Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izvršni odbor

AIPS osuđuje prijetnje Al Jazeeri i BeIn Sportsu

Al Jazeera
Foto: DPA/PIXSELL
28.06.2017.
u 16:35

"AIPS neće nikada prihvatiti načelo prema kojem politika može ograničavati slobodu govora i slobodu inicijative na polju informacija u bilo kojem dijelu svijeta. Ni jedna vlast ne smije uvjetovati djelovanje sportskih medija"

Izvršni odbor Međunarodnog udruženja sportskih novinara (AIPS) ocijenio je neprihvatljivim zahtjev koalicije Saudijske Arabije, Bahraina, Egipta i Ujedinjenih Arpaskih Emirata da se na njihovom području prekine emitiranje televizijske mreže Al Jazeera i svih njenih mreža među kojima je sportski kanal BeIn. 

"AIPS neće nikada prihvatiti načelo prema kojem politika može ograničavati slobodu govora i slobodu inicijative na polju informacija u bilo kojem dijelu svijeta. Ni jedna vlast ne smije uvjetovati djelovanje sportskih medija", kaže se u priopćenju AIPS-a.

AIPS je također osudio ponašanje pojedinih trenera i igrača koji su odbili razgovarati s novinarima BeIn-a tijekom sportskih natjecanja. 

"Kako je naša primarna uloge obrana profesionalizma i dostojanstva sportskih novinara diljem svijeta, AIPS oštro osuđuje takvo ponašanje. Javnost jedina može suditi o radu sportskih medija i onih koji su se posvetili tome da svoju profesiju i rad održe poštujući naviša etička načela", dodaje AIPS.

"U ovom osjetljvom trenutku za novinarstvo i sport, potrebno je braniti naša prava. U ovom je slučaju također potrebno braniti posao stotine kolega zaposlenih na Al Jazeeri i BeIn Sportsu. I zato se Izvršni odbor AIPS-a nada da međunarodna diplomacija može stvoriti temelje za smanjivanje pritiska u regiji i postizanje rješenja kojim bi se izbjegle nove političke kontroverze", navodi dalje AIPS.

Predsjednik AIPS-a Gianni Merlo je istaknuo kako AIPS ima odlična iskustva u Zaljevu. 

- Katar je ugostio dva kongresa AIPS-a, 2006. i 2016., dva sastanka izvršnog odbora i tri programa za mlade novinare, s tim da je zadnji održan u lipnju u suradnji s Dijamantnom ligom Međunarodne atletske federacije (IAAF). U Ujedinjenim Arapskim Emiratima AIPS je također organizirao program za mlade novinare i jedan od najvažnijih događaja kojeg je organiziralo naše udruženje: dodjelu sportske nagrade Pearl 2015. u suradnji s Abu Dhabi Media. Tom prigodom prikazani novinarski sadržaj i otvorenost prema slobodi izražavanja bili su nevjerojatni - rekao je Merlo i dodao:

- Neopisivo iskustvo za nas. Bahrain je bio domaćin još jednog sastanka izvršnog odbora AIPS-a, a sudjelovali smo i na događajima u Kuvajtu, Omanu i Saudijskoj Arabiji, pokazavši tako pozitivne odnose AIPS-a s udruženjima s područja Zaljeva. Posljednjih nekoliko godina, svjedočili smo pozitivnom razvoju sportskog novinarstva u tim zemljama što znači da ne možemo prihvatiti da politička oluja beskonačno blokira taj razvoj. Generacije mladih kolega će patiti, što je neprihvatljivo. Sigurni smo da je ovo točka oko koje  se svi možemo složiti i nadamo se da će dijalog prevladati opasne vjetrove rata - kazao je Gianni Merlo.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije