Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Neponovljiv

Prošlo je osam godina od smrti Arsena Dedića koji se u mladosti krio pod dva pseudonima

Sedma obljetnica smrti hrvatskog kantautora Arsena Dedića
Foto: Zarko Basic/PIXSELL
1/11
17.08.2023.
u 11:13

Arsen Dedić preminuo je u 78. godini života 17. kolovoza 2015. godine od posljedica sepse u KBC-u Zagreb. U tu je bolnicu veliki kantautor zaprimljen 29. srpnja, od kada se liječio. Stanje se, međutim, dalje kompliciralo i liječnici su procijenili da njegov organizam nije u mogućnosti podnijeti još jedan operativni zahvat.

Prošlo je točno osam godina otkako nas je napustio naš legendarni  skladatelj, književnik, prevoditelj, pjesnik i kantautor Arsen Dedić.  "Ne daj se Ines", "Sve što znaš o meni", "Djevojka iz mog kraja", "Otkako te ne volim", "Tvoje nježne godine" samo je mali, mali dio skladbi koje nam je ovaj rođeni Šibenčanin ostavio u nasljeđe, a svoj je glazbeni trag ostavio i u brojnim filmovima i to mu je donijelo i dvije Zlatne arene u Puli.  Arsen je u rodnom Šibeniku odrastao u priličnoj neimaštini. Otac je bio zidar i amaterski glazbenik, a majka divna, ali gotovo nepismena žena.

- Svirao sam u gradskom orkestru, u Šibenskoj narodnoj glazbi. Znaš, na državne praznike svirale su se budnice ujutro u 6, pa onda koncerti, a sprovoda bezbroj sam svirao. I malo-pomalo svirao sam u odličnom kazališnom orkestru. Svirali smo tamo ja, moj profesor i moj otac. Prva predstava u kojoj sam svirao bila je ‘Grofica Marica’, poznata opereta -  ispričao je Arsen našem novinaru Toniju Volariću za dokumentarni film koji je radio za Glazbeni savez Unison.

Nakon završene osnovne i srednje škole u Šibeniku, odlazi na studij u Zagreb gdje je najprije upisao studij prava, a potom odlučuje studirati i glazbu točnije upisuje flautu na Muzičkoj akademiji.  Uskoro upoznaje Zdenka Runjića i na Splitskom festivalu 1963. izvodi njegovu pjesmu “Čovjeka od soli”. Njegova pjesma “Kuća pored mora” osvaja na Splitskom festivalu 1964. prvu nagradu žirija i drugu nagradu publike. Iste godine na Zagrebačkom festivalu izvodi pjesmu “Moderato cantabile”, a uskoro upoznaje talijanskoga kantautora Sergia Endriga. Zanimljivo je da je Arsen u ranoj mladosti pisao pod pseudonimima Igor Krimov i Luka Juras.

Prije nego je počeo vezu s ljubavi svog života Gabi Novak Arsen je bio u braku u kojem je dobio kćer Sandru. Gabi Novak i Arsen bili su bliski prijatelji cijelo desetljeće. - Simpatija je jednostavno prerasla u jednu vezu. Ja sam bila ovako malo zabrinuta i tako, svi smo se iznenadili, i muzičari su se iznenadili. Međutim, mi smo se vratili i obavijestili kompletnu familiju, koja nas je čekala nakon dva mjeseca na aerodromu, da smo mi zajedno i da dolazimo, samo što nismo oženjeni, dolazimo kao par - rekla je Gabi u spomenutom dokumentarcu.  Kum na vjenčanju s Gabi bio mu je talijanski pjevač Gino Paoli, s kojim je Arsen 1969. na Splitskom festivalu izveo pjesmu “Vraćam se” i u braku s Gabi je dobio sina Matiju. Arsen je ozbiljne zdravstvene probleme imao početkom 2000-ih i morao je ići na presađivanje jetre. 

- Ja nisam niti jednoga časa osjetio strah od onoga što me čeka pri toj operaciji mada je ona bila, moglo bi se reći, biti ili ne biti. Ja sam se stalno koncentrirao na rad, ja sam tamo napravio radnu sobu od bolesničke sobe. Tamo su bili televizori, CD playeri, kasetofoni, knjige koje su mi iz Zagreba donosili da čitam - prisjetio se tog perioda Arsen.

Arsen Dedić preminuo je u 78. godini života 17. kolovoza 2015. godine od posljedica sepse u KBC-u Zagreb. U tu je bolnicu veliki kantautor zaprimljen 29. srpnja, od kada se liječio. Stanje se, međutim, dalje kompliciralo i liječnici su procijenili da njegov organizam nije u mogućnosti podnijeti još jedan operativni zahvat. 

Kao i u svim slučajevima sepse, organi su jedan po jedan otkazivali. Glazbenik je reanimiran, no nakon višetjednog liječenja preminuo je u istoj bolnici. Uz Arsena je cijelo vrijeme tijekom njegova boravka u bolnici bila supruga Gabi Novak s kojom je glazbenik bio u skladnom braku 42 godine, a poruke podrške neprestano su mu upućivali i sin Matija, snaha Marina  i unuka Lu.

VIDEO Mijoković iskreno: Prije ovga nisam znala ni pričati, za sve sam bila glupa Simona

Komentara 3

Avatar 365dias
365dias
12:06 17.08.2023.

Veliki, veliki Arsen!!

Avatar krcedolac
krcedolac
11:34 17.08.2023.

Daleko najveći u odnosu na mnoge za kojima se kolektivno rida.... Bio je kantautor, školovani glazbenik, pisac glazbe za film, tv i k tome još autor nekoliko pjesničkih zbirki. Napisao je najbolju ljubavnu pjesmu u Hrvata...intelektualac par exellance. Dakle svee su to dobri razlozi da ga se što prije zaboravi.

Avatar Art of Noise
Art of Noise
12:40 17.08.2023.

Tekstualno, za mene, odličan. Glazbeno predosadan.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije