Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
10.04.2020. u 17:20

Hrvatski starački domovi mjesec i pol dana odolijevali su zarazi. Svaka čast!

Nažalost, prvo je pao dom u Splitu pa onda, nasreću zasad ne u istom opsegu, i dom u Koprivnici premda je zabrinjavajuće kako je došlo do zaraze izolirane korisnice doma.

Začudo, u koprivničkom slučaju još nije istraženo ima li i čijeg uhljebništva u pozadini prodora koronavirusa. Čega smo se sve privremeno odrekli, ali starih navika preispitivanja kojoj stranci pripada koji ravnatelj pogođene institucije, toga se neki još ne mogu odreći. Zar je uistinu sada to važno? Na koncu, koja to relevantnija politička stranka nema uhljeba i tko može jamčiti da se u njegov dom virus neće uvući.

To je danas i svih proteklih dana noćna mora svakog ravnatelja doma. Naravno, to ne znači da ne treba istražiti postoji li i čija je odgovornost što je reakcija uslijedila deset dana nakon pojave simptoma u splitskom domu. Ali, hajke zbog nečije stranačke (ili bilo koje druge) pripadnosti sada nam nisu potrebne.

U Španjolskoj je vojska nalazila mrtve starce u napuštenim staračkim domovima, u SAD-u je, kao i u Italiji, već u početku širenja zaraze i nizanja smrtnih slučajeva, virus ušao u staračke domove. I u Švedskoj virus uzima žrtve po staračkim domovima. Deutsche Welle izvije- stio je o 12 mrtvih u staračkom domu u Volfsburgu, 13 u Vircburgu...

Francuska vlada je 2. travnja izvijestila o 884 smrtna slučaja u staračkim domovima, a 3. travnja o dodatnih 17.827 slučajeva zaraze i 532 mrtve osobe u staračkim domovima, o kojima nisu izvijestili u službenim izvješćima, jer se nije radilo o bolničkim slučajevima. Inače, Francuska se puno prije nas suočila sa zarazom, a, prema Reutersu, početkom ožujka zdravstvene su vlasti zatražile pooštrenje protokola za ulazak u domove.

Hrvatska je 27. veljače, dva dana nakon pojave prvog slučaja zaraze u zemlji zabranila posjete u staračkim domovima, a 13. ožujka (kad je broj zaraženih u zemlji narastao s 13 na 32) ograničeno je i kretanje korisnika u domovima. Slovenija se potkraj ožujka suočila s ulaskom virusa u sedam staračkih domova, te je ubrzo oko 150 korisnika i tridesetak njegovatelja zaraženo, počele su se nizati smrti. Hrvatski starački domovi mjesec i pol dana odolijevali su zarazi. Svaka čast!

Ključne riječi

Komentara 3

IL
ilicak
17:59 10.04.2020.

Smio bih se opkladit u sve da ce SDP ovci reci da je koronu virus izmislio HDZ. SDP ce pojasnjavat narodu za sve umrle od virusa da je kriv Plenkovic i HDZ, i reci ce da su oni bili naa vlasti ovaj virus u svijetu nebih se desio. vec neke stvari pregovaraju kao da su oni na vlasti ne bih bilo mrtvih ni bolesnih . da je SDP na vlasti oni bih dosada Hrvate dzaba slali na druge planete sa i bez povratnim kartama. koji su bili clanovi HDZa nebi dobili povratnu kartu. Zivio HDZ i Plenkovic

Avatar Ćuprija - moja partija
Ćuprija - moja partija
18:32 10.04.2020.

Nije problem što je virus prodro u starački dom kojem je na čelu hadezeovski uhljeb nego je problem što se to otkrilo i reagiralo u trenutku kada je 42 od 50 štićenika na jednom katu pokazalo simptome bolesti. Minimum časti nalaže oslobađanje države od birokratskih zavrzlama i ritualni sepuku.

DU
Deleted user
21:49 10.04.2020.

Nije ali mene kao članu HDZ SDP HNS a zanima koliki je moj deo

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije