Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PODACI ZAMP-A

Objavljena lista najuspješnijih glazbenih autora u zemlji, evo tko je najviše zaradio

Zagreb: ZAMP objavio listu deset najuspješnijih autora u Hrvatskoj, nagrada Matiji Cveku za najuspješnijeg izvođača
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL
1/7
29.06.2023.
u 13:30

– "Trebaš li me" definitivno je pomaknula moje granice u svakom smislu. Osigurala je predivne potvrde od strane publike i struke, učvrstila moju poziciju kao autora i izvođača te, nadam se, označila jedan period hrvatske pop-glazbe. Zahvalan sam pjesmi što je proizašla iz mojih misli, zahvalan sam Eni koja ju je donijela na najposebniji mogući način te Zvonimiru Husnjaku Z++ koji ju je oblikovao uvjerljivo, suvereno i u skladu s vremenom u kojem živimo – izjavio je Matija Cvek.

Hit “Trebaš li me” u izvedbi Eni Jurišić i Matije Cveka i službeno je najemitiranija pjesma domaćih autora u 2022. godini prema podacima stručne službe Hrvatskog društva skladatelja ZAMP predstavljenima danas u Zagrebu. 

Obradivši ukupno 294.157 djela te više od 17,6 milijuna njihovih izvedbi na koncertima te radijskom i televizijskom eteru, služba ZAMP, uz poslovne rezultate 2022. godine, predstavlja najuspješnije autore i najemitiranije pjesme koje predvodi autorska suradnja Matije Cveka i producenta Zvonimira Husnjaka, poznatijeg kao Z++.

Najslusanija domaca pjesma u 2022. godina bila je "Trebas li me" autora Matije Cveka i Eni Jurisic. Drugo mjesto zauzeo je Parni valjak sa svojom pjesmom "Ponovo", a treci je Massimo s "Mali krug velikih ljudi". Matija Cvek autor je cak dvije pjesme koje su usle u top 10. Infografika pokazuje i top 10 domacih autora pjesama koji su najvise zaradili u prosloj godini. Photo: Stjepan Banovic/PIXSELL
Foto: Stjepan Banovic/PIXSELL

Nakon osvojenih Porina i Cesarice, ovo je još jedno u nizu priznanja za hit koji je proveo čak 20 tjedana na prvom mjestu HR TOP 40 liste singlova.

– "Trebaš li me" definitivno je pomaknula moje granice u svakom smislu. Osigurala je predivne potvrde od strane publike i struke, učvrstila moju poziciju kao autora i izvođača te, nadam se, označila jedan period hrvatske pop-glazbe. Zahvalan sam pjesmi što je proizašla iz mojih misli, zahvalan sam Eni koja ju je donijela na najposebniji mogući način te Zvonimiru Husnjaku Z++ koji ju je oblikovao uvjerljivo, suvereno i u skladu s vremenom u kojem živimo – izjavio je Matija Cvek.

Posljednja pjesma koju je Parni Valjak snimio s Akijem Rahimovskim, “Ponovo” (autor glazbe i teksta Husein Hasanefendić), druga je najemitiranija domaća pjesma prošle godine, a slijedi još jedno ime koje nas je prerano napustilo – Massimo i njegova izvedba hita “Mali krug velikih ljudi” autora Ivana Dečaka.

VEZANI ČLANCI: 

Detourova pobjednička pjesma 69. Zagrebačkog festivala, “Nekad je bilo bolje” autora Nenada Borgudana, na četvrtom je mjestu. Iza nje su Silente i “Poljubi me za kraj” (autori Tibor i Sanin Karamehmedović), zatim “Je l'’ ti reka ‘ko?” u izvedbi Petra Graše koji je, uz Vjekoslavu i Tonča Huljića, i autor pjesme. Sedma je “Refužo” autora Ive Jagnjića i njegovog benda Dalmatino, a osma Massimova “Zamisli” čiju je inicijalnu ideju Rajka Dujmića završio Ivan Dečak. Uspješnica prošlogodišnjeg Splitskog festivala “Jube moja znaj” (autori Neno Belan, Nikša Sviličić) u izvedbi Nene Belana i Fiumensa na devetom je mjestu, a listu zatvara još jedna pjesma sa Zagrebačkog festivala, i to onog iz 2021. godine: “Ptice” Matije Cveka koju je napisao u suradnji s Alanom Dovićem. 
Na medijskoj konferenciji je Nenad Marčec, direktor HDS ZAMP-a, uručio Cveku, autoru dviju pjesama u prošlogodišnjih top 10, mikrofon kao prigodan dar. S njim će se, rekao je Marčec, „u budućnosti glas ovog uspješnog glazbenika još bolje čuti. Drago nam je što je ovaj vrijedan i talentiran umjetnik sa svojim suradnicima zadnjih godina osvježio glazbenu scenu. Nama u HDS ZAMP-u nastupima, javnim emitiranjem i online streamanjem svojih pjesama daje sve više posla, ali kao „glas autora“ čija prava ostvarujemo, to svakako podržavamo.“

Listu od deset najuspješnijih autora u Hrvatskoj čine imena s bogatim katalogom pjesmama iza kojih su desetljeća hitova koji se i danas rado slušaju u domaćem eteru. To su, abecednim redom imena: Ante Pecotić, Branimir Mihaljević, Husein Hasanefendić Hus, Miro Buljan, Neno Belan, Predrag Martinjak, Tonči i Vjekoslava Huljić, Zdenko Runjić te Zlatan Stipišić Gibonni.
Najzastupljeniji regionalni autori u domaćem eteru su Dušan Bačić, Edin Šaran, Momčilo Bajagić Bajaga, Nedim Babović i Zlatko Arslanagić.

Najslusanija strana pjesma u Hrvatskoj prosle godine bila je "Cold Heart" Eltona Johna i Due Lipe, na drugom mjestu je "Bam Bam" Camile Cabello i Eda Sheerana, a na trecem "As it Was" Harryja Stylesa. Ed Sheeran nasao se i na 6. mjestu ove ljestvice s pjesmom "Bad Habits", te na 8. mjestu s pjesmom "Shivers". Britanska pjevacica Dua Lipa takodjer ima jos jednu pjesmu u top 10 i to "Love again" koja je na 10. mjestu najslusanijih. Infografika jos pokazuje i top 5 regionalnih autora po zaradi te top 5 stranih autora po zaradi u 2022. godini. Photo: Stjepan Banovic/PIXSELL
Foto: Stjepan Banovic/PIXSELL
Pet najpopularnijih inozemnih autora u Hrvatskoj su Bruce Springsteen, Ed Sheeran, Sting, Max Martin te Kevin Richard Parker (Tame Impala). Najemitiranija pjesma inozemnih autora u Hrvatskoj u 2022. bila je “Cold heart” Dua Lipe i Eltona Johna.
Uz to, primjetan je i rast od prodaje glazbenih licencija poslovnim korisnicima poput hotelijera, ugostitelja i obrta od 47 posto.

Sluzba ZAMP Hrvatskog drustva skladatelja objavila je rezultate svog poslovanja za 2022. godinu. Ukupno, u prosloj su godini ostvareni ukupni prihodi u iznosu od u iznosu od 165.068.146,63 kuna (21.908.308,00 eura) sto predstavlja rast od gotovo 38 milijuna kuna (5 milijuna eura), odnosno 29,83 posto. U pojedinim segmentima autorskih prava, prednjace koncerti s kojih su autorski prihodi porasli za gotovo 300 posto te priredbe s rastom od 130 posto. Tako da je 2022. bila rekordna godina. Photo: Stjepan Banovic/PIXSELL
Foto: Stjepan Banovic/PIXSELL

Prava mehaničke reprodukcije nastavljaju trend pada, no raste prihod od online i digitalnih prava i to za 53, 9 posto. Lani je tako prihod u kategoriji ''internetski i glazbeni VoD servisi'' premašio 1,61 milijun eura. 

VIDEO: Marko Kutlić o dojmovima nakon nastupa na Melodijama Jadrana 

Komentara 2

DU
Deleted user
13:50 29.06.2023.

Već 20 godinja uvijek ista ekipa na listi najbolje zarade. Je li moguće da smo toliko netalentirani da se ne pojavi netko novi skine nekoga od ovih koji ruku na srce ne rade ništa naročito dobro

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije