Naslovnica Showbiz Clubbing

Čak 95 posto Hrvata sluša glazbu svaki dan, a većina je nabavlja ilegalno

Malo znamo o plaćenim servisima, a galzbu najradije slušamo na radijui na internetu - pokazalo je istraživanje HDU i HUP-a
25. travnja 2018. u 17:48 0 komentara 133 prikaza

Čak 95 posto hrvatskih građana glazbu sluša svakodnevno, a podjednako vole domaću i stranu glazbu. Ipak, čak dvije trećine njih piratizira glazbeni sadržaj, a imajući na umu kako jedan dio ispitanika smatra da je pohranjivanje glazbe s YouTubea na računalo legalno, ta je brojka sigurno i veća, pokazalo je istraživanje o navikama slušanja glazbe Hrvatske diskografske udruge (HDU) i Hendala u suradnji s Hrvatskom udrugom poslodavaca (HUP).

NEPRIMJEREN SADRŽAJ Maknuto 8 milijuna videozapisa s YouTubea - najviše prigovaraju oglašivači

Većina građana, njih 75 posto smatra i kako glazba treba biti besplatna. No zanimljivo je i kako u isto vrijeme 8 od 10 ispitanika smatra kako umjetnici moraju moći živjeti od svoga rada te kako su dobro upoznati s pojmovima intelektualnog vlasništva.

Poprilično očekivano – više od 93 posto ispitanika koristi stranice poput YouTubea gdje se glazba može slušati besplatno. Tek mali broj ispitanika može se spontano dosjetiti nekog plaćenog glazbenog servisa, dok više od trećine navodi krive odgovore poput YouTubea ili streama radijskih postaja. Deezer je najpoznatiji streaming servis kojeg se spontano dosjetilo 30 posto ispitanika, a slijede ga s nešto manje od 10 posto Spotify te Google Play sa 6,3 posto. Više od 96 posto njih sluša glazbu putem radija i interneta, a radio je i najčešći kanal putem kojeg saznaju za novu glazbu, naročito populacija starija od 45 godina. Slijede YouTube i televizija putem kojih za novu glazbu saznaje više od 80 posto ispitanika. Mladi u dobi od 15 do 34 godine češće od ostalih ispitanika pronalaze novu glazbu putem YouTubea i društvenih mreža.

Google Play Music Google pokrenuo besplatnu verziju usluge za streaming glazbe NOVA EMISIJA Hrvatska diskografska udruga donosi 'Inkubator' dobre glazbe Ravna Zemlja Nova borba YouTube: Suzbijat ćemo lažne vijesti i teorije zavjere
Vrtovi Hrvatske
Vrtovi Hrvatske
100% domaće voće i povrće sad je svima dostupno!

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.