Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Kako je plavuša iz susjedstva postala lice s međunarodne tjeralice: Neispričana priča o Jihadi Jane

Jihadi Jane
03.12.2023.
u 08:05

Svatko ima anegdotu o nekoj plavuši, ali ova je zaista fascinantna, od užurbanog zapadnjačkog života do skrovitih tunela džihadizma, priča o Jihadi Jane nikoga ne ostavlja ravnodušnim. A tko je ona?

Kako se obična Amerikanka pretvorila u terorističku prijetnju otkriva neispričana priča o Colleen LaRose. U ožujku 2021., svijet je svjedočio uhićenju dviju Amerikanki, a među njima se isticala upravo LaRose, poznata kao „Jihadi Jane“. S plavom kosom, izrazitim plavim očima i izgledom tipične američke domaćice, nije odavala dojam nekoga tko bi mogao krenuti putem terorizma. Nakon slučajnog susreta s tajanstvenim muškarcem u Amsterdamu koji ju je upoznao s Islamom, njezin život uzeo je neočekivan smjer prema radikalizaciji.

Izvan njezine online ekstremističke prisutnosti, malo toga ukazivalo je na njezinu buduću sudbinu. Odgojena u obitelji srednje klase, djetinjstvo je provela kao mnogi drugi Amerikanci. Međutim, negdje u njezinoj prošlosti, počela se formirati crta radikalizacije, koja je u konačnici dovela do njezinog potpunog preobražaja.

Jedan od značajki njezinog ekstremizma bilo je preuzimanje identiteta „Fatma“. To ime nije samo bilo puki pseudonim, već simbol njezine odanosti radikalnim ideologijama koje je prihvatila. Kroz taj identitet, postala je ključna figura u planovima terorističke ćelije, pokazavši da ekstremizam često ulazi u živote ljudi pod maskom virtualne anonimnosti.

Kada je donijela odluku da se pridruži terorističkim naporima protiv Zapada i bude glasna o svojim uvjerenjima online, do te mjere da je FBI počeo pratiti njezine aktivnosti, LaRose je rekla da se osjećala kao da je konačno pronašla svoju svrhu u životu: „Konačno ću biti na mjestu gdje pripadam. Preživjela sam mnoge stvari koje su me trebale ubiti,“ - izjavila je Colleen: „ali uvijek sam mislila da postoji razlog zašto sam još uvijek živa. Kada sam saznala o Islamu, shvatila sam da je to ono što moram raditi, to je razlog zašto sam toliko dugo živjela.“

U ožujku 2009. godine, operativac Al-Qaide, obučavao ju je za atentatoricu, da bi zatim otputovala u Švedsku i sudjelovala u planiranju ubojstva švedskog karikaturista Larsa Vilksa koji je crtao provokativne slike proroka Muhameda. Odabrana je jer se mogla uklopiti bolje od većine džihadista - s bijelom kožom, plavom kosom, teksaškim naglaskom i američkom putovnicom. Iako je misija propala, za planiranje ubojstva, 2014. osuđena je na deset godina zatvora.

Predanost terorističkim ciljevima uključivala je i pokušaje privlačenja drugih pojedinaca na sličan put, koristeći snagu interneta kao sredstvo regrutiranja. Njezino djelovanje u virtualnom svijetu bilo je jednako opasno kao i akcije na terenu.

Kako je obična Amerikanka postala ključna figura u terorističkim planovima na drugom kontinentu? Ova priča ne samo da istražuje ideološke promjene u LaRoseinom životu, već i propituje kako se društvo suočava s ekstremizmom unutar vlastitih granica.

Njen životni put ispričan je u filmu „Jihadi Jane“ koji ne samo da razotkriva unutarnje radnje oštećene terorističke ćelije, već i nudi dublji uvid u dinamiku pojedinca koji se transformira u ekstremista. Kroz zapanjujući prikaz Amerike nakon 11. rujna, gledatelji će doživjeti intrigantnu napetost između virtualnog i stvarnog svijeta, suočavajući se s neizvjesnostima koje moderno doba donosi u globalnoj borbi protiv terorizma. Mračni kutci internetskog radikalizma, pitanje odgovornosti društva u prevenciji takvih transformacija čekaju vas 4. 12. u 21:50 na DOX TV-u, a ako ste propustili taj datum, ne brinite repriza je na rasporedu 6. 12. u 03:00.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije