Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Fifa nadigrala JAR

Blatter iz Afrike kao faraon

JAR
Foto: Reuters
1/3
05.06.2010.
u 10:47

Svjetska nogometna organizacija na SP-u već zaradila 50 posto više nego prije četiri godine u Njemačkoj.

U Fifi već trljaju ruke zbog zarade od Svjetskog prvenstva u Južnoj Africi.

– Gledano financijski, mi smo već ostvarili veliku pobjedu. U odnosu na SP u Njemačkoj 2006., prihode smo povećali čak 50 posto – izjavio je Jerome Valcke, glavni tajnik krovne svjetske nogometne organizacije koja se hvali podatkom da je u 2009., godini svjetske krize, zaradila više od milijardu dolara.

No, Fifino oduševljenje ne dijele u zemlji domaćinu SP-a. Južnoafrički mediji otvoreno se pitaju: "Tko će na kraju imati više koristi – Fifa, koja je već bankirala rekordne 3,2 milijarde dolara od TV prava, marketinga i sponzora, ili naša zemlja, u kojoj je 50 posto siromašnih?"

Kasno su shvatili da su ih Blatter i društvo nadigrali i da oni žive na modelu prema kojem većina prihoda ide u Zürich, a troškove uglavnom snosi zemlja organizator. Fifa će velikodušno uložiti oko 9 milijuna dolara u gradnju novih nogometnih terena i centara u Africi, ali to je kap u moru njezina bogatstva.

"Shvatili smo da je SP 2010. zapravo zabava za bogate, a ne za siromašne... Taj spektakl ni po čemu nam nije izmijenio živote ili uvjete za rad", ljute se aktivisti u Cape Townu kojima je crvena krpa Fifin slogan "Slavimo ljudskost Afrike".

Naravno, neće JAR biti siromašniji nakon 11. srpnja, gospodarstvo će dobiti injekciju od 5,5 milijardi dolara, ali neće biti ni mnogo bogatiji jer će 415.000 radnih mjesta koja će se na mjesec dana otvoriti nestati brzo nakon spektakla.

Fifin glavni stožer u Sandtonu, sjevernom predgrađu Johannesburga, najskuplji je četvorni kilometar u cijeloj Africi, a Sepp Blatter uživat će u faraonskom apartmanu uz dućane Cartiera, Louisa Vuittona, Mont Blanca... Uglavnom, daleko od "prave Afrike" kakvu će na svakom semaforu doživjeti 350 tisuća navijača koji će doputovati u JAR. Samo Engleza trebalo bi doći 50 tisuća, bit će najveća navijačka vojska nakon domaćina i Amerikanaca. Nogometni savez već ih je upozorio da ne kreću bez ulaznica, ali mnogi će se na to oglušiti.

Crno tržište sigurno će zaraditi, preksinoć je cijena ulaznice za finale na ulici skočila na 3700 dolara. Za usporedbu, lokalnom stanovništvu pripale su najjeftinije ulaznice, koje stoje tek 16 dolara, no i to je sedam puta više nego što inače plaćaju za nogomet. I zato je pitanje je li isplativo ući u pustolovinu kupnje ulaznica na ulici. Južnoafrikanci su uložili 100 milijuna dolara kako bi postavili 60 tisuća sigurnosnih kamera u devet gradova domaćina koje će osiguravati 41 tisuća policajaca.

A najsigurniji će biti Blatter. Čak i ako izbiju neredi i SP dođe u opasnost, Fifi će osiguravajuća kuća pokriti svaku štetu do 529 milijuna eura. Nijemci su policama osigurali svoje nogometaše za 250 do 450 tisuća eura, a tek ostali...

Ključne riječi

Komentara 6

AR
archaeopteryx
16:13 05.06.2010.

laketaho99 ti si tipičan primjer ovce koja puši sve što mediji stave na stol....daj frajeru uključi malo mozak!!!! vucko to ti je tako u ovom gramzivom svijetu, bogati se još više bogate, a siromašni su sve siromašniji!! miletiću odličan tekst,, pogled iz one druge perspektive koju rijetki spominju! svaka čast!!

OB
-obrisani-
12:48 05.06.2010.

Ljudi, ljudi za tjedan dana World Cup počinje i Slovenska reprezentacija je spremna. Ma mi smo več sve osvojili kada idemo tamo i super se osječamo. Navijajte za naše jer svaka dobra misao, potpora ili ideja če nam dobro doči..

VU
vucko
13:04 05.06.2010.

Ovih dana na ARTE TV bila je emisija koja je razotkrila koliko su clanovi UEFE korumpirana organizacija, i o milionima koje clanovi primaju \"ispod stola\".Emisiju je sastavio jedan istrazni novinar BBS-a kojemu je bio zabranjen pristup na presse konferenciju,a njegovog suradnika su izbacili sa konferencije takodjer. UEFA odredjuje koja ce agencija prodavati ulaznice za svjetsko nogometno prvenstvo u J.Africi za to dobiva Blatter nekoliko miliona € koje dijeli sa svojim suradnicima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije