Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Košarkaš, jugoslavenski i hrvatski reprezentativac, igrač Zadara i Panathiakosa

Arijan Komazec

Arijan Komazec
Foto: Filip Brala/Pixsell
1/7
01.12.2016.
u 00:00

Sa samo 22 godine bio je član hrvatske reprezentacije koja je osvojila srebrnu medalju na Olimpijskim igrama 1992. u Barceloni. Igrao je i kad je reprezentacija osvojila brončane medalje na Eurobasketu 1993. i 1995. godine.

Bivši hrvatski profesionalni košarkaš i reprezentativac Arijan Komazec rođen je u Zadru, 23. siječnja 1970. 

Kao i svi njegovi vršnjaci košarku je počeo igratu u kvartu.

Kad je 1980. osnovana škola košarke prvo se upisao Arijanov rođak, a potom i on. 

Imao je podršku oca Milana. Bila je to škola  KK "Zadar", a jedan od prvih trenera bio je Slavko Trninić. S njim je Arijan napravio prve korake i pomogao mu da 1985. debitira u prvoj momčadi Zadra.

Godine 1990. bio je svjetski prvak s reprezentacijom Jugoslavije u Buenos Airesu, a pod tom je zastavom osvojio i posljednju medalju bivše države, zlato na Europskom prvenstvu u Njemačkoj 1991.

Sa samo 22 godine bio je član hrvatske reprezentacije koja je osvojila srebrnu medalju na Olimpijskim igrama 1992. u Barceloni. Igrao je i kad je reprezentacija osvojila brončane medalje na Eurobasketu 1993. i 1995. godine.

Ratne 1992. godine, da bi opstao, klub je odlučio prodati Komazeca u grčki Panathinaikos. S momčadi Panathinaikosa osvojio je kup Grčke, a potom je pet godina igrao u Italiji.

Tri u Vareseu i dvije u Kinderu iz Bologne. Svojim je virtuoznim igrama privukao zanimanje europskih i svjetskih klubova. Među njima je bila i Barcelona. No Komazec se vratio u Grčku, u Olympiacos u kojemu zbog ozljeda nije bio u punoj formi. Ipak je 1999. godine s njima igrao Final Four Eurolige.

Arijan Komazec
1/7

Sezona koju pamti je povratnička, 1998./1999., u njegov Zadar. Već sljedeće sezone 1999./2000 osvojili su kup Krešimira Ćosića i bili među četiri najbolje momčadi Europe. Nakon toga igrao je finale prvenstva Hrvatske, te polufinale Kupa Raymonda Saporte. Komazec se tom prilikom ponovno ozljedio.

U njegovoj 31. godini uslijedio je još jedan transfer Arijana Komazeca, u NBA momčad Vancouver Grizzlies. Po povratku iz SAD-a Komazec je odradio još pola sezone u grčkom AEK-u, a karijeru je završio u talijanskom Avellinu. Razlog povlačenju, među ostalim su bili i problemi s plaćanjem košarkaša.

Nakon igračke karijere posvetio radu s mladim zadarskim košarkašima u privatnim školama košarke (ABC škola košarke).

Arijan Komazec u slobodno vrijeme voli trenirati u svojoj kući u Kožinu gdje ima teretanu. Rado vozi bicikl te igra na veteranskim turnirima.

Navijači Komazeca pamte po tome što je za Zadar igrao i u početku rata. No 2008. godine tijekom utakmice Zadra i Partizana u Jazinama nekoliko je navijača verbalno napala Komazeca na tribinama da navija za Partizan. Zasuli su ga uvredama pa je Komazec uz pratnju policije napustio dvoranu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije