Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 46
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POVIJEST SP-a

Četiri zlata Rumunja na pet prvenstava

17.11.2008.
u 18:36

Nicolae Nedef je legendarni rukometni trener koji je Rumunjsku 60-ih i početkom 70-ih odveo do četiri zlata i jedne bronce na pet velikih natjecanja. Seriju je započeo 1961. godine u Njemačkoj, iako nije počelo onako kako su očekivali.

Broj momčadi se sa 16 smanjio na 12, ali se broj skupina i sustav natjecanja nije mijenjao. Iz svake skupine po dva su najbolja sastava izborila daljnje natjcanje po skupinama, a u tome su najbolje prošli Rumunji. Iako su izgubili od Čehoslovačke u skupini, u drugoj fazi natjecanja bodovi se nisu prenosili pa su sa tri uvjerljive pobjede uspjeli izboriti finale. Tamo su ih ponovno čekali Čehoslovaci, ali nakon dva produžetka do naslova je došla Nedefova momčad rezultatom 9:8. Šveđani su osvojili treće mjesto pobjedom nad domaćinom 17:14.

Čehoslovaci su sve pokušali napraviti ne bi došli do naslova svjetskog prvaka pa su tri godine kasnije (1964.) organizirali prvenstvo. Broj reprezentacija se ponovno povečao na 16, ali domaćini jednostavno nisu imalu sreće. U drugoj fazi natjecanja ždrijeb ih je u skupini namjerio na Rumunje, koji su najljućeg protivnika zaustavili na njegovu terenu rezultatom 16:15 i izborili finale. U vrlo izjednačenoj drugoj skupini svoje prilike najbolje su iskoristili Šveđani i izborili svoje treće finale. Protiv Rumunja u finalu ipak nije išlo. Momčad s Karpata slavila je 25:22. Brončana medalja otišla je u ruke domaćina koji su bili bolji od Nijemaca 22:15.

Šveđani su na svim prvenstvima bili negdje pri vrhu, ako ne i na samom vrhu pa su 1967. godine po drugi puta organizirali smotru najboljih. I doživjeli pravi debakl na domaćem terenu, završili tek peti. Očito im nije ležao novi sustav natjecanja, gdje su nakon skupina na rasporedu bila četvrtfinala. Bolji su bili Čehoslovaci, koji su vrlo uvjerljivom igrom uspjeli napraviti ono što im nije uspjelo tri godine ranije na domaćem terenu, okititi se zlatom. U finalu je pala Danska 14:11. Nakon produžetaka u susretu za treće mjesto do bronce je pobjedom nad SSSR-om došla Rumunjska.

S lošim nastupima domaćina nastavilo se i 1970. godine. Francuska je ugostila najbolje svjetske rukometaše, ali i svoj put završila već u prvom krugu. Branitelji naslova Čehoslovaci pokazali su odličnu i uvjerljivu igru u skupinama, ali preko Danaca u četvrtfinalu nisu mogli. Ti isti Danci u polufinalu su naletjeli na Rumunje i morali su u borbu za broncu. U susretu za treće mjesto Jugoslavija im je očitala pravu lekciju rukometa i slavila sa 29:12. U finalu su se nakon šest godina na svjetski tron vratili Rumunji pobjedom protiv Njemačke 13:12 tek nakon produžetaka.

Da bi napravili korak naprijed Nijemci su četiri godine kasnije organizirali svjetsko prvenstvo. Sustav natjecanja se ponovno mijenjao, ukinuto je četvrtfinale i polufinale, ali to nije spriječilo Rumunje da osvoje i četvrti naslov na posljednjih pet natjecanja. U finalu su bili bolji od domaćina 14:12. Da bi se ponovio poredak kao i prije četiri godine pobrinula se Jugoslavija koja je u susretu za broncu svladala Poljsku 18:16.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije