Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
loša godina

Lubenice dozrele s tri tjedna kašnjenja

lubenice,Gordana Mihaljević
Foto: Branimir Bradarić
04.08.2014.
u 17:15

Usprkos kišama, lubenice su iznimno slatke, ali i izrazito velike. Gotovo je nemoguće pronaći lubenicu lakšu 
od 10 kilograma

Poput proizvođača lubenica u okolici Metkovića, kojima zbog obilnih kiša trunu lubenice i imaju velike gubitke, i proizvođači lubenica u Slavoniji muku muče s velikim količinama vode. Kažu kako su velike količine vlage u zemlji, a onda i hladnoga vjetra koji je često pratio kiše, rezultirao velikim gubicima i kašnjenju sazrijevanja lubenica pa samim tim i prodaje.

– Na samome početku sezone imali smo velikih problema. Zbog kiše i vlage morali smo presađivati sve zasade ranih lubenica. Velike štete pravio nam je i hladni vjetar. Sve to rezultiralo je da urod kasni neka tri tjedna, kaže Gordana Mihaljević iz Nuštra, vlasnica OPG-a Mihaljević koji imaju oko tri hektara pod zasadima lubenica. Podsjeća i na stalne probleme s vranama, zečevima i miševima, a ove godine bilo je problema i s crvima koji su napali zasade. U međuvremenu se situacija normalizirala, ali su izgubljena prva tri tjedna kada se zapravo bilježi glavnina zarade jer nemaju svi lubenica u prodaji. Prodajne cijene lubenica su pale i sada su u pravilu dvije kune po kilogramu te su sasvim prihvatljive građanima.

– To je cijena koja pokriva troškove proizvodnje s obzirom na to da je riječ o kulturi koja je iznimno zahtjevna. Sada se samo nadamo da ćemo zbog specifične godine imati dužu sezonu, odnosno, da ćemo lubenica za prodaju imati sve do rujna – ističe Mihaljević. Koliko god godina bila specifična, lubenice su i ove godine iznimno slatke i, zanimljivo, izrazito velike. Takva godina ili nešto drugo razlog je što je postalo gotovo nemoguće kupiti lubenicu manju od 9-10 kilograma.

>>Mali proizvođači ovisni o Agrokorovu otkupu: Grci srušili cijenu lubenica

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije