Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U Hrvatskoj kući Materina priča

Izložba „Uskrsne pisanice i običaji nacionalnih manjina Grada Zagreba“

Uskrsne pisanice
Foto: PR FOTO
1/3
10.04.2014.
u 10:44

U prostoru etno kuće Hrvatske kuće Materina priča u centru Zagreba, 11. travnja započinje poseban program ususret uskršnjim blagdanima, sa središnjom izložbom „Uskrsne pisanice i običaji nacionalnih manjina Grada Zagreba“ u sklopu kojeg će nacionalne manjine predstavljati svoju izvornu kulturnu baštinu, a u suradnji s Koordinacijom vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba

U izložbi i programu kojima je glavni pokrovitelj Grad Zagreb i gradonačelnik Milan Bandić sudjeluju Mađari, Ukrajinci, Slovenci, Poljaci, Česi, Albanci, Makedonci i Rusini i dakako, u sklopu izložbe će biti predstavljeni i tradicionalni uskršnji običaji i oslikavanje pisanica u Hrvatskoj. Tako će u sklopu svečanog otvorenja, 11. travnja u podne, u Hrvatskoj kući Materina priča sestra Samuela Premužić održati radionicu i prezentaciju izrade uskršnjih ukrasa od komušine, a učiteljica Zrinka Babić će u prigodnoj radionici pokazati zanimljive pučke metode oslikavanja pisanica koje su stotinjak godina u narodu, a posebno su prisutne u Gradu Zagrebu i okolici. U sklopu svečanog otvorenja i izložbe, građanima će u Hrvatskoj kući Materina priča biti predstavljena i najveća hrvatska pisanica izrađena od komušine, autorski rad sestre Samuele Premužić.

„Svaka od nacionalnih manjina koja u svojoj tradiciji ima običaj obilježavanja blagdana Uskrsa bojenjem pisanica i izradom prigodnih ukrasa, kao i prikazom uskrsnih običaja svoje zemlje, predstaviti će taj dio svoje baštine izlaganjem u prostoru Hrvatske kuće,“ naglasila je Mina Petra Petričec, ravnateljica „Hrvatske kuće – Materina priča“ i inicijatorica izložbe i programa predstavljanja tradicionalnih uskršnjih običaja, koji se ove godine već po drugi puta održava u prostoru Hrvatske kuće Materina priča u Preradovićevoj 31.

Uz istaknuto, za vrijeme trajanja izložbe u Hrvatskoj kući Materina priča, na Trgu bana Jelačića će se također odvijati dio prigodnog programa, te će tako u uskršnjoj kućici, nacionalne manjine koje sudjeluju u izložbi „Uskrsne pisanice i običaji nacionalnih manjina Grada Zagreba“ građanima pokazati dio svojeg nacionalnog identiteta, kroz folklor i raznolike prigodne prezentacije tradicijske kulture manjina.

Izložba „Uskrsne pisanice i običaji nacionalnih manjina Grada Zagreba“ bit će nakon svečanog otvorenja u petak 11. travnja u podne za posjetitelje otvorena do subote, 19. travnja 2014., svaki dan od 10 do 14 i od 17 do 20 sati. Ulaz je slobodan, te su svi sadržaji za građane besplatni.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije