Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
jabuka ne pada daleko od stabla

Tko su nasljednici naših poznatih glazbenika? Krenuli su njihovim stopama, a za neke od njih će se tek čuti

Foto: Miroslav Lelas/Dusko Jaramaz/Igor Soban/Ivo Cagalj//PIXSELL/Instagram
1/9
03.08.2022.
u 08:00

Zvonimir Bebek već dulje nastupa s ocem Željkom. Miroslav Škoro najavio je da je možda vrijeme da se povuče iz glazbe, a njegov sin Matija tek započinje svoju glazbenu priču. Rando Stipišić, sin Zlatana Stipišića, s Lukom Mrduljašem (24), sinom skladatelja Tomislava Mrduljaša (60), osnovao je isprva bend RadioWho, a prošle godine zajedno su predstavili i novi, alternativni rock-bend The Blooms. Hana Huljić-Grašo često surađuje s ocem Tončijem.

"Glazba nije profesija, već način života", riječi su koje se često čuju, pa tako nerijetko svjedočimo da djeca glazbenika izaberu istu profesiju kao i njihovi roditelji, a kako i ne bi kada su cijeli život okruženi takvim načinom života. Na našoj estradi puno je mladih i talentiranih glazbenika koji su odlučili krenuti stopama svojih roditelja glazbenika i istražili smo koliko su uspješni u tome i što slavni roditelji kažu na njihov životni odabir.

Obitelj, ali i suradnici

Trenutačno je možda najpoznatije dijete glazbenika u Hrvatskoj skladateljica Hana Huljić (31), koja je prije koji tjedan postala majka malene Albe koju je dobila u braku s Petrom Grašom (46). Glazbena obitelj Huljić u glazbi je cijeli život pa ne čudi da je i Hana od malih nogu krenula istim smjerom. Hana i njezin otac Tonči nerijetko i surađuju, a tako je bilo i za njihovo kapitalno djelo "Misu Mediterana". Skladala je, orkestrirala i uz pratnju ženskog zbora otpjevala treći dio "Mise", Dies irae. - Presretna sam bila kada sam vidjela ponos u njegovim očima - kazala je Hana na promociji tog djela u rodnom Splitu. Ocu i kćeri nije to bilo prvi put da su skladali zajedno, a Hana ne krije da unatoč razilaženju u radu, uvijek nađe s njim zajednički jezik. - Svatko ima svoje stavove o skladanju, ali dosta smo i slični. Kad ja slušam njegove ili on moje radove, shvatimo da imamo sličan stil razmišljanja o gibanju melodije ili završetka neke fraze - kazala je i dodala da uvijek nekako na kraju shvati da je on bio u pravu. A kako s Dalmatincima to obično biva, kada jedno drugome nešto sugeriraju, uvijek si izravno kažu sve, pa čak i ono negativno. - Mi u kući ne govorimo u rukavicama, odmah si izravno možemo reći: "E ovo ti ništa ne valja!". Međutim, to bude rijetko, a ako netko kaže da nešto ne valja, onda to doista i ne valja - naglasila je. Hana je prve glazbene korake napravila pjevajući prateće vokale na albumima slavnog Šibenčanina Maksima Mrvice, grupi Magazin, ali i ocu Tončiju. Nakon što je stekla popularnost zahvaljujući seriji "Stella" u kojoj je imala i manju ulogu, Hana i njezin sadašnji suprug Grašo snimili su pjesmu "Srce za vodiča" koja je odmah postala hit. Spot za tu pjesmu ima više od 8 milijuna pregleda na YouTubeu. Kasnije, pod umjetničkim imenom Hana Who, objavila je singlove" Alice", "Superman", "Sedmo nebo", "Noć bez snova", "Drama Queen", ali i pjesmu "Boje - Colours", za koju je snimila spot u četvrtom mjesecu trudnoće.

Prema uzoru na svoga slavnog oca Željka Bebeka (76), glazbenim putem krenuo je i njegov sin Zvonimir (19). Kao najmlađi član Bebekova benda, već više od četiri godine on se s ocem penje na binu. - Zvone je sada na početku glazbene karijere i ne sumnjam da će biti uspješan. Mlad je i morat će još mnogo i naporno raditi. Talent ima, vrijedan je i ambiciozan, ima sjajne profesore na Rock akademiji i ja ga pozorno pratim. Publika ga prepoznaje i daje mu na svakome koncertu veliku podršku. Hit je na društvenim mrežama... No njegovo vrijeme tek dolazi - rekao nam je Bebek. Zvonimir nije propustio ni predstavljanje očeve knjige i autobiografije "U inat svima" koja je izišla u izdanju Večernjeg lista.

Sa svojim sinom Matijom surađuje i glazbenik i političar Miroslav Škoro (60) koji je već odlučio njemu ostaviti mjesto na glazbenoj sceni. Naime, na humanitarnom koncertu u travnju najavio je da bi uskoro mogao završiti glazbenu karijeru. - Moj sin će dalje svirati, kao i njegova klapa, a ja ću kao što pjesma kaže – dok život juri, ja ću lagano – pojasnio je Škoro za IN magazin. Sa sinom Matijom u pandemiji snimio je obradu hita jednog od najpopularnijih glazbenika bivše Jugoslavije, crnogorskog pjevača Miladina Šobića ''Džemper za vinograd'', koju su posvetili svima oboljelima od virusa. Škoro je prije toga sa sinom otpjevao i svoju pjesmu ''Heroji ne plaču''.

"Imponira kad pitaju za savjet"

Očevim stopama krenuo je i Rando, 24-godišnji sin legendarnog pjevača i skladatelja Zlatana Stipišića Gibonnija (53), koji se zaljubio u gitaru. Već godinama svira u bendu RadioWho, a njegov poznati otac odavno je prepoznao svoje karakteristike. Inače, RadioWho je grupa u kojoj je svirao s još jednim glazbenim nasljednikom, Lukom Mrduljašem (24), sinom skladatelja Tomislava Mrduljaša (60). Prošle godine zajedno su predstavili i novi, alternativni rock-bend The Blooms, pravo osvježenje na sceni. Gibonni je još prije šest godina rekao da nikada nije siguran što bi sinu savjetovao. – On se počeo baviti glazbom, ali ja ne znam što da mu prenesem. Možda ovako stručno, o harmoniji. On svira, on je pametniji od oca – rekao je tada Gibonni za RTL. Sinovi poznatog skladatelja, aranžera i producenta Branimira Mihaljevića (47), Matej i Marko, također su u glazbenim vodama. Ponosi se njima, pogotovo što ih nije sam gurao u glazbu, već je to uvijek bila njihova želja. - Pokušavam ne utjecati na njihov glazbeni izričaj, a sretan sam i imponira mi kad me pitaju za savjet - rekao je Branimir jednom prilikom. Matej je mlađi i svira violinu na većini velikih koncerata kod nas koji to zahtijevaju pa ga se tako moglo vidjeti i na koncertima Željka Bebeka, Severine, Damira Urbana i mnogih drugih. Marko je stariji, svira klavir i gitaru i često ocu pomaže u studiju, a surađivali su ravnopravno na nekim projektima i uvijek mu gostuje na koncertima, primjerice na koncertu "Očevi i sinovi" kada su svirali s Bebekom i njegovim sinom Zvonimirom.

Usred pandemije javnosti se predstavilo i najmlađe dijete glazbenika Siniše Vuce, njegova kći Brigita (23). U prosincu 2020. objavljeno je da će se Brigita predstaviti na Dori 2021. s pjesmom "Noći pijane", a ušla je i u povijest kao prva trap-glazbenica na Dori. A glazba nije strana ni njegovu sinu Vilibaldu (25) koji je zapravo nogometaš. Pojavio se bio u gostujućoj ulozi u showu "Ples sa zvijezdama", a na nedavno održanom Splitskom festivalu predstavio je publici svoj debitantski singl "Ludo srce".

- Doista volim glazbu. Volim pjevati, svirati, plesati, uglavnom sve što je vezano uz to. Sviram gitaru i često na druženjima i zabavama s ekipom zasviramo i zapjevamo pa tako podignemo atmosferu. Što se tiče moje glazbene karijere, i to je moguće i možda i bude nekih nastupa i projekata - najavio je.

A kako ne spomenuti i kćer hrvatske glazbene legende Miše Kovača (81) - Ivanu Kovač (44). Na glazbenoj sceni pojavila se potkraj 2006. s ocem u duetu "Nema mi do tebe". Iste godine postala je pjevačica grupe Magazin, a 2010. započela je solokarijeru. – Danas su rijetke cure koje pjevaju, a da su odjevene. Moja kći je jedna od njih - rekao je tada Mišo.

VIDEO>>Bojana Gregorić Vejzović pokazala kako izgleda kada je sama svoj frizer

Komentara 1

DU
Deleted user
17:30 03.08.2022.

Niti jedna navedna nasljednica /nasljednik nije se primakao poznatim očevima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije