Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZARAZNA MELODIJA

Ne možete prestati pjevušiti "Despacito"? Niste jedini

Despacito
Foto: Screenshot
1/4
26.09.2017.
u 22:51

Mozak je najranjiviji na zarazne melodije kada radi ispod kapaciteta, kaže profesor Michael Oehler, predsjednik njemačkog društva za glazbenu psihologiju.

Svima nam se to dogodilo, čujemo pjesmu i onda je ne možemo izbaciti iz glave. Njemački znanstvenik zna zašto se to događa i kako se boriti s "bubama u uhu".

Mozak je najranjiviji na zarazne melodije kada radi ispod kapaciteta, kaže profesor Michael Oehler, predsjednik njemačkog društva za glazbenu psihologiju.

Ulaze li vam bube u uho često ili nešto rjeđe, ovisi o slušnom pamćenju. "Ako vam je ono dobro razvijeno, bit će te skloniji tome da vam neke pjesme 'zaglave' u glavi", kaže Oehler.

Ima pjesama koje su zaraznije od drugih, a to ponajviše ovisi o melodiji i brzini, dodaje profesor.

Kako bi se mozak oslobodio zarazne pjesme, treba ga okupirati nečim drugim, primjerice čitanjem, rekao je Oehler.

No, nipošto nemojte početi plesati - kretanje uz glazbu produžit će boravak bube u glavi. Ali zato može pomoći u kretanje u kontraritmu.  

Ako se sa zaraznom pjesmom možete suočiti, dobra je ideja poslušati je cijelu još jednom.

Komentara 2

Avatar Ironman0105
Ironman0105
07:25 27.09.2017.

interesantno kako su vecernjem uvijeku uhu komunisticke pjesme....nikad ljubavne, nkad nostalgicne,,,uvijek kubanske komunistice.......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije