Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dolina Neretve

Mali proizvođači ovisni o Agrokorovu otkupu: Grci srušili cijenu lubenica

lubenice
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
19.07.2014.
u 09:15

Varljivo ljeto i uvoz odgodili neretvansku berbu i snizili otkup za 50 lipa po kilogramu.

Vremenske nepogode u svibnju i lipnju nisu išle na ruku proizvođačima, a sada ni potrošačima, žale se domaći proizvođači lubenica. Varljivo ljeto na neretvanskom je području odgodilo berbu prvih lubenica za dva tjedna, zbog čega se startalo s čak 50 lipa nižom otkupnom cijenom u odnosu na lanjskih 2,30 kuna za kilogram.

A kako se u nedostatku velikih vrućina ni kupci nisu previše pomamili za slatkim plodovima, zbog zasićenosti tržišta, koje je zatrpano i grčkim, albanskim i makedonskim lubenicama, u neretvanskom se kraju već nekoliko dana stoji i s otkupom, kojega je zadnja cijena bila 1,50 kuna za kilogram, objašnjava proizvođač Miodrag Kiridžija iz Opuzena.

U Slavoniji je pak cijena pala već na 1,10 kuna pa Mirko Bošković i Ivan Stepić iz Cerne tvrde kako ih po takvim podcjenjivačkim cijenama neće dati. – Većina lubenica u trgovačkim je lancima u ovom trenutku iz Grčke i uskoro im prolazi rok pa ih daju u bescijenje na akcijama, a nama je otkup ispod 1,50 kuna čisti gubitak – objašnjava Bošković, dok u Neretvi strahuju da bi lubenice uskoro mogle doći i na kunu za kilogram.

Slatka godina

– To se ranijih godina kompenziralo visokom početnom cijenom. No činjenica je da smo danas na slobodnom tržištu u kojega smo ušli nepripremljeni. Nismo izgradili sustav koji bi štitio domaću proizvodnju pa nam ne preostaje ništa drugo nego da se nadamo da će i ove godine većinu proizvodnje otkupiti Agrokorova Kor Neretva. U suprotnom, ni Bog nam ne može pomoći – tvrdi pak Kiridžija.

Lani je, zbog tuče i velikih kiša urod lubenica bio loš, a i kvaliteta je podbacila. Ova je godina dobra, lubenice su slatke i dobrog izgleda. Jedino što ih je zbog loše lanjske sezone posađeno 20% manje pa se na području od Metkovića do Ploča na 250 hektara površine očekuje berba oko 10.000 tona lubenica, oko 1,2 milijuna komada prosječne težine 8 do 10 kilograma. Proizvođači se tuže kako su ulaganja u proizvodnju lubenica i 30 posto veća u odnosu na ostale povrtlarske kulture, oko 40 tisuća kuna po hektaru i zahtijevaju dosta fizičkog rada, a rizik je uzgoja vrlo visok.

Slavonci u šparogama

Zbog toga ih se sve više u Slavoniji opredjeljuje za šparoge, a u donjem dijelu Neretve za plasteničku i stakleničku proizvodnju sezonskog voća i povrća.

U Kor Neretvi kažu kako će i uz kašnjenje sezone kroz Konzumovu maloprodajnu mrežu plasirati više od polovice neretvanskog uroda, oko 6000 tona lubenica koje su iznimne kvalitete. Najveći udio u otkupu, oko 90 posto, čine lubenice sorte Fantazia, duguljaste i krupnog ploda težine od 8 do 12 kilograma, te manji dio okruglastih lubenica sorte Romanica, između 8 i 10 kilograma. Kao raritet u ponudi ove godine su pak mini lubenice Bonanca do 2,5 kilograma, koje su tanje kore i intenzivnijeg okusa, bez sjemenki, a proizvode ih Konzumovi kooperanti u dolini Neretve i u Zadru.

>>Majica s ananasom, haljina s narančom, špagerice s bananom...Ovo ljeto 'voćnu salatu' nabacite na sebe

>>Kroz 5 jednostavnih koraka prepoznajte je li lubenica zrela, slatka i sočna

Komentara 6

RT
robi.topalovic
10:10 19.07.2014.

ala si jako pametan ti njemče svi ste face u njemačkoj dođi radi u hrvatskoj i živi u njemačkoj pa da te vidim joj kakvi seljoberi!

NE
neverane
14:42 20.07.2014.

Trenutačna situacija je takva da kisela lubenica od cca 10 kg u maloprodaji košta 30 kuna. Adio pameti.

Avatar Getrib
Getrib
12:58 23.07.2014.

Naši proizvođaći lubenica (kao i drugih povrtljarskih i poljoprivrednih proizvoda) ponašaju se kao kumice na placu, ako je mala ponuda zbog lošeg uroda, dižemo cijene.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije