Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PANINI MIJENJA VLASNIKA

Amerikanci poslali ponudu – milijardu dolara za sportske sličice

21.10.2018.
u 13:20

Album Meksiko 1970. je vrlo rijedak i u Hrvatskoj ga ima samo nekoliko kolekcionara. Na e-Bayu mu je trenutačna cijena 4600 dolara, a album talijanske lige iz te godine, čuveni Calciatori može se nabaviti za 800 dolara

Talijanska tvrtka Panini iz Modene mogla bi uskoro promijeniti vlasnika. Naime, jedna američka tvrtka dala je “nemoralnu ponudu” – milijardu dolara za kupnju tvrtke koja se proslavila prodajom albuma i sličica. Od 1961. do danas, sličice su prešle s nogometa prigrlivši i ostale sportove.

Napravivši to, iznjedrile su profit veći od 500 milijuna eura (2017. godine), što raste na 800 milijuna svake parne godine, kada se održava svjetsko ili europsko nogometno prvenstvo. Panini te glasine nije ni potvrdio ni opovrgnuo, bio je bez komentara.

>> Pogledajte galeriju što je navijačica učinila kako bi došla do zajedničke fotografije s Lukom Modrićem

1/16

U ožujku se govorilo o jednom kineskom udruženju (Nou Capital). Riječ je bila o četiri posto, a u prošlosti govorilo se o mogućem spajanju s Toppsom, newyorškom tvrtkom koja proizvodi sličice. Vrijednost joj je procijenjena na više od milijardu eura.

Ove godine bi se trebala zatvoriti unatoč rekordnim rezultatima, između ostaloga i zahvaljujući Svjetskom nogometnom prvenstvu održanom u Rusiji te Panini želi iskoristiti to pozitivno buđenje kolekcionara kako bi shvatio ima li tu kakve mogućnosti za zaradu u slučaju onoga što bi se moglo nazvati drugom promjenom vlasništva. Panini je od 1988. do 1992. bio u vlasništvu engleske tvrtke Maxwel.

– Ta me prodaja malo zabrinjava. Kad se to prvi put dogodilo, došlo je do pada popularnosti i to se odrazilo na kvalitetu sličica. Strah me da se to ne ponovi. Sličice su baš sad dobile novi zamah i opet su postale relevantne na tržištu. Panini nam je drag jer su mnogi od nas rasli uz te sličice i strastveno ih skupljali. I dalje neki rastu uz njih i skupljaju ih istim žarom kao nekad mi – rekao je Marko Zrinjan, administrator najpopularnije Facebook stranice Panini kolekcionari Hrvatska.

>> Pogledajte kako se vatreni zabavljaju u slobodno vrijeme

Inače, tvrtka Panini nastala je 1961. godine kao ideja braće Panini (prvi se album zvao „Velika zbirka sličica nogometaša“ te je imao Nielsa Liedholma na naslovnici albuma). Kako su godine prolazile, tvrtka je postala pravi talijanski fenomen. Onima najmlađima bila je to prava strast, pa je tako Panini postao kult i među onima starijima. Panini je stvorio i neke mitove, kao npr. mit o sličici koju je nemoguće naći – onu vratara Pizzaballe.

U Hrvatskoj je trenutačno veliki hit skupljanje sličica FFA 365 od Paninija koji je nadomjestak za Ligu prvaka koju je prije nekoliko sezona preuzeo Topps.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije