Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 57
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bivši košarkaš

Toni Kukoč

Toni Kukoč
Foto: import
1/4
01.12.2016.
u 00:00

Karijeru je počeo u Jugoplastici. Zbog stila i fizičke nezgrapnosti američki mediji su ga prozvali Pink Panther.

Toni Kukoč rođen je u Splitu 18. rujna 1968. od majke Radojke i oca Ante. Ima i mlađu sestru Sandru. Kao dječaku uzor mu bio nogometaš Slaviša Žungul i njegov broj 7.  Kad je postao profesionalni igrač nosio dres s brojem 7.

Toni Kukoč
1/4
  

Karijeru je počeo u Jugoplastici, s kojom je čak tri puta za redom osvajao naslove europskih prvaka. Kasnije je prešao u momčad Benetton iz Trevisa, gdje je tri puta proglašen najboljim igračem Europe. U tom periodu je s reprezentacijom osvajao FIBA Svjetsko juniorsko prvenstvo (1987. za Jugoslaviju) FIBA Svjetsko prvenstvo (1990. za Jugoslaviju), te dvije olimpijske srebrne medalje u Seoulu (1988. za Jugoslaviju) te u Barceloni (1992. za Hrvatsku). Nakon toga otišao je u NBA ligu, u Chicago Bullse kao izbor tadašnjeg menadžera momčadi Jerryja Krausea i to za 4.3 milijuna američkih dolara godišnje plaće. Budući da su Jordan i Pippen igrali za plaću ispod svojih vrijednosti, Kukoču to nije pomoglo u novom u klubu. Morao se dokazati.

Kad je postigao pobjednički koš u trećoj utakmici polufinala Istočne konferencije protiv Knicksa više nije osjećao  animozitet. S Chicago Bullsima tri puta je osvojio titulu NBA prvaka. 13 sezona je odigrao u NBA,  1999. Kukoč je bio prvi strijelac, skakač i asistent Bullsa.

Zbog stila i fizičke nezgrapnosti američki mediji su ga prozvali Pink Panther, zatim „konobar“  zbog načina na koji loptama posluživao suigrače itd. Poslije Bullsa, igrao je  za Philadelphiju, Atlantu i Milwaukee. Karijeru je završio 2006.

Uz suprugu Renatu i dvoje djece, sina Marina i kćeri Stella,  provodi dane igrajući golf, a 2010. postao je i izbornik reprezentacije Hrvatske u golfu. U slobodno vrijeme voli pecati.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije