Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
12.11.2016. u 12:00

Tužiteljstvo BiH mora imati čvrste argumente za Gotovinu, to više što ih Haag nije našao

Tužiteljstvo BiH u kolovozu je demantiralo pisanje medija u regiji o podizanju optužnice protiv Ante Gotovine, što su i tada, kao i jučer, isprovocirale srbijanske Večernje novosti. Tužiteljstvo BiH tada je priopćilo kako je riječ o neistinama i samo o još jednom “u nizu intenzivnih političkih pritisaka” kojima su izloženi. Demantirali su da su im stigli materijali iz Haaga i da imaju otvorenu istragu protiv Gotovine, dodajući da postoji “predmet koji je u fazi prijave, a odnosi se na više osoba i formiran je na temelju izvješća MUP-a RS iz 2006. godine”.

Jučer je portal novosti.rs objavio da je MUP Republike Srpske podnio prijave “sudu BiH” protiv 16 generala HV-a i HVO-a na čelu s Gotovinom i ministrom obrane Damirom Krstičevićem. Zapravo ništa novo. Riječ je o prijavi koju je MUP RS svojedobno podnio haaškom tužiteljstvu koje je te materijale 2006. proslijedilo Tužiteljstvu BiH. I u kolovozu su Novosti.rs pisale da je iz Haaga u Sarajevo stiglo dvadesetak kutija s dokumentima i najmanje sto sati snimljenih razgovora, doduše tada samo vezano uz Gotovinu “i još jednog njegova suborca”.

U našoj je regiji sve moguće pa ne bi izazvalo šok kad bi više od 20 godina nakon rata i deset godina od podnesene prijave bila pokrenuta istraga za zločine temeljem zapovjedne odgovornosti ili, još gore, za udruženi zločinački pothvat, ali za takvo što i Tužiteljstvo BiH mora imati čvrste argumente, to više što ih haaško tužiteljstvo nije našlo. Moguće je dodatnim provjerama naknadno otkriti nešto novo, ali graniči s nevjerojatnim da je takvo što moguće u odnosu na zapovjednike, koji nisu i sami počinitelji izravnih zločina, desetljećima nakon ratnih operacija. Ako se optužnica diže protiv zapovjednika nakon toliko vremena, to izaziva velike sumnje.

Držanje zapovjednika, bilo koje strane u sukobu, desetljećima na “tihoj vatri” politiziranje je pravde i nedopustivo perpetuiranje “istrage” koje se svodi na svojevrsnu doživotnu sankciju. To osobito vrijedi u odnosu na Gotovinu.

>> Plenković: Nema straha, osigurat ćemo zaštitu nacionalnih interesa i časnika Hrvatske vojske, ministar Medved: Važno je ne podleći histeriji

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije