Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RODOLJUBNA ZANOVIJETANJA

S Veljom u Vijeću sigurnosti

15.11.2007.
u 19:00

U Haaškom je tužiteljstvu svojedobno istražiteljski tim bio napravio nacrt optužnice protiv Jovića, Kadijevića, Adžića, Bulatovića i Kostića. Ali ga Carla del Ponte nije odobrila. Ne zbog nedostatka dokaza nego zato što je htjela žonglirati između Hrvatske, BiH i Srbije. Ali bilo je to i pitanje prestiža - glavna je tužiteljica bila odlučila usredotočiti se na Miloševića, s njim se dohvatiti i trijumfirati.

O tome je nekoliko puta za javnost govorio londonski povjesničar Marko Attila Hoare, koji je i sam bio u haaškom istražiteljskom timu, a za tu odluku Carle del Ponte našao je ovu usporedbu: "Bilo bi to kao da je Hitler kažnjen, a da su Himmler, Göring, Goebbels, Keitel i Jodl pušteni da prođu nekažnjeno." Hrvatske vlasti, ni na tragu ovakvih i sličnih potvrda pristranosti, nikad ništa nisu učinile kako bi se Kadijević i drugi našli u Haagu, a optužnice što su protiv njih podignute u Hrvatskoj, i to na lokalnim razinama, služe samo kao zamazivanje očiju javnosti koju svako malo šokiraju vijesti iz Tribunala.

Umjesto da izdržava tešku kaznu zbog teških ratnih zločina, Kadijević posljednjih dana u Moskvi daje intervjue televizijama s područja bivše države, prvo Srpskoj, a potom i Hrvatskoj. Na HTV-u ponavlja klasičnu priču "vernog Jugoslovena" o tome kako ga u Hrvatskoj smatraju zločincem zato što je branio Jugoslaviju, a za srpske je nacionaliste veleizdajnik jer nije uništio Hrvatsku a mogao je. Da u Rusiji nije posve siguran, Kadijević ne bi primao hrvatske i srpske novinare. Dakle, Hrvatska se može pozdraviti s mogućnošću da mu ikad bude suđeno.

Dapače, pod zaštitom svjetske velesile, članice Vijeća sigurnosti UN-a, baštinice pobjedničkog SSSR-a iz Drugog svjetskog rata, Kadijević ne govori kao bjegunac u nekoj mračnoj diktatorskoj zabiti na kraju svijeta, nego kao pozitivni lik iz ratnih sukoba u bivšoj Jugoslaviji.

Taj njegov komoditet dokaz je potpune nemoći hrvatskih vlasti u međunarodnim razmjerima, a ta je nemoć to depresivnija što su te vlasti iskazale nepojmljivo sluganstvo kad je trebalo hapsiti i izručivati hrvatske generale i dostavljati sve moguće dokumente, pa i takve kakve druge države ostavljaju u tajnosti sve dok to odgovara njihovim nacionalnim interesima.

Premda ga, kao što smo vidjeli, i nije htio optužiti, Kadijević kaže kako ne priznaje Haag, a ustrajavajući na tvrdnji da je "JNA jedina branila Jugoslaviju", reći će da je za Ovčaru saznao tek kad je otišao u mirovinu, da su bombardiranje Dubrovnika namjestili Hrvati i tako dalje. Je li slučajno što se Kadijević vraća u javnost istodobno sa sramotnim presudama vukovarskoj trojci? Je li slučajna podudarnost između njegova opravdavanja JNA i nijekanja agresije u tim presudama? Je li slučajno što nakon tih presuda  u završnicu svoga rada Haaški sud ulazi suđenjem hrvatskim generalima?

Govoreći o pristranostima Haaškog tužiteljstva, Hoare je ustvrdio kako "nije logično da je optužen Gotovina, no ne i oni koji su prvotno okupirali Krajinu". U stilu je te nelogičnosti i što se ratni zločinac iz metropole jedne članice Vijeća sigurnosti UN-a ruga i Haaškom sudu i žrtvama rata. Kao i to što su i druge članice Vijeća sigurnosti UN-a, kako piše njihova marljiva donedana službenica Florence Hartmann, sprečavale uhićenje Mladića i Karadžića.

Vodeći nas s nezapamćenom servilnošću u EU i u NATO,   Mesić, Sanader, SDP-ov, HDZ-ov i HNS-ov "savez za Europu" vode nas istim ishodima za Hrvatsku kakve su imala i suđenja za ratne zločine.  Ali ništa zato, Hrvatska ima zadovoljštinu što je u Vijeću sigurnosti UN-a u kojem je i Veljko Kadijević, kao ruski građanin i štićenik!

Želite prijaviti greške?