijevom kutu iznad biljega stoji Kraljevina Hrv., Slav., Dalm, Zemaljska vlada na hrvatskom jeziku i na latinici. Austrougarska je poštovala Pragmatičku sankciju do svog kraja 1918. Ne mislim tu na krštenicu iz 1883. kao potvrdu lokalnog prote u Gospiću na ćirilici koju pokazuje wiki i kojom maše ekipa s gospic.rs. I btw majka mu je bila hrvatskog podrijetla. Al to ne znači da on nije Srbin. Srbin je jer se on tako osjećao i to treba poštovati. Kao i Đoković. I zašto mi opet o tome diskutiramo....

EB
el.barba.71
15:03 23.04.2020.

Ne razumijem raspravu. Tesla je Srbin koji je rođen u Hrvatskoj a i ja ga prisvajam iako nisam ni Srbin ni Hrvat.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije