Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Austrijski mediji

Čestitke Francuzima, ali sučeve su odluke usmjerile tijek utakmice

Hrvatska
Foto: Igor Kralj/Pixsell
1/5
15.07.2018.
u 23:54

Austrijski radio i televizija ORF izvještava kako je Francuska pobjedom nad Hrvatskom od 4:2 po drugi puta, nakon 1998. godine postala prvak svijeta u nogometu

Hrvatska nogometna reprezntacija oduševila je Austrijance. "Izuzetno jaka Hrvatska ostala nenagrađena: Francuska novi prvak svijeta“, "Sporni golovi: Mega-oluja oko golova Francuske“, "Hrvatski nogometni režiser Luka Modrić, najbolji igrač Svjetskog prvenstva“, "Grabar-Kitarović: Primadona hrvatskog nogometnog čuda", "Ponos umjesto tuge nakon poraza Hrvatske u finalu“, "Francuska učinkovitost pobijedila hrvatsku hrabrost“, samo su neki od naslova i nadnaslova u nedjelju navečer u austrijskim medijima, koji su impresionirani nastupom Hrvatske, koja je u finalu Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji osvojila povijesno srebro.

Austrijski radio i televizija ORF izvještava kako je Francuska pobjedom nad Hrvatskom od 4:2 po drugi puta, nakon 1998. godine postala prvak svijeta u nogometu. Posebno ističe kako borbenim i jakim Hrvatima, posebno u prvom poluvremenu nisu bili naklonjeni ni sreća ni sudac Nestor Pitana.

>> Pogledajte kako su hrvatski navijači pratili finale

Austrijski sudački stručnjak za nogomet Thomas Steiner, ali i bivši trener austrijske nogometne reprezentacije Herbert Prohaska i više austrijskih nogometaša i komentatora izjavili su na televiziji ORF kako su sudačke odluke u prvom poluvremenu o nepostojećem faulu odnosno slobodnom udarcu, a kratko potom i o jedanaestercu usmjerile cijelu utakmicu.

- Za mene to nije bio slobodan udarac, niti jedanaesterac kao posljedica ruke Ivana Perišića - rekao Steiner, a s njime su se složili i ostali analitičari i komentatori u Studiju.

Za dnevni tabloid „Österreich“ oba gola u mreži Hrvata su „za raspravu“. Prvi zbog „glumca“ Griezmanna koji je isprovocirao prekršaj, a drugi jer video snimka pokazuje da Perišić nije namjerno igrao rukom u kaznenom prostoru. Ukazujući na sporne trenutke, austrijski mediji navode kako ni u kojem slučaju ne žele umanjiti zasluženu pobjedu Francuske, novog svjetskog prvaka.
Bilo kako bilo, "Učinkovitost Francuske pobijedila je hrabrost Hrvatske“, piše dnevni list "Der Standard“.

Hrvatska
1/7

Ono što je zajedničko svim medijima je pregršt pohvala za Luku Modrića, najboljeg igrača Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji i osvajača Zlatne lopte, kojeg će, kako pišu, pamtiti po senzacionalnim igrama.

Pod nadnaslovom "Hrvatski režiser“ i naslovom "Modrić najbolji igrač Svjetskog prvenstva – možda sada i najbolji nogometaš svijeta?“, austrijski Kronen Zeitung navodi kako se je Modrić pridružio Messiju, Forlanu, Zidaneu, Kahnu, Ronaldu i ostalim nogometnim velikanima koji su se svojim majstorijama dokopali Zlatne lopte.

Višemilijunski Kleine Zeitung pod naslovom "Grabar-Kitarović: Primadona hrvatskog nogometnog čuda“ predstavlja hrvatsku predsjednicu austrijskim čitateljima. Između ostalog, ističe kako ova "najiskusnija politička osobnost zemlje“ opušteno slavi s hrvatskim zvijezdama Svjetskog nogometnog prvenstva, u politici govori  "jasan tekst“, a sve to s "naglašenom ženstvenošću“.

Gotovi svi mediji izvijestili su i o slavlju austrijskih Hrvata u Beču, Grazu, Linzu, Klagenfurtu, Salzburgu, Innsbrucku, St. Pöltenu, Eisenstadtu (Željeznom) i ostalim austrijskim gradovima koji su, kao se ističe, ponosni na hrvatske nogometne velikane koji su osvojenim srebrom ispisali hrvatsku i svjetsku nogometnu povijest.

Hrvatska
1/9

Komentara 14

Avatar Toni Broo
Toni Broo
03:44 16.07.2018.

Peter Schmeichel, Jose Mourinho, Roy Keane te još mnogi poznati treneri i igrači su popljuvali suce. Ovo je totalna krađa, tek sad sam i sam to osvijestio u svojoj glavi kada sam se smirio nakon euforije i pogledao razne analizeze finalne utakmice. Sudac je svirao nepostojeći prekšaj na Griezmannu iz kojeg smo dobili prvi gol, francuzima je dao jedanaesterac nakon VAR-a, a isti taj VAR mu nije trebao kada je Manđukić srušen u francuskom šesnaestercu. Znači, VAR se selektivno koristi. Peter Schmeichel je jasno naglasio da je sudac nasilno i krivom procjenom sasjekao dominantnu igru Hrvatske i psihički nas ubio te usmjerio daljni tijek utakmice na mlin francuza koji su jedva dočekali da se umorna Hrvatska zbog gola minusu još više otvori. Lijepo je vidjeti da se stranci više zauzimaju za nas nego ovi naši mediji predvođeni jadnim HRT-om koji prelaze preko toga, analize su im nikakve i bave se time kako poniziti predsjednicu preko kretena i demagoga Jeličića.

Avatar Kokodrilo
Kokodrilo
01:02 16.07.2018.

Drago mi je da strani novinari i nagametasi umjesto nasih pisu i kritiziraju lose sudjenje na stetu Hrvatske, jer bi se nase kritike iscitale u svijetu kao "porazeni ima pravo da se ljuti". Neka tako i ostane. Zadrzimo dostojanstvo jerjer nkakkav plac nece promijeniti rezultat utakmice. Za mene, Hrvatska ce ostati biti pobjednikom.

Avatar Behemot
Behemot
03:26 16.07.2018.

Prvi gol, faul odglumljen na najboljoj poziciji za slobodni, drugi gol, penal se ne bi sudio Francuzima u istoj situaciji. Da je Hrvatska kojim čudom i izjednačila sudac bi izmislio još 3-4 penala . Maleni i slabašni Francuzi bi bez afričkih crnaca i Grizmana (Nijemac) mogli igrati samo treću seosku ligu .. :P

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije