Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISTRAŽIVANJE

Čak 95 posto Hrvata sluša glazbu svaki dan, a većina je nabavlja ilegalno

25.04.2018.
u 17:48

Malo znamo o plaćenim servisima, a galzbu najradije slušamo na radijui na internetu - pokazalo je istraživanje HDU i HUP-a

Čak 95 posto hrvatskih građana glazbu sluša svakodnevno, a podjednako vole domaću i stranu glazbu. Ipak, čak dvije trećine njih piratizira glazbeni sadržaj, a imajući na umu kako jedan dio ispitanika smatra da je pohranjivanje glazbe s YouTubea na računalo legalno, ta je brojka sigurno i veća, pokazalo je istraživanje o navikama slušanja glazbe Hrvatske diskografske udruge (HDU) i Hendala u suradnji s Hrvatskom udrugom poslodavaca (HUP).

Većina građana, njih 75 posto smatra i kako glazba treba biti besplatna. No zanimljivo je i kako u isto vrijeme 8 od 10 ispitanika smatra kako umjetnici moraju moći živjeti od svoga rada te kako su dobro upoznati s pojmovima intelektualnog vlasništva.

Poprilično očekivano – više od 93 posto ispitanika koristi stranice poput YouTubea gdje se glazba može slušati besplatno. Tek mali broj ispitanika može se spontano dosjetiti nekog plaćenog glazbenog servisa, dok više od trećine navodi krive odgovore poput YouTubea ili streama radijskih postaja. Deezer je najpoznatiji streaming servis kojeg se spontano dosjetilo 30 posto ispitanika, a slijede ga s nešto manje od 10 posto Spotify te Google Play sa 6,3 posto. Više od 96 posto njih sluša glazbu putem radija i interneta, a radio je i najčešći kanal putem kojeg saznaju za novu glazbu, naročito populacija starija od 45 godina. Slijede YouTube i televizija putem kojih za novu glazbu saznaje više od 80 posto ispitanika. Mladi u dobi od 15 do 34 godine češće od ostalih ispitanika pronalaze novu glazbu putem YouTubea i društvenih mreža.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije