Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
73 PRIČE O ALBUMIMA

Josipa, Radojka, Meri, Ljupka i Gabi trebale su biti svjetske zvijezde

Foto: PIXSELL
1/9
11.11.2021.
u 07:00

– Glavna odlika i težina tekstova u knjizi, baš kao i radijskom serijalu, nije u čistim biografskim podacima ni bombastičnim otkrićima. Naprotiv, usredotočili smo se na razgovor o glazbi. Naravno, u slučaju Josipe Lisac ne postoji granica između glazbe, njezine scenske pojavnosti i svakodnevnog života, jer njezin život u pravom smislu riječi jest glazba, pjesma i publika - kazao je Turkalj

Krajem listopada u Hrvatskoj je proslavljen četvrti Nacionalni dan albuma u čast 73. rođendana toga glazbenog formata koji je nadišao sve trendove tijekom desetljeća postojanja i ostao jedan od glavnih alata razvoja glazbene umjetnosti općenito.

Tim povodom Hrvatska diskografska udruga u suradnji s diskografskim kućama, autorima i izvođačima provodi niz aktivnosti, a jedna od njih, sad već tradicionalna, je izdavanje knjige koja slavi glazbu. Ove godine Nacionalni dan albuma posvećen je ženama koje su doprinijele razvoju i promociji glazbe u Hrvatskoj te svojim opusom obogatile domaću diskografiju. Knjiga ‘73 priče o albumima – žene u glazbi, stihu i interpretaciji’ donosi 36 zanimljivih intervjua sa ženama koje su na razne načine obilježile hrvatsku glazbenu scenu, a autor knjige je Zlatko Turkalj Turki. Knjiga će biti predstavljena danas od 18 sati u Zagrebu u sklopu ovogodišnjeg Interlibera.

– Velika je sreća imati u svojem okružju ljude i prijatelje koji su veliki zaljubljenici u glazbu. Ljude kojima je baš kao i meni glazba posao, odnosno ljubav i život. Kako je HRT član European Broadcasting Uniona, a neke od članica u svojim radijskim programima bavile su se temom žena u glazbenom svijetu, odlučio sam predstaviti dame koje su u Hrvatskoj puno toga važnog napravile svojim nastupima i interpretacijama. U prošlom izdanju knjige o albumima objavljeni su moji tekstovi, glazbeni osvrti i glazbene kritike. S obzirom na to da je ovogodišnji Svjetski dan glazbe u znaku glazbenica, zašto tematski ne povezati radijski dokumentarni serijal s objavom razgovora i komentara u knjizi. Veliku potporu za taj projekt, koji povezuje dugogodišnji novinarski rad kroz dokumentarni radijski serijal, knjigu i objavu dvostrukog vinila, imao sam od ljudi s radija, ponajprije glavne urednice Eliane Čandrlić Glibote – kazao nam je Turkalj, koji već godinama promovira hrvatsku glazbu u eteru Hrvatskog radija. Najteže mu je, kaže, bilo odabrati 36 dama.

– Nažalost, u knjizi nisu sve žene koje su svojim radom, osobnošću i glasom zadužile domaću glazbenu scenu i glazbenu industriju. Neke od njih su Đurđica Barlović, Ana Štefok ili recimo Ljiljana Molnar Talajić. Jedini i glavni izvor svih materijala koji su upotrijebljeni u dokumentarnom serijalu i knjizi bili su s mojih snimača i medija na kojima sam godinama snimao intervjue za svoje emisije. Važno je napomenuti da je većina razgovora u knjizi na neki način doživjela i rekonstrukcije. Naime, većina materijala, kada je prenesena u pisani oblik, poslana je glazbenicima i onda je slijedila najljepša faza rada na knjizi – zajednički razgovori i dodavanje podataka koji su mi bili potrebni da bih upotpunio zacrtane i određene smjernice postavljene na početku osmišljavanja projekta – kaže Turki, koji je radeći na knjizi doznao puno zanimljivih stvari.

– Glavna odlika i težina tekstova u knjizi, baš kao i radijskom serijalu, nije u čistim biografskim podacima ni bombastičnim otkrićima. Naprotiv, usredotočili smo se na razgovor o glazbi. Naravno, u slučaju Josipe Lisac ne postoji granica između glazbe, njezine scenske pojavnosti i svakodnevnog života, jer njezin život u pravom smislu riječi jest glazba, pjesma i publika. Zato je ona posebna i zapravo jedinstvena na našoj sceni. U knjizi se nalazi njezina prekrasna priča o albumu “Dnevnik jedne ljubavi”, priča o Karlu Metikošu i nastajanju prvih glazbenih skica za album dok su zajedno nastupali u Rusiji. Na početku pisanja knjige najviše me bilo strah hoću li uspjeti sve te emocije, posebne trenutke i atmosferu zabilježene na snimaču prenijeti na papir – rekao je autor. Neke od dama s naše estrade poput Tereze Kesovije ili Zdenke Kovačiček napravile su uspjeh i u inozemstvu, a Turkalj smatra da su i mnoge druge mogle ostvariti inozemne karijere. 

– U taj niz svakako treba ubrojiti Josipu, Gabi, Meri, Radojku, Ljupku, Betty... Sve one mogle su napraviti svjetske karijere, ali iz nekog svojeg razloga nijedna nije prihvatila primamljive ugovore i ponude, jer su uvijek uz veliki pjevači talent imale i svoje ‘ja’ pa za cijenu uspjeha nisu željele postati netko drugi, a to se od njih tražilo. Zato i jesu odličan primjer novim generacijama, primjer kako je važno biti i ostati svoj – mišljenja je Turki, koji se sprema za proslavu velikog jubileja.

– Sljedeće godine navršava se 30 godina od prve dodjele nagrada emisije Music Pub, moje autorske i najvažnije emisije. Tako da nakon završetka glazbenog serijala „Žene u glazbenoj industriji“ u suradnji s ekipom Drugog programa Hrvatskog radija počinjem s pripremama za obilježavanje te obljetnice – zaključio je Turkalj. 

VIDEO: Ivana Mišerić podijelila internet zbog salame 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije