Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Joško Vlašić

Atletika je globalni sport, a čitava jedna rasa ne bavi se skijanjem

\'KostelicVlasic_dbr_spo_0101\'
Dražen Brajdić
06.01.2011.
u 18:39

- Moje pismo nije bilo upućeno protiv Kostelića, a kamoli protiv njegova sina Ivice. Pismo je upućenu HOO-u i njegovim pogrešnim kriterijima.

Joško Vašić, otac i trener Blanke Vlašić, ostao je iznenađen izjavama Ante Kostelića, oca i trenera Ivice Kostelića koji je usporedio skijanje sa skokom u vis. Naime, Gips je uoči slaloma skijaša na Sljemenu rekao da je teško prognozirati pobjednika i da to nije skok u vis, u kojem se natječe njih pet a pobjednica je predvidljiva.

– Ne znam što mu je to trebalo. Ta njegova izjava otvara puno polemika. Nisam ja izmislio da je atletika kraljica sportova. Nisam ja kriv što je atletika globalni sport, a skijanjem se ne bavi čitava jedna rasa. Nisam ja kriv što se u više od 200 zemalja ljudi bave atletikom. Uostalom, u 90 posto osnovnih škola u svijetu skok u vis je prisutan kao obavezan dio tjelesnog odgoja. Čini mi se da skijanje nema ni približno tako visok postotak – rekao je Joško Vlašić.

A to da se visom bavi samo pet atletičarki?

– Kao prvo, pravila su takva da u finalu europskog i svjetskog prvenstva te olimpijskih igara može nastupiti samo 12 najboljih. U Dijamantnoj ligi mogu nastupati samo najbolji, bez obzira na to što ima jako puno onih koji bi rado nastupili, ali preskaču niže visine. Usporedbe radi, u skijanju je zaostatak od dvije sekunde jednak u visu skoku od 1,60 metara – istaknuo je Vlašić.

Je li se možda Ante Kostelić osjetio prozvanim zbog vašeg posljednjeg pisma?

– Ako je tako, onda je sve krivo shvatio. Moje pismo nije bilo upućeno protiv njega, a kamoli protiv njegova sina Ivice. Pismo je upućenu HOO-u i njegovim pogrešnim kriterijima. Uostalom, zašto 2007. godine nije reagirao Ratko Rudić koji je tada bio proglašen najboljim trenerom, a po kriterijima HOO-a to nije zaslužio. Žao mi je što je Kostelić tako reagirao. Niti je bilo vrijeme, niti mjesto za tu njegovu primjedbu – rekao je Vlašić.

Zlatko Mateša, predsjednik Hrvatskog olimpijskog odbora, odgovorio je na Joškovo pismo.

– Mateša je bacio kost među trenere, pa neka se mi potučemo. Time želi prikriti pred javnosti da se HOO ne pridržava kriterija – rekao je Joško i za kraj dodao:

– A što se tiče atletike i skijanja, samo ću istaknuti da su svjetski novinari u 2010. proglasili Blanku za najbolju u svijetu, a ne skijašicu Vonn.

Inače, Blanka je izabrana za najbolju i u europskom izboru AIPS-a.

Ključne riječi

Komentara 71

SA
santos008
19:25 06.01.2011.

Koliko su bolji i posteniji novinari u \'\'Jutarnjem listu\'\'

MR
mravac
14:33 07.01.2011.

Zna se da je Gips HDZovac,zato i ima toliku potporu u milionima eura za svoj čopor.!

Avatar netstoper
netstoper
19:21 09.01.2011.

Jedan je kralj \"zime\",drugi je kralj \"ljeta\",oba zaslužuju nagradu, to je činjenica... Jošku nagrada za 2011g.,obavezno...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije