Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Eurosong

Naš glazbeni kritičar Hrvoje Horvat preslušao je pjesme s Dore, a ovo su njegove ocjene

12.02.2021.
u 08:00

Jasno je da Mia Negovetić (dolje), Ella Orešković (u sredini desno), Filip Rudan (dolje desno), Ashley Colurn i Bojan Jambrošić (gore desno) imaju pjesme koje bi mogle nešto značiti na Eurosongu premda neće puno značiti Dorinu žiriju.

Sjećate li se Abbe, Johnnyja Logana ili Rajka Dujmića? Ti ljudi pobjeđivali su na Eurovizijama s jakim pjesmama, možda konfekcijski skrojenim - izuzev, dakako, Abbe - ali svejedno jakim i pamtljivim. Vizija se u međuvremenu promijenila, pa danas važe drugačija pravila. I “štos” pjesma, natrpana etno zvukom, ili neka vizualna kreacija pod maskama lako mogu pobijediti. No, kao što niti štos nije dobar ako nije duhovit, tako ni “normalna” pjesma nije dobra ako je dosadna i nema hitoidni potencijal. Stoga je teško biti prorok pa reći što će ove godine dominirati na Eurosongu, ali nije teško biti Nostradamus pa prognozirati da ćemo vjerojatno čuti i vidjeti dosta toga lošega. Ako je nogomet najvažnija sporedna stvar na svijetu, onda je Eurosong najmanje važna “glavna” vijest idućih tjedana, ali se drži. Na domaćem tržištu odlazak na Eurosong često se krivo tumačio, a osnovna nepoznanica bila je zašto se neki ne prijavljuju s ozbiljnim hitovima kakvih tijekom godine znaju provući, nego drugorazrednim materijalom? Ovogodišnja situacija na Dori nije skroz različita, ali srećom ima manje potpuno pogrešnih pristupa nego prijašnjih sezona. Neki su bolji, neki lošiji, ali nitko ne može prognozirati pobjednika i čudne putove domaćih žirija koji se često vode samo njima znanim kriterijima.

1. “RIJEKA” (H. Librenjak – Miki Solus / N. Kraljić) – NINA KRALJIĆ
Prva pa etno; Nina Kraljić kao odlična pjevačica s istaknutom vokalnom pratnjom pokušava na Dori s folklorističkom temom koja zvuči kao da su s njom Ladarice ili Bregovićeve bugarske pjevačice. Čuli smo ovakve kombinacije puno puta, nekad je bilo zanimljivo, danas je predvidljivo i teško je vjerovati da će osvojiti Doru.

2. “RECI MI” (E. Vidović) – ERIC
Mladi Eric u pjesmi stalno ponavlja, “reci mi, reci mi, reci mi tu iz sjene”, pa mu treba reći; radi se o profesionalno skockanoj i aranžiranoj nabrajalici, ali joj fali energije i sadržaja. Jer, da bi se došlo na Eurosong, prvo treba pobijediti Dorin žiri koji će teško odabrati ovakvu pjesmu. Ponekad je greška da se natjecanje Dore koristi kao show-case za izvođače koji nemaju šanse pobijediti.

3. “COME THIS WAY” (S. Reljić Simba – E. Orešković) – ELLA OREŠKOVIĆ
Odlično napravljena i otpjevana pjesma na engleskom koja bi, da je Ella Orešković s nekog jakog anglosaksonskog tržišta, imala šanse postići uspjeh na top-ljestvicama. Ovako, čini se da će ostati zapamćena kao prikladan pokušaj, ali teško da će osvojiti srca i uši Dorina glasačkog tijela iako bi na Eurosongu imala potencijala.

 

4. “COLORS” (B. Georgiev Milanov / B. Brunović) – BERNARDA
Bernarda u latinozvukom obojenoj poskočici koja izuzev boja u naslovu baš i nema nekih originalnih boja u pjesmi. Otprilike kao Shakira, na engleskom jeziku, što nam ne govori koliko je Bernarda dobra, nego koliko je lako kopirati neke prevladavajuće elemente svjetske produkcije. Problem je samo u tome što oni toga imaju na tone.

 

5. “KRIV” (S. Reljić Simba – Fayo) – SANDI CENOV
Prva klasična balada na rasporedu Dorina natjecanja. Ovakvu pjesmu komotno bi mogao snimiti Oliver Mandić ili Prljavo kazalište, na čiju “Brane srušit ću sve” pomalo vuku ambijent i atmosfera pjesme. Ovo bi do neke mjere moglo probiti brane Dorina žirija, ali je konkurencija u tom predjelu muških zvijezda ove godine prilično velika, a rezultat neizvjestan.

 

6. “OCEAN OF LOVE” (A. Pupavac / A. Bjorkman / K. Persson / T. Marić – A. Pupavac) – ToMa
Još jedan pjesmuljak koji pokušava replicirati bezbojnu svjetsku pop produkciju srednje struje, ali to kod nas djeluje potpuno izvan konteksta. Da bi ovakve pjesme uspjele i u svijetu treba ih snimiti neko veliko ime kojemu će se zbog “karaktera” progledati kroz prste. Ovako, čini mi se da će ostati pri kraju Dorina završnog poretka.

 

7. “BLIND” (F. Rudan / A. Franić / H. Domazet – F. Rudan / A. Franić) – FILIP RUDAN
Odlična polubalada kakvu bi za neki romantični film mogao snimiti Bryan Adams s društvom, koja samo pokazuje koliko dobrih mlađih pjevača imamo, s time da je Filip Rudan i koautor pjesme. Uz Ellu Orešković jedna od najurednijih ovogodišnjih pjesama na engleskom jeziku, unutar “nereda” koji vlada na tom terenu.

 

8. “MA ZAMISLI” (P. Martinjak) – BETA SUDAR
Na lanjskom izdanju Dore Beta sudar imala je prilično hitoidnu pop pjesmicu zapakiranu u dobar vizualni nastup. Da se ne radi o slučajnosti pokazuje i ovogodišnja prijava, ali pomak se vidi u tome što bi ovu pjesmu, u drugačijem aranžmanu, mogla snimiti i najveća domaća mlađa zvijezda Mia Dimšić i nitko se ne bi bunio.

 

9. “ZALJUBLJEN” (M. Mirković) – CAMBI
Potpuni koncepcijski promašaj, ne zato što Cambi nisu velesila na domaćoj klapskoj sceni, već zbog toga što neki od ranijih hitova s repertoara nisu sačuvali za nastup na Dori. Prijava s ovako prosječnom i monotonom pjesmom samo je dokaz koliko je nekima važnije pojaviti se na Dori, nego se prijaviti s dobrom pjesmom koja ima neke šanse.

 

10. “SHARE THE LOVE” (I. Škunca – A. Colburn / I. Škunca) – ASHLEY COLBURN & BOJAN JAMBROŠIĆ
Odličan i uredan duet na tragu anglosaksonske produkcije Amerike ili Velike Britanije, na čijem tržištu godišnje ima puno više mjesta za ovakve sirupaste, ali solidne romantične duete. Možda i najprimjerenija pjesma ovogodišnje Dore za odlazak na Eurosong, ali puno toga kod žirija ovisit će o vizualnom dojmu i načinu izvedbe.

11. “NOĆI PIJANE” (B. Vuco) – BRIGITA VUCO
Kao što Siniša Vuco neće postati splitski gradonačelnik, tako će i Brigita Vuco teško pobijediti na Dori. Ali, jer uvijek ima neko “ali”, koliko god bila konfekcijska nabrajalica, otpjevana u rimama kroz autotune efekt glasa, ovakve pjesme dominiraju domaćim klupskim životom i nije nemoguće da se ljeti u natrpanim klubovima zavrti više od drugih.

12. “SHE’S LIKE A DREAM” (M. Negovetić / L. Deb / D. Jamm / D. Kertes) – MIA NEGOVETIĆ
Sad je već potpuno jasno da je Mia Negovetić, uz Ellu Orešković, Filipa Rudana, Ashley Colurn i Bojana Jambrošića, dokaz da je domaći žiri u izboru pjesama za Doru preferirao profesionalno napravljene pjesme koje bi mogle nešto značiti na Eurosongu, mada neće puno značiti Dorinom žiriju. Mia Negovetić prepoznatljivo je lice, pa ima šanse iznenaditi.

 

13. “TICK-TOCK” (B. Mihaljević – M. Cinnamon / T. Buklijaš Bakić) – ALBINA
Jedan od mogućih većih hitova s Dore, pamtljiva pjesama a la Kylie Minogue, čiji vam refren udara u glavi, širi zjenice i nemilosrdno vas prati dok hodate gradom u “jen’-dva” ritmu. Izgleda jednostavno, ali ovo je dokaz hladnog profesionalizma i korištenja jasnog recepta realiziranog s dobrim vokalom. Vizualan dojam mogao bi biti ključan.

 

14. “ZAPJEVAJ, SLOBODA JE!” (K. Rahimovski) – TONY CETINSKI & KIKI RAHIMOVSKI
Šampion “antivakserske” scene Tony Cetinski i Kiki Rahimovski imaju pjesmu koja će teško pobjeći žiriju. Ovo bi komotno mogao snimiti Parni valjak, tako i zvuči, a i poruka “zapjevaj, sloboda je” ima neke nestašne angažiranosti koju mnogi traže, pa vjerojatno i žiriji. S obzirom na to da je Cetinski lani u medijima bio više nego svi ostali zajedno, mogao bi na Dori naplatiti račun.

 

Komentara 4

JA
Jagica
16:33 12.02.2021.

Orešković ili Negovetić idu na Eurosong......niko drugi

Avatar NenadNikolic
NenadNikolic
09:31 12.02.2021.

Mia Negovetić je na prošlom izboru odgurnuta a Kedžo je pobijedio. Mlada Riječanka imala je izvrsnu pjesmu koju je isto tako izvrsno otpjevala. To je bila svjetska pjesma, da je objavljena u nekoj drugoj zemlji bila bi na mnogim top listama. Ta se mlada dama izvrsno razvija i ako prođe ovo početno razdoblje punoljetnosti i izbjegne ludosti, imat će dugu karijeru i cijeli niz hitova. Ima uho, ima glazbeno znanje, ima glas, ima izgled. Ima sve.

MV
Misl@v
08:50 12.02.2021.

Ella ima super početak, ali refren je totalno jeftin i amaterski.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije